x
Onderwijscontentieux in het leerplichtonderwijs (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 25/05/2023 Examens, deliberaties, studievoortgangsbeslissingen en leerlingentucht in de praktijk

Scholen en universiteiten worden aan steeds meer regels onderworpen, en in het verlengde daarvan ook met meer conflicten geconfronteerd.

Dat leidt tot veel prangende, vaak ook praktische vragen:

  • Hoe motiveer ik een examencijfer of een deliberatiebeslissing?
  • Moet ik in de loop van het jaar al vooruit lopen op een eventueel B- of C-attest?
  • Wat met leerlingen die slecht presteren door onvoldoende inzet?
  • En wat met leerlingen die slecht presteren ondanks goede inzet?
  • Hoe moet ik omgaan met bijzondere omstandigheden bij deliberatie (langdurige ziekte van een leerling, functiebeperkingen, …)?
  • Hoe reageer ik op een betwisting?
  • Waar moet ik op letten als er een beroep komt?
  • Hoe leid ik een beroepsprocedure in goede banen?

Tijdens de opleiding met experte Sabien Lust worden deze en andere vragen onder de loep genomen.

 

2023

Sabien Lust
90,75
Beschikbaar
Het administratief cassatieberoep

Boek

Het administratief cassatieberoep bij de Raad van State heeft sinds de hervorming op de Raad van State in 2006 en niet in het minst door de oprichting van verschillende gespecialiseerde administratieve rechtscolleges, belangrijke evoluties ondergaan. Ondertussen heeft zich omtrent de administratieve cassatie een omvangrijke rechtspraak van de Raad van State ontwikkeld en hebben ook verschillende auteurs talloze bijdragen tot stand gebracht voor wat betreft de verschillende aspecten van het administratief cassatieberoep.

Deze publicatie belicht de verschillende aspecten van het administratief cassatieberoep en gidst langsheen de verschillende valkuilen die op het pad van een administratief cassatieberoep liggen. Zo wordt onder meer stilgestaan bij de verschillende procedureregels, de zogenaamde “filterprocedure” en het cassatiemiddel. Bovendien bevat het boek een aantal hoofdstukken die het cassatieberoep vanuit de verschillende domeinen belicht aan de hand van geldende rechtspraak (milieucontentieux, vergunningsbetwistingen en het vreemdelingencontentieux).

2022

Boullart Sven, Lust Sabien
145
Rechtsbescherming tegen de overheid (VOD)

Webinar on demand

Webinar opgenomen op 07/06/2022

Het belang

Adequate rechtsbescherming is essentieel in een rechtsstaat. De burger richt zijn pijlen ook steeds vaker op de overheid. Elke procedure tegen de overheid start niettemin met de vraag naar het belang van de verzoekende partij. Beschikt ze over voldoende procesbelang? Is een belang bij het ingeroepen middel vereist? Wie kan optreden ter verdediging van een collectief belang?
De faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent en de faculteit Rechten van de Universiteit Hasselt hebben het genoegen u uit te nodigen voor een boeiend studiemoment over deze vragen. Vanuit hun academische expertise én met hun ervaring als advocaat/magistraat zullen volgende sprekers de actuele ontwikkelingen over de volgende vijf thema’s voor u uit de doeken doen:

  • Public interest litigation in België: het collectief belang door Jan Theunis, Hoofddocent UHasselt en Referendaris Grondwettelijk Hof en Toon Moonen, Docent UGent en Advocaat
  • Het belang in de rechtspleging voor het Grondwettelijk Hof door Heidi Bortels, Referendaris Grondwettelijk Hof en Praktijkassistent UHasselt
  • Het belang in de rechtspleging voor de Raad van State door Benjamin Meeusen, Doctoraal onderzoeker UGent
  • Het belang als ontvankelijkheidsvoorwaarde voor het middel door Stijn Verbist, Docent UHasselt en Advocaat
  • Diverse vraagpunten: algemeen belang, functioneel belang, substitutie,… door Sabien Lust, Hoogleraar UGent en Advocaat

2022

Jan Theunis, Toon Moonen, ...
215
Beschikbaar
Integraal rechtsherstel door administratieve rechtscolleges

Boek

Kan de annulatierechter een geschil finaal beslechten? Is, met andere woorden, een procedure voor een annulatierechter alleen voldoende om tot integraal rechtsherstel te komen? Dat is de centrale vraag in het boek 'Integraal rechtsherstel door administratieve rechtscolleges'.

Dit boek is verschenen naar aanleiding van de rede die prof. dr. Sabien Lust (Universiteit Gent) hield op 10 november 2016 op de openingszitting voor het werkjaar 2016-2017 van de Vlaamse Dienst van de Bestuursrechtscolleges (DBRC). De bijdrage beoogt een eerste aanzet te zijn tot diepgaander onderzoek naar de mogelijkheden en grenzen van finale geschillenbeslechting door administratieve rechtscolleges, in het bijzonder de Raad van State in het raam van het annulatiecontentieux en de Vlaamse administratieve rechtscolleges met annulatiebevoegdheid.

 

2016

Lust Sabien
29
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.