Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Hoe slaag je voor het examen geschiedenis?

Hoe slaag je voor het examen geschiedenis?

Geschiedenis studeren! Hoe begin je eraan?
Met deze tips leer je wat je moet kunnen, kennen en zeker waar je op moet letten tijdens het examen.

Ken de oorzaak en het gevolg

Ken van elke gebeurtenis de oorzaak en het gevolg. In de leerwerkboeken van Janus moeten leerlingen ook vaak zelf op zoek naar het gevolg. Bekijk hier een opdracht.

Gebruik de tijdlijn

Situeer gebeurtenissen in de tijd door ze op een tijdlijn aan te duiden.

Leer de betekenis van begrippen

Hoe? Wat? Waarom?
Zorg dat je alle sleutelbegrippen kunt uitleggen, deze staan in het vetgedrukt in de leerwerkboeken van Janus, de betekenis is duidelijk aan de hand van de context. Achteraan het boek vind je een alfabetische woordenlijst.

Alfabetische woordenlijst | Janus

Bekijk historische films

Bekijk videomateriaal of films over de geschiedenis. Beeldmateriaal blijft vaak beter hangen in het geheugen of toont de situatie vanuit een ander perspectief.

Naast heel wat videomateriaal verwijzen we in Janus ook naar andere fragmenten. Bekijk bijvoorbeeld dit fragment uit het boek van Marc De Bel.

Analyseer wat je ziet

Hoort er een beeld bij de leerstof? Bekijk dan eerst de afbeelding vooraleer je de vraag leest: weet je over welk tijdperk het gaat, herken je een historische gebeurtenis, ken je de tekenaar?

Hiervoor kun je het Janusje-van-alles gebruiken. Op deze steekkaart vind je op de ene zijde het historisch referentiekader met de verschillende domeinen. Op de andere zijde staat het stappenplan dat gebruikt wordt in het historisch speur- en denkwerk.

Leer omgaan met bronnen

Oefen veel vragen waar je gebruik moet maken van bronnen, want bronnen op het examen geschiedenis zijn essentieel.

Het bronmateriaal in Janus staat bij de opdracht. Daardoor kun je onmiddellijk in de tekst werken, structureren, schematiseren, samenvatten. 

 

Ken jij Janus al?

De kracht van het verhaal is belangrijk in een methode geschiedenis, omdat ze geschiedenis boeiender en concreter maken. Verhalen in de geschiedenis helpen om historische gebeurtenissen vast te zetten in het langetermijngeheugen. 

In Janus staat het verhaal van de geschiedenis centraal. Daarom werken we niet met los bronnenmateriaal, maar wel met een leerwerkboek waarin bronnen- en werkboek samen zitten.

VOORBEELDMATERIAAL BEKIJKEN » 

 

Bron: https://www.examenoverzicht.nl/havo/geschiedenis/tips

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief