x
TROS-studienamiddag (VOD)

Webinar on demand

Recente ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening

Beschikbaar vanaf 30/05/2024

De redactie van hét tijdschrift voor ruimtelijke ordening en stedenbouw TROS is ondertussen bekomen van haar vijfentwintigjarige verjaardag en de bijhorende succesvolle studiedag en pakt twee jaar later opnieuw uit met een boeiend programma met sterke actuele bijdragen gebracht door eminente sprekers zoals wij ook de kwaliteit van het tijdschrift gewend zijn.

Bij de selectie werd rekening gehouden met de actualiteit die nog steeds in beweging is … Onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement zal de eerste spreker uitpakken met een uiteenzetting over de nieuwe rechtsfiguur ‘het omgevingsbesluit’. Nadien volgt een eerste analyse van de modulaire omgevingsvergunning en andere wijzigingen aan de vergunningsprocedure. Na de pauze wordt gefocust op de stand van zaken en cijfermateriaal inzake handhaving … Last but not least volgt een rechtspraakoverzicht van de uitspraken van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Kortom interessante en onmisbare topics voor al wie professioneel mee wil zijn én blijven inzake ruimtelijke ordening. 

2024

Pieter-Jan Defoort, Filip De Preter, ...
181,50
Beschikbaar
Patrimonium 2023 (VOD)

Webinar on demand

Beschikbaar vanaf 09/05/2024

Ook dit jaar zijn we trots om een nieuwe titel te presenteren in de reeks Patrimonium en dit te koppelen aan een webinar on demand.

Het eerste deel van dit praktische boek bevat een kroniek rechtspraak en rechtsleer. Het tweede deel geeft een overzicht van nieuwe wetgeving. In het derde deel worden zeven actuele en voor de praktijk relevante vragen beantwoord. Daarna worden in het vierde deel de recente ontwikkelingen in Nederland geanalyseerd. Bij wijze van epiloog worden ten slotte enkele beschouwingen over het al dan niet obsolete karakter van het hedendaagse notariaat geformuleerd.

Uit deze boeiende bijdragen hebben we enkele actuele topics geselecteerd die door de desbetreffende auteurs op een praktische manier toegelicht worden tijdens een webinar on demand dat een perfecte aanvulling is op het boek.

Een must voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen inzake Patrimonium!

2024

Sven Mosselmans, Prof. dr. Charlotte Declerck, ...
204,49
Beschikbaar
Alimentatie en echtscheiding: nieuwe wetgeving en rechtspraak anno 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 06/06/2023

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding wordt een op de rechtspraktijk gericht overzicht gegeven van de nieuwe en relevante wetgeving en gerechtelijke beslissingen inzake alimentatie en echtscheiding.

Hieronder een greep uit de actuele onderwerpen die op het programma staan:

  • WETGEVING
  • Wet van 6 november 2022 die de mogelijkheid tot een verplichte bemiddeling inperkt.
  • Wetsvoorstel van 28 september 2022 dat de beëindiging van de wettelijke samenwoning door een huwelijk met een derde wil afschaffen.

 

  • RECHTSPRAAK

Echtscheiding

  • Echtscheidingsprocedure: Ereloon advocaat berekend op basis van een uurtarief, ‘een oneerlijk beding’?
  • Een echtscheiding via een verklaring voor de ambtenaar van de burgerlijke stand is een (echtscheidings)beslissing die in een andere lidstaat moet worden erkend
  • EOT: Wijziging verblijfsregeling. Het ‘belang’ van de kind zonder dat er een ‘nieuwe omstandigheid’ is, volstaat niet
  • Diefstal tussen echtgenoten: een geldsom kan zowel overgaan door diefstal als door informatiebedrog via de bankkaart en kredietkaart van de andere

Alimentatie

  • Kinderalimentatie: de all-in onderhoudsbijdrage en de overschatting van de kinderkost door de theoretische modellen bij hoge inkomsten van de ouders
  • Moratoire intresten op een alimentatieschuld en de aansprakelijkheid van de advocaat
  • Kan de rechter inzake alimentatie een door de partijen niet betwist feit in twijfel trekken?

Diverse

  • Vereffening-verdeling na echtscheiding: stelsel van scheiding van goederen. Kan een inventaris opgedrongen worden?
  • Procedure-perikelen met de blijvende saisine!
  • Wat met het omgangrecht van grootouders wanneer hun kleinkind geplaatst werd in een pleeggezin?
  • Verblijfsregeling: Het verschil tussen de dwangsom gevorderd tijdens de procedure met deze gevorderd na de procedure

2023

Steven Brouwers
175,45
Beschikbaar
Handelshuur anno 2023 (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 05/10/2023

De Handelshuurwet zag meer dan 70 jaar geleden het levenslicht. De wetgever streefde naar een evenwicht tussen enerzijds de stabiliteit en continuïteit van de handelszaak van de huurders, en anderzijds het eigendomsrecht van de verhuurder. Intussen is de (economische) wereld enorm veranderd, en wordt het handelshuurrecht (en het beoogde evenwicht) dagelijks voor nieuwe (vaak grote), boeiende uitdagingen gesteld. De vrederechters nemen hierbij het voortouw; zij moeten telkens weer de wettekst trachten te verenigen met de economische ontwikkelingen.

De tijd is rijp om alles eens op een rijtje te zetten … Vandaar deze studienamiddag georganiseerd in samenwerking met het Tijdschrift van de Vrederechters, het opleidingscentrum van die Keure zorgt voor de praktische organisatie.

Tijdens dit webinar on demand wordt aandacht besteed aan enkele geselecteerde actuele topics, zoals de duur en beëindiging van de handelshuur, de huurprijsherziening, de handelshuurhernieuwing, de weigering van de hernieuwing, en uiteraard ook de discussie naar aanleiding van de COVID-19 overheidsmaatregelen, die recentelijk door het Hof van Cassatie principieel werd beslecht. De gedreven sprekers geven tekens een grondige stand van zaken, met ruime aandacht voor de recente rechtspraak. Elke uiteenzetting wordt gevolgd door een kritische reactie rechtstreeks uit de praktijk (van de vrederechter).

2023

Kurt Creyf, Koenraad Gobin, ...
181,50
Beschikbaar
Het nieuwe Pachtdecreet (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 13/06/2023

Het nieuwe Pachtdecreet is bijna een feit … Eindelijk, de huidige wetgeving dateert immers van 1969. Ook al werd de regelgeving sindsdien een aantal keer gewijzigd, toch was ze gedateerd en steeds moeilijker toepasbaar. De doelstelling van het toekomstige decreet is enerzijds aan de eigenaars van de gronden meer flexibiliteit te geven en anderzijds de rechten van de pachters te garanderen en jonge pachters meer kansen te geven.

De belangrijkste nieuwigheden zijn onder meer de modernisering van het recht van voorkoop bij openbare verkoop, de afstemming met de mestwetgeving, een nieuwe opzegmogelijkheid voor bebossing, de ‘veilige koper’, het aantrekkelijk maken van langere pachten, …

De redactie van het Tijdschrift voor Agrarisch Recht heeft het initiatief genomen voor de organisatie van een studiedag waarbij in een eerste deel de nieuwigheden op een praktische manier worden besproken en in een tweede deel diverse actuele topics worden doorgelicht door experten in deze boeiende materie.

Onmisbaar voor wie de wijsheid inzake deze nieuwe wetgeving in pacht wil hebben!

2023

Rudi Gotzen, Bart Dochy, ...
175,45
Beschikbaar
IPR in het notariaat (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 14/06/2023

Naar aanleiding van het verschijnen van een overzicht van (gepubliceerde) rechtspraak inzake internationaal privaatrecht op het gebied van het personen-, familie- en familiaal vermogensrecht in het Tijdschrift voor Notarissen (T.Not. 2022/nr. 12), wordt dit webinar on demand georganiseerd waarbij de auteurs enkele knelpunten uit het overzicht toelichten vanuit de diverse rechtstakken.

Het betreft bovendien een unieke samenwerking over universiteitsgrenzen en beroepsgroepen heen wat de praktijkgerichte aanpak ten goede komt. Het geheel van deze onderdelen geeft een goed beeld van de actuele stand van de Belgische rechtspraak op IPR-vlak in het domein van het personen-, familie- en familiaal vermogensrecht, onmisbaar voor de notariële praktijk. Uiteraard is er ook ruimte voorzien voor vragen.

2023

Michael Traest, Jan De Meyer, ...
181,50
Beschikbaar
Openbare verkoop van een onroerend goed (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 26/04/2023

Met de invoering van het onlineplatform Biddit door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) heeft de techniek van de openbare verkoop van onroerend goed de sprong gemaakt naar het digitale tijdperk.

Op dit webinar on demand stellen we de nieuwste publicatie voor binnen de reeks ‘Studies Privaatrecht’, waarbij wordt ingegaan op de openbare verkoop van onroerend goed in het algemeen en de bijzondere positie van de onlineverkoop. Nieuwe instrumenten zorgen immers voor nieuwe probleemstellingen en dynamieken.

Voor deze gelegenheid werden een aantal topics geselecteerd, waarbij de sprekers heel wat praktische en theoretische vraagstukken zullen behandelen.

2023

Mathieu Muylle, Samuel Wynant, ...
187,55
Beschikbaar
Over kennelijk onredelijk ontslag (VOD)

Webinar on demand

Bezint eer ge ontslaat 

Webinar opgenomen 07/06/2023

Sinds 1 april 2014 is elke werkgever die een werknemer ontslaat, verplicht de redenen van dit ontslag aan de werknemer mee te delen als die ernaar vraagt. De redenen mogen niet kennelijk onredelijk zijn. Is dat wel zo, dan loopt de werkgever het risico dat hij aan de werknemer een schadevergoeding moet betalen gelijk aan minimum 3 en maximum 17 weken loon. De arbeidsgerechten beslissen over de hoogte van de schadevergoeding. De regeling is uitgewerkt in CAO nr. 109.

  • Hoe groot is het risico dat een werkgever een vergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag aan een ontslagen werknemer verschuldigd is?
  • Wat is de gemiddelde vergoeding? En zijn er regionale verschillen in de uitspraken van de arbeidsgerechten?

Alain Uyttenhove en Tim Defauw onderzochten uitspraken van arbeidsgerechten en kwamen tot een aantal interessante bevindingen. Yves Webrouck zorgt voor repliek.

Tijdens dit webinar zullen beide heren hun bevindingen presenteren. Zij zullen daarbij eveneens inzoomen op enkele pijnpunten in de CAO zoals de hoogte van de schadevergoeding bij een kennelijk onredelijk ontslag en de bewijslastverdeling.

2023

Alain Uyttenhove, Tim Defauw, ...
199,65
Beschikbaar
Patrimonium (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 29/06/2023

Ook dit jaar zijn we trots om – ondanks de nog steeds bijzondere tijden – een nieuwe titel te presenteren in de reeks Patrimonium en dit te koppelen aan een webinar on demand.

Het eerste deel van dit praktische boek bevat een kroniek rechtspraak en rechtsleer. Het tweede deel geeft een overzicht van nieuwe wetgeving en hangende wetsvoorstellen. Hierbij wordt ruim aandacht besteed aan de wet van 19 januari 2022 houdende boek 2, titel 3, ‘Relatievermogensrecht’ en boek 4 ‘Nalatenschappen, schenkingen en testamenten’ van het Burgerlijk Wetboek. In het derde deel worden actuele en voor de praktijk relevante vragen beantwoord. Daarna worden in het vierde deel de recente ontwikkelingen in de ons omringende landen geanalyseerd. In Patrimonium 2022 komen Engeland en Wales, Frankrijk en Nederland aan bod. Bij wijze van epiloog worden ten slotte enkele beschouwingen over de hercodificatie van het familiaal vermogensrecht geformuleerd.

Uit deze boeiende bijdragen hebben we enkele actuele onderwerpen geselecteerd die op een praktische manier toegelicht worden tijdens het webinar on demand die een perfecte aanvulling vormt op het boek. Mr. Ann Maelfait licht de recente rechtspraak in het familiaal vermogensrecht toe. Prof. dr. Charlotte Declerck en raadsheer Bart Van den Bergh belichten voor u de hercodificatie van het familiaal vermogensrecht in het Burgerlijk Wetboek.

Een must voor iedereen die op de hoogte wil zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen inzake het familiaal vermogensrecht!

2023

Sven Mosselmans, Ann Maelfait, ...
216,59
Beschikbaar
25 jaar TROS (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 29/03/2022

Hét tijdschrift voor ruimtelijke ordening en stedenbouw TROS blaast 25 kaarsjes uit en heeft al 100 nummers op de teller … Deze gebeurtenis mocht uiteraard niet ongemerkt voorbij gaan. Helaas stak een bepaalde pandemie daar een stokje voor maar gelukkig kunnen we daar binnenkort live (of keuze livestream) op toasten. Op 29 maart 2022 verwachten we jullie allen, zijnde TROS-abonnees, TROS-auteurs, alle advocaten, magistraten, ambtenaren, wetenschappers, kortom iedereen … die op de hoogte wil zijn én blijven van deze materie massaal (live of virtueel) in Brussel.

Naast wat feestgedruis bieden we een uniek programma aan met sterke actuele bijdragen gebracht door eminente sprekers zoals wij ook qua niveau van het tijdschrift gewend zijn. Naast de problematiek van de RUP’s, passeert ook de wijzigings- en administratieve lus de revue. Daarnaast komen ook een goede ruimtelijke ordening in het vooruitzicht van de bouwshift, de verkavelingsvergunning en handhaving aan bod … Last but not least volgt er nog een passend slotwoord en uiteraard een slotdrink om te klinken op deze verjaardag.

Op naar goud …

2022

Dirk Lindemans, Pieter-Jan Defoort, ...
150
Beschikbaar
25 jaar Vlaamse Wooncode – 1 jaar Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VOD)

Webinar on demand

Op zoek naar zilver

In 1997 werd de Vlaamse Wooncode afgekondigd. Inmiddels met ingang van 1 januari 2021 omgevormd tot de Vlaamse Codex Wonen van 2021. In 2022 ‘vieren’ we dus de 25ste verjaardag van de Vlaamse Wooncode en de eerste verjaardag van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Sinds 1997 kijken we om de 5 jaar terug op de ontwikkelingen in het Vlaamse woonbeleid. Ook nu is dit aangewezen, want de afgelopen 5 jaar heeft de decreetgever - zoals inmiddels gebruikelijk - niet stil gezeten.

Op deze studiedag kijken we of het basisdecreet inzake wonen nog goed in elkaar zit, dan wel of er (dringend) bijsturingen nodig zijn om het grondrecht op wonen voor iedereen te garanderen.

In het eerste deel van de studiedag bespreken vijf specialisten de huidige staat van het Vlaamse woonbeleid: de woningkwaliteitsbewaking, het sociale huurstelsel, de woonmaatschappij als nieuwe sociale verhuurder, de nieuwe woonvormen en het lokaal woonbeleid. In de namiddag laten we tijdens het debat de mensen uit de praktijk aan het woord over een aantal actuele topics van het woonbeleid.

 

2022

Bernard Hubeau, Tom Vandromme, ...
200
Beschikbaar
Collectieve schuldhulpverlening (VOD)

Webinar on demand

Blik op de toekomst

De procedure collectieve schuldenregeling komt opnieuw meer in beeld door de vele prijsstijgingen die wegen op het (gezins-)budget, het ontstaan van overlevingsschulden en de moeilijkheden bij de terugbetaling van (bestaande) schulden. De procedure is intussen goed bekend als oplossing voor een situatie van overmatige schuldenlast, met de volledige kwijtschelding van schulden als ultimum remedium. Recent bevestigde de Minister van Justitie nog de intentie om de procedure verder te optimaliseren en te hervormen waar nodig (DE KAMER, vraag nr. 55-2-001212 aan de Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee) . De analyse hiervoor werd opgestart.

Voor de korte toekomst staat de introductie van het digitaal platform (art. 1675/20 ev. Ger.W.) op stapel. De voorlopige inwerkingtreding wordt geschat op het eerste kwartaal van 2023. Hoog tijd om de mogelijke vragen en problematieken bij de opzet en uitwerking van het platform verder uit te diepen zoals aan de gevolgen voor de opdracht van de schuldbemiddelaar, de retributievergoeding voor de gebruiker, de toegang tot het platform, de nog uit te werken uitvoeringsbesluiten, ‘gouvernance’, … etc.

Een recent wetsvoorstel beoogt de introductie van referentiebudgetten in de procedure (KAMER, wetsvoorstel 55K2502). Opzet is om de bestaande berekening van het leefgeld, op basis van beslaggrenzen, te vervangen door een berekening op basis van referentiebudgetten. Dit instrument zou toelaten om een berekening te maken op maat van de leef- en gezinssituatie van elke schuldenaar en zorgt ook voor gelijkwaardigheid tussen schuldenaren. De docent brengt een juridisch-wetenschappelijke analyse van dit thema en kijkt in welke mate dit instrument nu reeds doorwerking heeft in de procedure.

Verkopingen in de procedure collectieve schuldenregelingen na de nieuwe insolventiewet (W. 11/08/2017) zijn nog steeds een onderbelicht thema. Hoog tijd om het effect van het gewijzigde art. 1675/14bis §2 Ger.W. te beoordelen, en de verschillen in benadering van de minnelijke versus gedwongen verkoop toe te lichten; de krachtlijnen van de verkorte rangregeling te bespreken, … etc.

Deze thema’s staan samen met de eminente gekozen sprekers inhoudelijk garant voor een interessant webinar, en richt zich in het bijzonder tot alle actoren van de rechtspraktijk  van de collectieve schuldenregeling.

2022

Jo Van Campenhout, Kathleen Vercraeye, ...
150
Beschikbaar
Hoe valkuilen vermijden bij koop/verkoop van onroerende goederen? (VOD)

Webinar on demand

Tips & tricks

Zonder het steeds te beseffen, brengt de verkoop van vastgoed vaak valkuilen en veel vraagtekens met zich mee, zoals:

  • Verborgen gebreken in allerlei vormen en soorten. Hoe pak je dit aan, wat zijn de mogelijkheden?
  • Insolventie van de verkoper of koper tussen het ondertekenen van compromis en akte. Wat zijn de gevolgen, wat kan men doen?
  • De compromis getekend, dus alles zou in kannen en kruiken moeten zijn, maar dan haakt één van de partijen af. Wat nu?
  • Vergunningskwesties die boven water komen voor een pand dat men eigenlijk niet wil laten schieten. Wat kan er opgelost worden en wanneer trekt men toch beter de stekker uit een project? 

Dit én zoveel meer komt aanbod tijdens deze praktische opleidingsnamiddag waarbij de docenten werken vanuit echte cases en zo de problemen én mogelijke oplossingen toelichten met de nodige tips and tricks. Ze bekijken deze problemen niet enkel vanuit een wettelijk standpunt, maar tevens vanuit een pragmatisch oogpunt om zo tot de ultieme oplossing te komen.

Het programma is opgedeeld in 2 delen en covert zowel probleemsituaties in het verbintenissen- als omgevingsrecht.

Onmisbaar voor iedereen die professioneel met deze problematiek te maken krijgt en nood heeft aan een praktische oplossingsgerichte vorming.

2022

Gregory Vermaercke, Stefanie Claeys  
155
Beschikbaar
Juridische actualia anno 2022 (VOD)

Webinar on demand

Beslag- en executierecht, Insolventierecht, Burgerlijk procesrecht, Tuchtrechtspraak, Goederenrecht

De wereld stond enkele jaren bijna stil omwille van corona … maar het recht bleef voortdurend in beweging. De laatste jaren werden een aantal rechtstakken immers grondig gewijzigd. Na de theorie van de nieuwe regelgeving volgde de praktijk, de concrete praktische toepassing van de nieuwe wetgeving waarbij pijnpunten en problemen naar boven kwamen. Het is noodzakelijk voor juridische professionals goed geïnformeerd te zijn om zo optimaal en correct mogelijk het beroep uit te oefenen. Dat is ook zo voor gerechtsdeurwaarders die steeds met meer gecompliceerde situaties geconfronteerd worden.

Nu de vrijheid weer lonkt werd het initiatief genomen door het gerechtsdeurwaarderskantoor Gerhanko Kortrijk-Ieper-Veurne om een studiedag te organiseren onder het voorzitterschap van een topmagistraat op maat van de gerechtsdeurwaarder en ieder die professioneel een frisse update kan gebruiken inzake deze thema’s. Er werd geopteerd om een volledige dag aan te bieden met een programma waarbij de belangrijkste rechtstakken werden geselecteerd. Deze eminente docenten brengen binnen één uur de meest actuele stand van zaken, staan stil bij enkele bijzondere topics en de vragen van de deelnemers die na elke uiteenzetting (of vooraf) kunnen gesteld worden. De Minister van Justitie zorgt voor een passend welkomstwoordje.

Kortom, onmisbaar voor iedereen die weer mee wil zijn én blijven!

2022

Paul Dauw, Karen Broeckx, ...
175
Beschikbaar
Witwassen en notariaat (VOD)

Webinar on demand

Analyse van verplichtingen en risico’s  

Notarissen spelen een belangrijke rol bij het beheer van vermogen. Daarbij moeten zij ook rekening houden met witwassen, m.a.w. vermogensrechtelijk transacties met betrekking tot illegale vermogensvoordelen. Illegale vermogensvoordelen is een bijzonder breed begrip geworden. Vermogensvoordelen zijn immers niet alleen illegaal als ze voortkomen uit ‘klassieke’ misdrijven (zoals drughandel of cybercriminaliteit), maar ook wanneer zij voortkomen uit fiscale, sociale en economische of financiële misdrijven. De notaris loopt hierdoor vaker dan ooit het risico om– tegen wil en dank – te worden ingeschakeld in een witwastransactie.

Witwassen is om die reden voor het notariaat een prominent aanwezig risico. Niet alleen omdat notarissen hoogoplopende boetes riskeren wegens het niet naleven van op hen rustende verplichtingen in het preventieve luik. Ook omdat zij als strafrechtelijke deelnemer al eens in het vizier van een strafonderzoek dreigen te komen. Het risico ligt immers niet zelden in de hindsight bias, waarbij later verworven inzichten als evident worden aanzien en de concrete context helemaal uit het oog wordt verloren.

De strafrechtelijke risico’s inzake witwassen zijn zonder meer te managen. Een scrupuleuze naleving van de preventieve witwasverplichtingen is hierbij noodzakelijk. Dankzij een doorgedreven kennis kunnen eventuele valkuilen tijdig worden ontwaard. Het principe ‘herhaling is de moeder van alle wijsheid’ eendachtig, is het dus geen overbodige luxe om nog eens stil te staan bij het preventieve en repressieve luik van witwassen, en dit vanuit het perspectief van het notariaat. Risico’s beheersen impliceert nu eenmaal een voldoende inzicht in de materie. Opleiding en training is ook in het kader van de preventie tegen witwassen een belangrijk sluitstuk.

De docent zal tijdens deze vorming stilstaan bij de verplichtingen van notarissen inzake witwassen, alsook de strafrechtelijke risico’s in geval van vervolging blootleggen.

2022

Jacques Vandeuren
195
Beschikbaar
De hervorming van het goederenrecht - ter attentie van het notariaat

Boek

Het goederenrecht van het oud Burgerlijk Wetboek is dood. Leve het nieuwe boek 3 van het Burgerlijk Wetboek!

Vergis u niet. Dit nieuwe boek 3 is niet alleen een strikt “technische” hervorming. Uiteraard worden grotendeels de ontwikkelingen in de rechtspraak geïntegreerd en de belangrijkste controverses beslecht. Maar, op ambitieuzer vlak, luidt het ook bepaalde evoluties in, waaronder een nieuwe opvatting omtrent de ruimte in drie dimensies.

Praktisch gezien heeft het nieuwe boek 3 gevolgen voor bijna alle domeinen van het notarieel recht en dus ook voor de meeste notariële akten: uiteraard voor de akten die rechtstreeks verband houden met het goederenrecht (vestiging, overdracht, tenietgaan van zakelijke gebruiksrechten, enz.), maar ook voor alle akten waarin in meer of mindere mate goederenrechtelijke begrippen worden gebruikt (overdracht van onroerende en roerende goederen, vermogensplanning en structurering van vermogens, enz.).

Dit omvangrijke werk is niet zomaar samen te vatten als “weer” een analyse (van de hervorming). Het beoogt niet alleen een systematische commentaar te geven op alle titels van boek 3, maar ook aan te zetten tot nadenken vanuit een notariële benadering, die zelf wordt ingegeven door het zoeken naar een evenwicht tussen rechtszekerheid en de creativiteit van de practici. De toelichting zal daarom vaak lovend, soms kritisch, maar altijd constructief zijn.

2021

Erneux Pierre-Yves, Gerlo Iris
85
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.