Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

3 historische celebrities met een biografie vol vraagtekens

Je zal vandaag maar een bekend figuur zijn. Want van de celebrities van vandaag –  en dus de historische figuren van morgen – is elk detail van hun leven gedocumenteerd. Van de evolutie van hun kapsel tot de namen van hun huisdieren, deze informatie is maar een muisklik van je verwijderd. Wedden dat je zelfs over honderd jaar zonder veel moeite foto’s van Britney Spears’ kale periode terugvindt? 

Voor de bekende figuren van weleer is dit wel enigszins anders. Biografische gegevens werden pas jaren, en zelfs decennia later opgetekend. Bovendien vervaagt de tand des tijds het onderscheid tussen legende en feit. De mens houdt nu eenmaal van verhaaltjes, en de sappigheid durft dan al eens primeren op de echtheid. 

Aan sappige verhalen over deze drie historische figuren geen gebrek. Maar hebben ze ook echt bestaan? En zo ja, hoe groot is de kloof tussen verhaal en werkelijkheid? Zijn de beschikbare biografische bronnen wel betrouwbaar, of zijn ze aangedikt met legende en fantasie? 

We bespreken 3 spraakmakende figuren. Hieraan koppelden we een opdracht voor je leerlingen, die hen aanzet om kritisch na te denken over de invloed van legende op een biografie. De opdracht kun je gratis downloaden

William Shakeseare

Shakespeare wordt gezien als de grootste toneelschrijver ter wereld. Onder 38 toneelwerken en nog eens 154 sonnetten prijkt zijn naam.  Hoezo, hij zou niet bestaan hebben?

Het staat in elk geval vast dat er een man met de naam William Shakespeare bestond. Maar over die man is bitter weinig met zekerheid bekend.  Bovendien kun je vraagtekens plaatsen bij het feit dat een ongeschoolde schrijver zoveel meesterwerken geschreven heeft. Er circuleren dan ook theorieën  dat ‘William Shakespeare’ een artiestennaam zou zijn. En de echte auteur? Verschillende kandidaten dienen zich aan: Christopher Marlowe, Francis Bacon en zelfs Koningin Elisabeth I worden genoemd.

Eén van de meest plausibele namen is die van de graaf van Oxford, Edward de Vere. De poëzie die onder zijn naam verscheen, vertoont opvallende gelijkenissen met Shakespeares stijl. Hij zou onder een andere naam geschreven hebben omdat het als edelman not done was om theaterstukken voor het gewone volk te schrijven.


Jezus

De man wiens ‘biografie’ met 2,5 miljard exemplaren nog steeds het bestverkochte boek aller tijden is: Jezus van Nazareth. Maar heeft hij ook echt bestaan? En liep hij dan ook echt over water?

Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven, is het belangrijk om een onderscheid te maken tot de historische figuur Jezus, en de Bijbels-theologische Jezus.

Het is duidelijk dat het lopen over water en het vermenigvuldigen van broden en vissen vallen onder het theologische aspect van het verhaal.  De discussie wat hier ‘echt’ en ‘niet echt’ is, voeren we best  in de les godsdienst.

Wat de historische Jezus betreft: hoewel de bewijzen schaars zijn, is het antwoord  eenduidig: ja. Geen enkele wetenschapper twijfelt over het bestaan van een historische figuur Jezus. Profesor geschiedenis en theologie Hans Geybels legt het je heel erg helder uit in dit filmpje:  https://radio1.be/heeft-jezus-echt-bestaan-0.


Pythagoras

Pythagoras. Deze oude Griek (6e eeuw v.Chr.) is zoveel meer dan de naar hem genoemde stelling. Vakoverschreidend tussendoortje: hoe klonk die stelling ook alweer? Inderdaad, A² = B² + C². Naast wiskundige was hij in de eerste plaats filosoof. Een invloedrijke filosoof, met heel wat aanhangers.

Toch is zijn leven omgeven met mysterie: er doen heel wat onwaarschijnlijke verhalen over hem de ronde. Dit komt vooral omdat hij zelf, voor zover bekend is, nooit iets heeft geschreven. Alles wat we over hem weten is afkomstig van latere bronnen, veelal geschreven door zijn volgers. Welke wiskundige en filosofische theorieën echt van hem zijn, en welke niet, is niet duidelijk.

Daarnaast is gebleken dat de stelling van Pythagoras al langer bestond. Een kleitablet uit de tijd van de Babyloniërs, zo’n 1000 jaar voor Pythagoras, bevat namelijk dezelfde formule.


Opdracht

Er zijn nog meer legendarische figuren met een biografie vol vraagtekens. Dowload hier gratis de aanvullende oefening om met je leerlingen verder na te denken over dit thema. 

DOWNLOAD DE OPDRACHT »


Bronnen:

https://www.knack.be/nieuws/boeken/wil-de-echte-william-shakespeare-nu-opstaan/article-normal-149027.html
https://www.grunge.com/21799/famous-people-may-never-existed/?utm_campaign=clip
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170901_03047502
https://www.kuleuven.be/thomas/page/bestaan-van-jezus/
https://radio1.be/heeft-jezus-echt-bestaan-0

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief