x
Gerechtelijke procedures binnen het appartementsrecht (VOD)

Webinar on demand

Tijdens dit webinar worden de diverse gerechtelijke procedures die het appartementsrecht voorziet, uiteengezet; procedures van mede-eigenaars tegen de VME en omgekeerd, en door mede-eigenaars of VME voor of tegen derden. De wettelijke bepalingen blinken uit in vaagheid omtrent de procedurevereisten. Nu eens is een dagvaarding nodig, dan weer een eenzijdig verzoekschrift. Ook is niet steeds duidelijk of in een procedure de mede-eigenaars moeten worden betrokken, de VME en/of de syndicus. Aan de hand van casussen worden de diverse procedures besproken.

2021

Frank Burssens
165
Beschikbaar
Hoe problemen met subsidies vermijden? (VOD)

Webinar on demand

Analyse vanuit juridisch perspectief

Naar aanleiding van de recente media-aandacht voor de toekenning van subsidies, de aanwending ervan en de controle hierop, heeft het webinar tot doel om de rechtsfiguur van een subsidie nader te analyseren vanuit juridisch perspectief. Vervolgens hanteren we deze analyse om praktische instrumenten aan te reiken welke kunnen worden aangewend om enerzijds op een juridisch correcte wijze subsidies toe te kennen en anderzijds de aanwending ervan op te volgen.
We vertrekken hierbij vanuit de economische functies van subsidies en trachten aan de hand van begrotingscijfers de omvang van subsidies in de overheidsbegrotingen in te schatten.

  1. In een eerste deel definiëren we het begrip subsidies zowel vanuit het Europese als Belgische begrotingsrecht. We zullen aanduiden waar een subsidie verschilt van onder meer een gift en een dotatie. We gaan dieper in op het verschil tussen subsidies en overheidsopdrachten en lichten de voor- en nadelen van beiden toe. Vervolgens staan we stil bij de verplichte tussenkomst van wet- of decreetgever dan wel het vertegenwoordigend orgaan bij lokale besturen. Tot slot onderscheiden we verschillende soorten subsidies.
  2. In een tweede deel bespreken we de juridische beperkingen bij het verlenen subsidies : de Europese regels inzake staatssteun, de grondwettelijke beperkingen en de bevoegdheidsverdelende regels, de cultuurpactwetgeving en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
  3. In een derde deel duiden we de verplichtingen van de begunstigde van een subsidie en de controle hierop door de subsidiërende overheid.
  4. In het vierde deel reiken we enkele technieken aan om subsidies op een juridisch correcte manier toe te kennen en op te volgen. Hierin komen onder meer het subsidiereglement, de subsidie-oproep én de subsidieovereenkomst aan bod.
  5. Tot slot trekken we enkele conclusies en stellen vast dat subsidies geen “bad money” zijn voor zover ze correct worden toegekend en aangewend.

2021

Dirk De Keuster, Uschi Steurs
145
Beschikbaar
Dadingen met personeelsleden in lokale besturen (VOD)

Webinar on demand

Een dading maakt een einde aan een betwisting tussen partijen door middel van wederzijdse toegevingen. (Lokale) besturen werken met publieke middelen. De principiële mogelijkheid om dadingen af te sluiten bestaat. Hoe ver reikt die mogelijkheid (in personeelsaangelegenheden)? De impact van het Decreet Lokaal Bestuur heeft de deur wijder open gezet om afscheid te nemen van decretale graden. Slaat de slinger door? Welke middelen heeft de toezichthoudende overheid om in te grijpen?

Op deze vragen wordt ingegaan tijdens het webinar. Samen overlopen we ook de redactie van een dadingovereenkomst.

2020

Mr. Tom De Sutter
100,75
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.