die Keure Educatief

ALGEMEEN

Buiten lesgeven: do or don't?

Op donderdag 24 april mag je jouw leerlingen voor een keer letterlijk ‘buiten zetten’ tijdens de Buitenlesdag van MOS (Milieu op School). Buiten leren heeft namelijk heel wat voordelen, we sommen er een paar op en geven inspiratie voor buitenlessen wereldoriëntatie uit onze methode Wouw én buitenactiviteiten voor andere leergebieden.

Voordelen

  • Leerlingen ontwikkelen een grotere natuurbetrokkenheid.
  • Buiten leren stimuleert hun creativiteit.
  • De (be)leefwereld wordt onderdeel van hun leeromgeving waardoor ze beter betekenisvolle verbanden leggen.
  • Ze bewegen meer en kunnen hun energie beter kwijt.
  • Ook de leerkracht haalt bovendien meer voldoening uit een buitenles.

Buiten wereldoriëntatie leren

Buiten lesgeven is dus zeker een do! Daarom stimuleert het jaarlijkse initiatief jou opnieuw om minstens één dag les te geven in een buitenklas of andere groene zones. Twijfel je welke leerstof je efficiënt buiten kunt aanleren? Ontdek de motiverende voorstellen van onze methode wereldoriëntatie Wouw en maak jou buitenlesdag(en) buitengewoon! 

Proef de natuur

In het vak wereldoriëntatie behandel je heel wat
natuurthema’s, dat is ook zo bij de blended methode Wouw. Op welke manier kunnen leerlingen die kennis het best begrijpen en onthouden? Ga de fauna en flora rond de school met jullie eigen ogen waarnemen en benoemen. Gebruik alle zintuigen en ga op onderzoek uit: welke plantjes leven er? Hoe groeien ze? Voor wie zijn die planten zelf een bron van voeding? Kom je insecten, vogels of andere dieren tegen op jullie verkenningstocht? Hoe hou je verschillende soorten uit elkaar? Hoe beïnvloeden de
seizoenen en het weer de natuur in de buurt? Tip: gebruik ook zeker de app Obsidentify van Natuurpunt om wilde planten en dieren te herkennen. Ontdek hieronder alvast een voorbeeldactiviteit uit Wouw 2!

Verken de gemeente

Verder vergroten je leerlingen tijdens WO-lessen hun ruimtelijk inzicht en hun kennis over de ruimtelijke ordening van een gemeente. Neem de proef op de
som en ontdek samen de gemeente van jullie school! Dat kan een eyeopener zijn als intro op jouw lessen over de gemeente, maar kan ook net een transfermoment of outro zijn na een lessenreeks
over straten, gebouwen, functies en regels binnen een gemeente. Stippel bijvoorbeeld een route uit via Google Maps om te wandelen, hou een speurtocht om te oefenen op kaartlezen, ga op zoek naar de gekste straatnamen, zoek naar monumenten of bestudeer de gevels van officiële gebouwen zoals het gemeentehuis. Een actieve manier om meer te leren over jullie eigen schoolgemeente in de verkwikkende buitenlucht. Haal hieronder inspiratie uit Wouw 3.

Promoot groene plekken

Ook digitale media kunnen een rol spelen tijdens jouw buitenles. Laat jouw leerlingen bijvoorbeeld in groepjes een reclamespot in elkaar steken over hun favoriete groene plek in de buurt. Zo laat je hen niet alleen nadenken en zelfs filosoferen over het belang van de buitenactiviteiten in de natuur en respectvol omgaan met die natuur, maar oefenen ze ook op thema’s zoals mediawijsheid, taal en sociale vaardigheden. Een opdracht waar zowel de TikTokkers en Snapchatters in jouw klas als de avontuurlijke natuurliefhebbers maar al te graag zullen invliegen. Een leuke buitenles voor wie op dat een natuurthema behandelt in wereldoriëntatie, maar ook voor klassen die met een thema over consumptie en reclame bezig zijn. Bekijk hieronder een leidraad bij het voorbereiden van reclameboodschappen uit Wouw 6.

Ga voor een buitenlesweek

Net als de organisatie zelf, moedigen we jullie bovendien aan om er geen dag, maar een buitenlesweek van te maken in april! Op die manier heb je ruimte om voor elke les van de week creatief uit de hoek te komen. Wij geven je graag nog meer buitenlesideeën voor verschillende leergebieden.

Wiskunde 🧮

Teken een getallenveld en bewerkingen op de speelplaats met stoepkrijt. Breng er cijfers en wiskundige tekens aan om te oefenen op vermenigvuldigen, delen, optellen en aftrekken. De leerlingen hoppen van getal naar wiskundig teken en terug, en hinkelen daarna het getallenveld af tot ze bij de juiste uitkomst komen. Een herhalingsles in de buitenlucht waarbij de nodige beweging, plezier en hilariteit verzekerd zijn! (Ontdek ook hoe de methode Kadet je leerlingen boeit met een aanbod bewegend leren.)

Taal en spelling ✍️

Hou een rallydictee op de speelplaats of een plein in de buurt om spelling op een actieve manier te oefenen. Splits de leerlingen op in kleine groepen en laat ze aan één kant van de speelplaats of het plein starten. Aan de andere kant leg je moeilijk te spellen woorden of zinnen omgekeerd op de grond. Om beurten loopt er iemand van het team naar de overkant om een blad te lezen. Hij of zij loopt daarna terug en dicteert wat er op het blad stond. De rest van het team noteert het woord. De loper controleert of iedereen het woord juist geschreven heeft, alleen dan verdient het team een punt. Het team dat als eerste tien punten verzamelt, wint de rally! 

Wereldoriëntatie 🪴

Haal in de aanloop naar de Week van de Bij van 26 mei tot 2 juni 2024 de groene vingers van je leerlingen boven in een les over een bijvriendelijke tuin. Bekijk op voorhand wat je eventueel op school kunt planten: in de moestuin, schooltuin, in een border … en neem voor deze buitenles ook planten en potgrond mee. Tijdens de les leer je de leerlingen welke kruiden, groenten of bollen en knollen kunnen helpen om bijen extra voedsel te geven en waarom we goed voor bijen en andere bestuivers moeten zorgen. Daarna zet je ze aan het planten! (Uit de methode Wouw)

Frans ⛹️

Organiseer een gooispel op de speelplaats of op een grasplein in de buurt. Verdeel je klas in drie of vier groepen. De leerlingen staan in een cirkel en gooien een bal naar elkaar. Telkens als ze naar elkaar gooien, telt de gooiende leerling in het Frans. Zo tellen de leerlingen door tot het volgende tiental. Daarna vertrekt de volgende leerling van een willekeurig getal. Als de bal valt, moet de leerling opnieuw beginnen. Twee keer naar dezelfde persoon gooien mag niet. Laat je leerlingen ook afwisselen tussen opbouwend tellen en terugtellen. Voeg een wedstrijdcomponent toe waarbij de snelste foutloze groep het spel wint. (Uit de methode Passepartout)

Muzische vorming 🌳

Ga voor de muzische les  buiten … dansen in het bos! Zoek in het bos eerst verschillende bomen op en bestudeer samen met je klas de vormen van hun boomwortels. Vergelijk de kenmerken van de wortels met stenen die je vindt. Verwerk de eigenschappen van de beide tegenpolen in drie verschillende dansen: dans als een boomwortel, dans als een steen en dans in groepjes waarbij de wortel de steen ontmoet. Een fantasierijke, actieve opdracht midden in de natuur dus! (Uit de methode Muzemundo

Ontdek ons volledige aanbod

Ben je benieuwd naar welke leuke werkvormen en activiteiten onze methodes voor het lager onderwijs nog meer in petto hebben? Ontdek ze allemaal! 🔍