Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Illustreren met Laïla Koubaa

Naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand 2020 won GIBO De Rozelaar een schoolauteur, de getalenteerde Laïla Koubaa. Ondertussen hebben alle klassen een klassikaal verhaal of gedicht klaar en was het tijd voor de volgende workshop: illustreren.

Laïla startte de workshop met het voorlezen van het klassikale verhaal en gaf nadien heel wat boeiende tips mee. Er moeten toch een heleboel keuzes en afspraken gemaakt worden om tot een geslaagd resultaat te komen. Welke vorm kiezen we? Welke passages zullen we illustreren? Wie doet wat? Welk kleurenpalet zullen we gebruiken? ... Daarnaast gaf Laïla ook tips mee: creëer personages die onvergetelijk en uniek zijn, zoek inspiratie in boeken of op websites, experimenteer met verschillende materialen enzovoort. Heel boeiend allemaal! Tot slot was het tijd voor de praktijk en verschenen de eerste schetsen op papier. 

We lichten graag al een tipje van de sluier en plaatsen hier het klassikale verhaal en enkele eerste schetsen van het 3e leerjaar. De feestdagen zijn al even voorbij maar deze klas koos voor een mooi kerstverhaal. Laat je ontroeren en ontdek hoe het verhaal stilletjesaan tot leven komt. Stay tuned!

workshop illustreren1

workshop illustreren3

 

Hoe Sparretje heel gelukkig werd

Ergens aan de rand van een prachtig sparrenbos staat Sparretje samen met alle andere kerstbomen.

Sparretje is nog klein en de grote kerstboom naast hem vertelt hem vaak verhalen van vroeger. Verhalen over mensen of kinderen die in het bos komen wandelen. Maar vandaag vertelt Grote Kerstboom dat er elk jaar, als het koud wordt, mensen kerstbomen meenemen naar huis.

Grote Kerstboom vertelt dat ook hij op een dag zal meegenomen worden.

Sparretje kijkt bang, maar Grote Kerstboom stelt hem gerust: ‘Jij bent nog klein, jou laten ze vast nog een paar jaar staan!’

De volgende dag stopt een kleine vrachtwagen bij het bos.

Een man, Bart, en een kleine jongen, Timo, stappen uit en nemen een schop uit de laadbak.

‘Sparretje, ik denk dat mijn tijd gekomen is’, zegt Grote Kerstboom, ‘ik weet niet wat er met mij zal gebeuren, maar ik zal je heel erg missen!’

Bart stapt naar de grote kerstboom en graaft hem uit de grond. Dikke tranen glijden langs Sparretjes takken.

Plots roept de kleine Timo: ‘Papa, ik wil deze kerstboom!’ en wijst naar Sparretje. ‘Die laten we nog een paar jaar staan, jongen, die is nog te klein!’sust papa.

De kleine kapoen zeurt en zaagt papa de oren van het hoofd. Papa steekt de schop in de grond.

Sparretjes takken beginnen te bibberen van schrik en Grote Kerstboom fluistert: ‘Je hoeft niet bang te zijn, het doet geen pijn! Laat je wortels los, ze zullen ons allebei meenemen!’

Grote Kerstboom en Sparretje worden allebei in de laadbak gezet. Bang, omdat ze niet weten wat er nu met hen zal gebeuren. Stevig houden ze elkaars takken vast.

Even later worden ze uit de vrachtwagen gegooid.

‘Au, dat doet pijn,’ zegt Sparretje.

Na een tijdje worden ze allebei met hun wortelvoeten in een pot gezet en meegesleurd naar een prachtige en lekker warme plaats. Grote Kerstboom en Sparretje staan naast elkaar in de woonkamer bij papa Bart, mama Eva en zoontje Timo.

De volgende dag komt mama met grote dozen. Ze zet de dozen naast Sparretje en Grote Kerstboom. Timo haalt een rode blinkende bol uit de doos. Het boompje volgt alles heel nieuwsgierig mee.

workshop illustreren5

‘Wat gaan ze met ons doen?’ vraagt Sparretje angstig.

‘Dat weet ik niet’, antwoordt Grote Kerstboom, ‘maar ik vind deze mensen best aardig. We staan hier nu op een lekker warm plaatsje, toch?’

Plots voelde Sparretje iets knijpen in zijn takken en nog iets en nog iets… Telkens schrikt hij even op, maar echt pijn doet het niet.

Trots kijkt hij naar Grote Kerstboom: ‘Kijk eens hoe mooi ik word! Timo hangt die blinkende bollen aan mijn takken!’

Timo hangt ook lichtjes en slingers in Sparretje. Sparretje geniet van alle aandacht en glundert wanneer hij Timo hoort zeggen dat Sparretje de mooiste kerstboom is die er bestaat!

Sparretje is nog nooit zo fier geweest.

Ook Grote Kerstboom wordt prachtig versierd.

Sparretje en Grote Kerstboom beleven samen een zalige tijd. De familie danst en zingt liedjes rond hen. Wat hebben ze een fijn leven!

Na de feestdagen haalt mama de dozen uit de kast en zet ze naast Sparretje en Grote Kerstboom. Sparretje denkt dat mama hem nog mooier zal maken, maar Timo haalt één voor één de blinkende bollen van tussen de takken en stopt ze weer in de doos.

‘Hé, wat nu? Waarom halen ze die mooie spullen weg?’ vraagt Sparretje aan Grote Kerstboom.

‘Ik denk dat de mensen ons beu zijn! We moeten weg’, jammert Grote Kerstboom.

‘Brengen ze ons terug naar het koude bos?’ snikt Sparretje.

‘Dat weet ik niet, maar ik hoop dat we samen blijven’, zucht Grote Kerstboom.

Even later worden Sparretje en Grote Kerstboom met hun voetenwortels uit de pot getrokken en terug buiten in de kou gezet. Papa Bart en kleine Timo maken een grote put in de tuin en de twee bomen worden er met hun voetenwortels in gezet.

De twee bomen moeten weer even gewoon worden aan de kou, maar wat zijn ze blij dat ze nog steeds bij elkaar zijn.

Ze denken nog vaak terug aan de fijne tijd die ze beleefd hadden in huis en aan Kerst.

Op een dag komen de vogeltjes zich in hun takken nestelen. Grote Kerstboom en Sparretje leren nieuwe diertjes kennen. De twee bomen bezorgen de dieren een veilig en warm plaatsje tussen hun takken.

Stilaan wordt het buiten ook weer warmer en papa Bart komt weer vaker in de tuin werken. Timo speelt ook weer buiten en schopt soms een bal tegen hun takken. En mama hangt de was in de schaduw van Grote Kerstboom op en geniet van het zonnetje.

Ook de zomer gaat snel voorbij en het wordt steeds kouder en kouder. Papa, mama en Timo komen niet meer zo vaak naar buiten en ook veel vogelvriendjes vertrekken naar het zuiden om daar de winter door te brengen.

Sparretje en Grote Kerstboom denken terug aan de leuke tijd in de warme huiskamer. Op een zonnige, maar koude winterdag komen papa Bart en Timo met een schop in de hand. Voor Sparretje kan het niet snel genoeg gaan, hij laat zijn wortels los. Als het moet wil hij zelf in de grote bloempot springen en ook Grote Kerstboom laat zich gemakkelijk uit de grond halen.

En zo gebeurde het ieder jaar opnieuw. Als het Kerstmis werd, mochten Sparretje en Grote Kerstboom binnen staan, werden ze heel mooi versierd en beleefden ze geweldige feesten!

workshop illustreren2

 

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief