x
De 10-jarige aansprakelijkheid van aannemer en architect naar privaat recht: een (stabiele?) stand van zaken (VOD)

Webinar on demand

Het privaat recht in verband met de “tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect” wordt vooral inhoud gegeven door de rechtspraak. De wettelijke bepalingen ter zake zijn immers beperkt (art. 1792 en 2270 O.B.W.). De codificatie van het bijzondere contractenrecht in het nieuwe Burgerlijk Wetboek, zit (nog) in de pijplijn. Ideaal moment voor een stand van zaken dus. Daarbij wordt ook nagegaan of de wetgeving rond de verplichte verzekering van deze aansprakelijkheid al toepassing heeft gekend in de rechtspraak.

De docent bespreekt tijdens dit webinar on demand het huidige privaat recht rond dit onderwerp aan de hand van relevante en recente rechtspraak en geeft daarbij een antwoord op o.a. volgende vragen:

  • Wat verstaat men onder een groot werk?
  • Wat is een stabiliteitsbedreigend gebrek?
  • Vanaf wanneer bestaat de aansprakelijkheid en hoe berekent met de vervaltermijn van tien jaar?
  • Voor wie geldt deze aansprakelijkheid juist?
  • Zijn exoneratieclausules mogelijk met betrekking tot deze aansprakelijkheid?
  • Welke is de verhouding met het leerstuk van de aansprakelijkheid wegens lichte verborgen gebreken?
  • Waarop letten bij gerechtsexpertise?
  • -…

Niet enkel de tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect zelf, maar ook haar verplichte verzekering komt aan bod.

U mag zich verwachten aan een sterk uitgewerkt verhaal en een gemotiveerde spreker!

2024

Mr. Nic Clijmans
181,50
Beschikbaar
De onbeheerde nalatenschap en de curator (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 14/06/2024

Tijdens dit webinar on demand wordt de focus gericht op de onbeheerde nalatenschap, waarin geen enkel rechtssubject (erfgenamen, legatarissen, de overheid, ...) geïnteresseerd is en onder het bewind komt van een gerechtelijke opdrachthouder: de curator. De stelregel naar Belgisch (erf)recht luidt immers dat een nalatenschap, zelfs indien deze deficitair is, nooit in een juridisch vacuüm mag terechtkomen, zodat de wetgever het beheer noodzakelijk acht van dit specifieke doelvermogen.

De wet verplicht deze bewindvoerder tot een collectieve vereffeningsprocedure, enigszins analoog aan de regels van het insolventierecht (faillissementsrecht). O.a. schuldeisers van de overledene zullen belang hebben bij de aanstelling van een curator, ter gelegenheid waarvan nalatenschapsactiva kunnen worden verzilverd om de openstaande schuldvorderingen te voldoen.

Kortom interessante stof voor al wie professioneel met onbeheerde nalatenschappen in aanraking komt.

2024

Bart Van den Bergh
181,50
Beschikbaar
Boek 3 Het nieuwe goederenrecht - 3 jaar later (VOD)

Webinar on demand

Een grondige analyse

Beschikbaar vanaf 3/06/2024

Anderhalf jaar na de publicatie is Boek 3 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, het gedeelte over het goederenrecht, in werking getreden op 1 september 2021 – ondertussen bijna 3 jaar geleden. Hiermee was dit deel van de modernisering van het burgerlijk recht voltooid.

Over de concrete invulling van een aantal nieuwigheden en de toepassing in de praktijk blijkt er wat discussie te bestaan, zoals over de overgangsbepalingen, de verjaring, ...

De tijd is rijp om even alles duidelijk op een rijtje te zetten op maat van advocaten en magistraten aan de hand van de beschikbare rechtspraak.

Indien u op de hoogte wil zijn én blijven van de laatste stand van zaken inzake de praktische toepassing van het goederenrecht, dan mag u dit webinar on demand niet missen.

2024

Joke Baeck
181,50
Beschikbaar
Patrimonium 2023 (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 09/05/2024

Ook dit jaar zijn we trots om een nieuwe titel te presenteren in de reeks Patrimonium en dit te koppelen aan een webinar on demand.

Het eerste deel van dit praktische boek bevat een kroniek rechtspraak en rechtsleer. Het tweede deel geeft een overzicht van nieuwe wetgeving. In het derde deel worden zeven actuele en voor de praktijk relevante vragen beantwoord. Daarna worden in het vierde deel de recente ontwikkelingen in Nederland geanalyseerd. Bij wijze van epiloog worden ten slotte enkele beschouwingen over het al dan niet obsolete karakter van het hedendaagse notariaat geformuleerd.

Uit deze boeiende bijdragen hebben we enkele actuele topics geselecteerd die door de desbetreffende auteurs op een praktische manier toegelicht worden tijdens een webinar on demand dat een perfecte aanvulling is op het boek.

Een must voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen inzake Patrimonium!

2024

Sven Mosselmans, Prof. dr. Charlotte Declerck, ...
204,49
Beschikbaar
De gerechtsdeurwaarder en het nieuw Burgerlijk Wetboek (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 19/03/2024

De Conferentie van Vlaamse Gerechtsdeurwaarders (CVG) verenigt de beroepsgroep en verdedigt de belangen van de Vlaamse gerechtsdeurwaarders, dit zowel ten aanzien van de andere beroepsorganen als ten aanzien van de bevoegde beleidsinstanties.

CVG biedt ook opleidingen aan, aan leden en niet-leden, over actuele relevante topics waarbij een perfect evenwicht wordt geboden tussen theorie en praktijk en beroep wordt gedaan op een bevlogen spreker, expert in deze materie.

De eerste sessie van 2024 handelt over de stand van zaken van het nieuw BW met de focus wat voor gerechtsdeurwaarders belangrijk is. Er wordt stilgestaan bij de diverse wijzigingen die recent zijn ingetreden in het burgerlijk recht.

Kennisgeving, berekening van termijnen, vertegenwoordiging en rechtsmisbruik zijn begrippen die elke gerechtsdeurwaarder aanbelangen. Er wordt gesnuisterd in de verschillende boeken van het nieuw BW naar relevante kwesties die deze doelgroep raken. Bezits- en eigendomsvorderingen, actief vorderen van verkrijgende verjaring, de bewijswaarde van de authentieke akte …

Genoeg materiaal om iedere gerechtsdeurwaarder, kandidaat en stagiair te kunnen boeien.

2024

Bart Van Baeveghem
187,55
Beschikbaar
Verzekeringen in de bouw (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 07/03/2024

Het bouwgebeuren kampt soms met onverwachte gebeurtenissen, onvoorziene omstandigheden, concrete schadegevallen en foutieve inschattingen die allemaal, rechtstreeks of onrechtstreeks, een financiële weerslag kunnen hebben. Vaak rekenen de deelnemende bouwpartners daarbij op de tussenkomst van de verzekeringen.

Meteen rijzen de vragen:

  • Welke kosten en verliezen binnen het bouwgebeuren zullen door welke verzekeraar(s) worden gedragen en welke niet?
  • Wat waarborgt een ABR-verzekering, de BA-verzekering van de aannemer, de controleverzekering?
  • Wat kunnen we regelen binnen een polis onder de Wet Peeters-Borsus en onder de Wet Peeters-Ducarme?

U krijgt een antwoord op deze vragen tijdens dit webinar on demand die bedoeld is om een globaal overzicht en algemeen kader te schetsen van de meest voorkomende verzekeringen die we binnen het bouwgebeuren kunnen inschakelen: wat is hun doelstelling en finaliteit, vanuit welke invalshoek kijkt de verzekeraar en hoe verhouden die diverse verzekeringspolissen zich onderling?

Onmisbaar voor ieder die nood heeft aan een algemeen kader met een overzicht van de basisprincipes en beginselen zodat men terug tussen de bomen het bos ziet…

2024

Robert Bernard
181,50
Beschikbaar
Evaluatie van menselijke schade - Samenspel van medische en juridische (f)actoren (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 27/02/2024

Deze opleiding heeft als doel om ervaren en minder ervaren medisch deskundigen een context te bezorgen voor medische evaluatie van fysieke en psychische hinder.

Er wordt verduidelijkt wat het onderscheid is tussen de taak van de medisch deskundigen (bepalen van de fysieke of psychische hinder) en de taak van juristen (bepalen van de schade die daaruit voortvloeit). Maar ook wordt nagegaan wat de impact kan zijn van juridische concepten op de beoordeling van de fysieke hinder (bv.in het kader van een vooraf bestaande medische toestand) of de impact van een medische beoordeling op juridische conclusies (bv.in het kader van een verlies van kans).

Tot slot wordt beknopt aangereikt op wélke manier de effectieve schadebegroting op basis van medische verslagen gebeurt door de verzekeraars of voor de rechtbanken.

Einddoel is dat de deskundige na de opleiding een ruimer beeld heeft op het belang en de impact van zijn verslaggeving.

2024

Line De Wilde
175,45
Beschikbaar
Alimentatie en echtscheiding: nieuwe wetgeving en rechtspraak anno 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 06/06/2023

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding wordt een op de rechtspraktijk gericht overzicht gegeven van de nieuwe en relevante wetgeving en gerechtelijke beslissingen inzake alimentatie en echtscheiding.

Hieronder een greep uit de actuele onderwerpen die op het programma staan:

  • WETGEVING
  • Wet van 6 november 2022 die de mogelijkheid tot een verplichte bemiddeling inperkt.
  • Wetsvoorstel van 28 september 2022 dat de beëindiging van de wettelijke samenwoning door een huwelijk met een derde wil afschaffen.

 

  • RECHTSPRAAK

Echtscheiding

  • Echtscheidingsprocedure: Ereloon advocaat berekend op basis van een uurtarief, ‘een oneerlijk beding’?
  • Een echtscheiding via een verklaring voor de ambtenaar van de burgerlijke stand is een (echtscheidings)beslissing die in een andere lidstaat moet worden erkend
  • EOT: Wijziging verblijfsregeling. Het ‘belang’ van de kind zonder dat er een ‘nieuwe omstandigheid’ is, volstaat niet
  • Diefstal tussen echtgenoten: een geldsom kan zowel overgaan door diefstal als door informatiebedrog via de bankkaart en kredietkaart van de andere

Alimentatie

  • Kinderalimentatie: de all-in onderhoudsbijdrage en de overschatting van de kinderkost door de theoretische modellen bij hoge inkomsten van de ouders
  • Moratoire intresten op een alimentatieschuld en de aansprakelijkheid van de advocaat
  • Kan de rechter inzake alimentatie een door de partijen niet betwist feit in twijfel trekken?

Diverse

  • Vereffening-verdeling na echtscheiding: stelsel van scheiding van goederen. Kan een inventaris opgedrongen worden?
  • Procedure-perikelen met de blijvende saisine!
  • Wat met het omgangrecht van grootouders wanneer hun kleinkind geplaatst werd in een pleeggezin?
  • Verblijfsregeling: Het verschil tussen de dwangsom gevorderd tijdens de procedure met deze gevorderd na de procedure

2023

Steven Brouwers
175,45
Beschikbaar
Bewindvoering in de praktijk. Wegwijs in het centraal register van bescherming van de personen (CRBP) (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 28/11/2023

Bewindvoering anno 2023

Steeds meer mensen kunnen door ouderdom, ziekte of beperking niet meer voor zichzelf en/of hun vermogen zorgen, waardoor de vrederechter genoodzaakt is een bewindvoerder aan te stellen. In Vlaanderen merken we een jaarlijkse stijging van het aantal bewindvoeringen met ongeveer 10 %.

Daarbij komt dat de regelgeving voor de bewindvoerders niet eenvoudig is. Op 1 juni 2021 is het Centraal Register van Bescherming van de Personen (CRBP) in werking getreden. Uiteraard biedt deze digitalisering heel wat voordelen, maar tegelijk vraagt het van de bewindvoerders een aantal vaardigheden en praktische kennis.

Met dit symposium door de vredegerechten in samenwerking met het Steunpunt Bewindvoering willen we een aantal praktische aspecten van de bewindvoering en het CRBP toelichten.

De nieuwe uitgave ‘Bewindvoering in de praktijk. Wegwijs in het centraal register van bescherming van de personen (CRBP)' die de deelnemers aan dit webinar ontvangen, vormt daarbij de leidraad. Dit boek wil de familiale bewindvoerders een houvast bieden in hun rol als bewindvoerder. Daarvoor gaat het boekuitvoerig in op de werking van het CRBP.

Dit webinar richt zich dan ook vooral tot de familiale bewindvoerders, maar is ongetwijfeld een interessante update voor alle actoren die met bewindvoering te maken hebben.

2023

Leo Vulsteke, Danny De Schepper, ...
121
Beschikbaar
Handelshuur anno 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 05/10/2023

De Handelshuurwet zag meer dan 70 jaar geleden het levenslicht. De wetgever streefde naar een evenwicht tussen enerzijds de stabiliteit en continuïteit van de handelszaak van de huurders, en anderzijds het eigendomsrecht van de verhuurder. Intussen is de (economische) wereld enorm veranderd, en wordt het handelshuurrecht (en het beoogde evenwicht) dagelijks voor nieuwe (vaak grote), boeiende uitdagingen gesteld. De vrederechters nemen hierbij het voortouw; zij moeten telkens weer de wettekst trachten te verenigen met de economische ontwikkelingen.

De tijd is rijp om alles eens op een rijtje te zetten … Vandaar deze studienamiddag georganiseerd in samenwerking met het Tijdschrift van de Vrederechters, het opleidingscentrum van die Keure zorgt voor de praktische organisatie.

Tijdens dit webinar on demand wordt aandacht besteed aan enkele geselecteerde actuele topics, zoals de duur en beëindiging van de handelshuur, de huurprijsherziening, de handelshuurhernieuwing, de weigering van de hernieuwing, en uiteraard ook de discussie naar aanleiding van de COVID-19 overheidsmaatregelen, die recentelijk door het Hof van Cassatie principieel werd beslecht. De gedreven sprekers geven tekens een grondige stand van zaken, met ruime aandacht voor de recente rechtspraak. Elke uiteenzetting wordt gevolgd door een kritische reactie rechtstreeks uit de praktijk (van de vrederechter).

2023

Kurt Creyf, Koenraad Gobin, ...
181,50
Beschikbaar
Het nieuwe Pachtdecreet (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 13/06/2023

Het nieuwe Pachtdecreet is bijna een feit … Eindelijk, de huidige wetgeving dateert immers van 1969. Ook al werd de regelgeving sindsdien een aantal keer gewijzigd, toch was ze gedateerd en steeds moeilijker toepasbaar. De doelstelling van het toekomstige decreet is enerzijds aan de eigenaars van de gronden meer flexibiliteit te geven en anderzijds de rechten van de pachters te garanderen en jonge pachters meer kansen te geven.

De belangrijkste nieuwigheden zijn onder meer de modernisering van het recht van voorkoop bij openbare verkoop, de afstemming met de mestwetgeving, een nieuwe opzegmogelijkheid voor bebossing, de ‘veilige koper’, het aantrekkelijk maken van langere pachten, …

De redactie van het Tijdschrift voor Agrarisch Recht heeft het initiatief genomen voor de organisatie van een studiedag waarbij in een eerste deel de nieuwigheden op een praktische manier worden besproken en in een tweede deel diverse actuele topics worden doorgelicht door experten in deze boeiende materie.

Onmisbaar voor wie de wijsheid inzake deze nieuwe wetgeving in pacht wil hebben!

2023

Rudi Gotzen, Bart Dochy, ...
175,45
Beschikbaar
Het nieuwe verbintenissenrecht (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 28/06/2023

Capita selecta, met focus op de praktijk

Sinds 1 januari van dit jaar is het nieuwe verbintenissenrecht (Boek 5 BW) van toepassing. Daarbij hoort een nieuwe structuur voor het verbintenissenrecht, een nieuwe manier van werken. Vele cassatierechtspraak werd gecodificeerd, de erkenning van de buitengerechtelijke ontbinding op kennisgeving om er maar één te noemen. ‘Nieuwe’ rechtsfiguren vonden hun intrede, zoals bijvoorbeeld de exceptio timoris, de imprevisieleer, etc. Kortom veel wijzigingen in vergelijking met het verbintenissenrecht opgenomen in de Code Napoleon.

Wilt u inzicht krijgen in hoe (en wanneer) het nieuwe Boek 5 te hanteren en wil U een overzicht bekomen van de belangrijkste bepalingen ervan, met focus op de vernieuwingen?

De nieuwe regels m.b.t de contracten, alsook een bespreking van het algemeen regime van de verbintenis, ongeacht de bron, toegelicht te krijgen? Waar nuttig met verwijzing naar de Memorie van Toelichting én naar praktijkvoorbeelden.

En dit alles door onderlegde, gedreven sprekers (Clijmans Advocaten).

2023

Nic Clijmans, Dieter Decoster, ...
199,65
Beschikbaar
IPR in het notariaat (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 14/06/2023

Naar aanleiding van het verschijnen van een overzicht van (gepubliceerde) rechtspraak inzake internationaal privaatrecht op het gebied van het personen-, familie- en familiaal vermogensrecht in het Tijdschrift voor Notarissen (T.Not. 2022/nr. 12), wordt dit webinar on demand georganiseerd waarbij de auteurs enkele knelpunten uit het overzicht toelichten vanuit de diverse rechtstakken.

Het betreft bovendien een unieke samenwerking over universiteitsgrenzen en beroepsgroepen heen wat de praktijkgerichte aanpak ten goede komt. Het geheel van deze onderdelen geeft een goed beeld van de actuele stand van de Belgische rechtspraak op IPR-vlak in het domein van het personen-, familie- en familiaal vermogensrecht, onmisbaar voor de notariële praktijk. Uiteraard is er ook ruimte voorzien voor vragen.

2023

Michael Traest, Jan De Meyer, ...
181,50
Beschikbaar
Koop en verkoop van dieren: juridische en diergeneeskundige aspecten (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 20/04/2023

Geregeld leidt de koop en verkoop van dieren, waar soms aanzienlijke bedragen mee gemoeid zijn, tot een gerechtelijke procedure, in hoofdzaak omdat de koper ontevreden is over zijn aankoop. Het is een activiteit waaraan tal van juridische en diergeneeskundige aspecten verbonden zijn. Tijdens deze studieavond wordt voor enkele diersoorten dieper ingegaan op een aantal van deze aspecten.

In het eerste deel zal aandacht worden besteed aan honden en katten: de leeftijdsbepaling van honden (een topic waarvan het belang moeilijk kan worden onderschat in het licht van de broodfok gelinkt aan dierwelzijn maar ook dier- en volksgezondheid), gevolgd door de toepassing van de consumentenwetgeving op de koop en verkoop van honden en katten.

In het tweede deel zal de focus liggen op paarden, inzonderheid op de rol van de dierenarts-expert bij de koop en verkoop van paarden en de juridische aspecten.

De onderwerpen zullen vooral vanuit een praktische invalshoek worden benaderd, er is ook ruimte voorzien voor vraagstelling, debat en uiteraard ook netwerking. Dit programma is niet alleen nuttig voor dierenartsen en juristen die professioneel te maken krijgen met de koop en verkoop van dieren maar ook voor de consument die wel eens dieren koopt.

2023

Sarne De Vliegher, Martine Van den Broeck, ...
151,25
Beschikbaar
Openbare verkoop van een onroerend goed (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 26/04/2023

Met de invoering van het onlineplatform Biddit door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) heeft de techniek van de openbare verkoop van onroerend goed de sprong gemaakt naar het digitale tijdperk.

Op dit webinar on demand stellen we de nieuwste publicatie voor binnen de reeks ‘Studies Privaatrecht’, waarbij wordt ingegaan op de openbare verkoop van onroerend goed in het algemeen en de bijzondere positie van de onlineverkoop. Nieuwe instrumenten zorgen immers voor nieuwe probleemstellingen en dynamieken.

Voor deze gelegenheid werden een aantal topics geselecteerd, waarbij de sprekers heel wat praktische en theoretische vraagstukken zullen behandelen.

2023

Mathieu Muylle, Samuel Wynant, ...
187,55
Beschikbaar
Over artsen, associaties en hoe geschillen vermijden of oplossen (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 13/12/2023

Artsen die in een ziekenhuis werken, doen dit gewoonlijk vanuit een zelfstandigenstatuut binnen een dienst van een ziekenhuis. Ze krijgen dan een deel van een pool voor de prestaties die ze verrichten. Bij de verdeling van die honoraria kunnen conflicten ontstaan die vaak ook te maken hebben met de wijze waarop de artsen willen/kunnen samenwerken of niet (meer) willen/kunnen samenwerken. De contracten die artsen daarbij opstellen of laten opstellen zijn vaak snel getekend zonder grondige studie en dit leidt vaak tot frustraties en/of conflicten.

In een eerste deel gaat prof. Stefaan Callens in op het juridisch kader van artsenassociaties en de positie van de arts, lid van een associatie, ten opzichte van enerzijds het ziekenhuis en ten opzichte van anderzijds de collega’s-associés. Via concrete casussen legt de docent uit hoe via de redactie van bepaalde onderwerpen zoveel als mogelijk conflicten kunnen worden vermeden.

In een tweede deel gaat erkend bemiddelaar Dirk Jordaens in op hoe conflicten werken en hoe die kunnen worden voorkomen. Er komt ook aan bod wat bemiddeling is, hoe een associatie of een associé een bemiddelaar kan inschakelen en hoe technieken uit Deep Democracy kunnen bijdragen tot een betere besluitvorming.

2023

Stefaan Callens, Dirk Jordaens 
151,25
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.