20
okt 2023

30 jaar Federalisme

Vier golven van staatshervormingen, in 1970, 1980, 1988-89 en 1993, vormden de unitaire staat geleidelijk om tot een federale staat met gemeenschappen en gewesten. Bij de vierde staatshervorming werd deze transformatie grondwettelijk bekrachtigd. Op 5 mei 1993 werd een nieuw artikel 1 in de Grondwet ingeschreven dat bepaalt: "België is een federale Staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten."

Dertig jaar na de afkondiging van deze bepaling wijdt de Vakgroep Publiekrecht van de Vrije Universiteit Brussel een studienamiddag aan de betekenis van het Belgisch federalisme.

Welke invulling wordt aan de basisbeginselen van ‘self rule’ en‘shared rule’ gegeven? Welke uitdagingen worden aan het samenwerkingsfederalisme gesteld? Hoe kan ons bestel in het licht van het dynamisch federalisme worden ingeschat? Welke aanpassingen van de procedure tot herziening van de Grondwet dringen zich op? Welke invloed oefent het Unierecht uit op het federaal systeem? Welke plaats heeft Brussel in het Belgisch federalisme ingenomen? En welke invloed is er geweest op de rechten en vrijheden?

De sprekers zullen deze aspecten niet enkel kritische valueren, maar ook reflecteren over nieuwe ontwikkelingen die zich aankondigen.

Op deze dag wordt ook een nieuwe publicatie voorgesteld die de tekst bundelt van de sprekers, alsook nog andere bijdragen waardoor dit een onmisbaar naslagwerk vormt naar aanleiding van 30 jaar federalisme.

Inschrijven voor opleiding

Programma
 Aube Wirtgen, Vrije Universiteit Brussel Yannick Peeters, Universiteit Antwerpen Geraldine Rosoux, ULiège Emmanuel Slautsky, ULB Céline Romainville, UCLouvain Sofia Vandenbosch, UCLouvain Patricia Popelier, Universiteit Antwerpen Karel Reybrouck, KU Leuven Nicolas Bonbled, UCLouvain Johan Vande Lanotte, UGent
SKU 212230070
Jaar
Aantal pagina's, ISBN, bestelnummer toevoegen

272,25

Uitverkocht

Anderen bekeken ook