Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Justitie en samenleving

Deze reeks publiceert de resultaten van de onderzoeken van de Interuniversitaire Attractiepool (IUAP) ‘Justitie en Samenleving’ rond het beleid en de werking van justitie en het profiel en de praktijken van de diverse actoren doorheen de geschiedenis.

Editors:Reeks Justitie en samenleving

  • Dirk Heirbaut
  • Xavier Rousseaux

Verschenen binnen deze reeks:

Meer over deze reeks

Het onderzoek naar de politieke en sociale geschiedenis van justitie in België stond nog in de kinderschoenen toen in 2004 de 'Politieke en sociale geschiedenis van justitie in België' bij Die Keure verscheen. Dit boek vormde het vertrekpunt voor een Interuniversitaire attractiepool Justitie en samenleving, een samenwerkingsverband van onderzoekers van de Université Catholique de Louvain, de Universiteit Gent, de Facultés Universitaires Saint-Louis en het Rijksarchief en het Studie en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, SOMA.

Onderzoekers van deze samenwerking bogen zich, voor de periode van de Franse Revolutie tot vandaag, over het beleid van justitie, het profiel en de praktijken van de diverse actoren, zoals het gevangenispersoneel, de politie, de advocaten, derechters en de ministers van justitie. Overkoepelende studies behandelden ook specifieke periodes van ontstaan en crisis, zoals de ontstaansperiodevan de Belgische justitie (1795-1830) en de periode van de wereldoorlogen (1914-1950).

De reeks Justitie en samenleving publiceert de resultaten van al deze onderzoeken, maar wil ook ruimte openlaten voor studies door anderen op dit terrein of over verwante themata, zoals klassenjustitie, toegang tot justitie, de plaats van justitie in de maatschappij, de houding van justitie tegenover emancipatorische bewegingen etc.

Publicatie in de reeks Justitie en samenleving is enkel mogelijk na goedkeuring door de redactie en een unaniem positief oordeel door twee lectoren die volgens de principes van de peer review aangeduid zijn door de redactie.

Hoofdredacteurs : prof. X. Rousseaux (FNRS-Universitécatholique de Louvain); prof. D. Heirbaut (Universiteit Gent). 

Redactieleden: dr. M. De Koster (Université catholique de Louvain,Vrije Universiteit Amsterdam & Universiteit Gent), dr. C. Denys (UniversitéLille-III-Charles de Gaulle), prof. dr. D. deruysscher (Vrije Universiteit Brussel-Universiteit Antwerpen) ; prof. S. Faber (Vrije Universiteit Amsterdam), prof. H. Leuwers (Université Lille-III-Charles de Gaulle), prof. D. Luyten (Soma/Ceges & Universiteit Gent), prof. G. Martyn (Universiteit Gent), prof. Ph. Mary (Université Libre de Bruxelles)prof. J.-P. Nandrin (Facultés Universitaires Saint-Louis), prof. S.Parmentier (Katholieke Universiteit Leuven), prof. F. Stevens (Katholieke Universiteit Leuven), prof. K. Velle (Algemeen Rijksarchief & Universiteit Gent), dr. F. Vesentini (Université catholique de Louvain.)

 

Abonnement

Wenst u steeds up-to-date te blijven? Met een abonnement ontvangt u automatisch alle nieuwe uitgaven in deze reeks aan een kortingstarief van -20 %. 

Wilt u uw abonnement na een tijdje toch stopzetten? Dan kan dit schriftelijk na ontvangst van 3 of meer boeken binnen deze reeks. 

Contacteer ons & profiteer van 20 % abonnementskorting

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief