Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

10 Engelse taalweetjes

Blaas jouw leerlingen omver met deze wist-je-datjes 😊

1. Fries

Taalkundig lijkt het Fries meest op de Engelse taal. Historisch gezien behoren beide tot de West-Germaanse taal. Engels komt uit het gebied waar nu Nederland, Denemarken en Noordwest-Duitsland liggen. Vandaar dat Nederlanders goed de Engelse taal beheersen.

2. E

De klinker E is de meest gebruikte letter (12%) in de Engelse taal, gevolgd door de T (9%) , de A (8% en de O (7%).

3. Nederlandse leenwoorden

Nederlands en Engels behoren tot dezelfde taalfamilie, daardoor zijn er verschillende leenwoorden overgenomen. Enkele voorbeelden van oud-Nederlandse leenwoorden in het Engels:

Dyke (dijk)
Dollar (daalder)
Skipper (schipper)
Smuggler (smokkelaar)
Yacht (jacht)
Waffle (wafel)

4. Niet de meest gesproken taal

Ongeveer 940 miljoen mensen spreken Engels als eerste taal. Maar het Chinees (Mandarijn) wint want Mandarijn wordt door ruim 1 miljard mensen gesproken.

5. Vrolijkste taal

In sommige talen gebruikt men meer positieve dan negatieve woorden. Engels behoort net als Spaans en Portugees tot de drie gelukkigste talen.

Engelse taalweetjes

6. Time

Het woord ‘time’ is het meest gebruikte Engelse zelfstandige naamwoord, in het Nederlands is het meest gebruikte zelfstandige naamwoord ‘mens’.

7. Officiële taal

Engels is in tientallen landen (Pakistan, Filipijnen, Malta, Canada …) een officiële taal, maar daarom niet de primaire voertaal. Terwijl Engels in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië de primaire voertaal is, maar niet is opgenomen als officiële taal.

8. Swagger

Shakespeare creëerde heel wat nieuwe woorden, vele werden toegevoegd aan de Engelse taal. Voorbeelden zijn torture, manager, swagger.

9. Luchtvaart

Na meerdere dodelijke ongevallen werd beslist dat alle piloten en luchtverkeersleiders 1 taal hanteren, namelijk Engels. Een professionele kennis van de taal is dan ook een must.

10. Spookwoord

Het onzinwoord ‘Dord’ werd per vergissing opgenomen in het woordenboek in plaats van ‘density’. Pas na 7 jaar werd deze fout opgemerkt, intussen was het al door verschillende andere woordenboeken overgenomen.

Bron: https://www.hillwalktours.nl/wandelen-reisblog/engelse-taalweetjes-grappige-feiten/

Meer weten over de Engelse taal? Bekijk onze methodes!

Shuffle wordt vernieuwd. De komende jaren wordt de methode opgefrist en aangevuld met veel nieuw lesmateriaal met bijhorende opdrachten. De methode is er voor de 1e graad A-stroom en de 2e en 3e graad ASO. 

SHUFFLE »

Shuffle this is onze hedendaagse methode Engels voor de 2e en 3e graad TSO/KSO.

SHUFFLE THIS » 

Speak Up is een communicatieve methode die jouw leerlingen mateloos zal boeien in de 3e graad BSO.

SPEAK UP »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief