die Keure Educatief

WOUW

Week van de Bij

Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven, maar dat geldt ook voor andere bestuivers zoals hommels, dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en veel andere insecten. Daarom moedigt de Week van de Bij dit jaar aan om ook de vrienden van de bij te beschermen en in de kijker te zetten van 26 mei t.e.m. 2 juni 2024. Dominique Persoone en Britt Marsenille zijn de trouwe ambassadeurs achter de campagne voor alle wilde bestuivers. 🐝

Het belang van bestuivers

🍒 Bestuiving is een voorwaarde voor planten en gewassen.
Bestuivers zijn dieren die van bloem tot bloem vliegen om nectar te verzamelen. Via hun pootjes brengen ze pollen van het mannelijke deel van een bloem tot bij het vrouwelijke deel. Pas na die bestuiving zijn bloemen en planten in staat om zich voort te planten. Bestuivers zijn daarom niet alleen onmisbaar voor het bestaan van bloemen in onze tuin, maar ook van landbouwgewassen. Planten en landbouwgewassen zijn maar liefst voor 80% afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten. Zonder hen zouden we dus niet kunnen genieten van fruit en groenten. 

💚 Bestuivers waarborgen biodiversiteit.
Door te bestuiven, houden bijen en andere bestuivers de biodiversiteit van plantensoorten in stand. Dat is niet alleen belangrijk voor onze voeding, maar ook voor bomen, bloemen en andere planten die in alle vormen en maten dienen als voedsel en beschutting voor veel diersoorten. Bovendien zijn insecten ook deel van de voedselketen als hapje voorvogels, spinnen en insecten. Bestuivers spelen dus een cruciale rol bij ecosystemen waarin organismen elkaar nodig hebben om te leven.

De zorg voor bijen en andere bestuivers

Bestuivers zijn dus onmisbaar, maar zij hebben ons ook meer dan ooit nodig. Kunstmest, pesticiden, minder bloemen, ontbossing, de klimaatverandering, minder nectarhoudende planten … maken het hen extra moeilijk om te overleven. Hoog tijd dus om ze te helpen! Dat kan door meer bloemenweiden aan te leggen, rekening te houden met de bloeiboog zodat er van februari t.e.m. november altijd iets in bloei staat, bijenhotels of bijenburchten te plaatsen, pesticiden te reduceren, te kiezen voor inheemse planten en verhardingen met beton te mijden.

Hoe pakt Wouw het bijenthema aan?

Ook jij kunt je als leerkracht inzetten voor de bij. Hoe? Door les te geven over het thema en kinderen bewust te maken van hun belangrijke rol voor ons en de natuur. In onze methode wereldoriëntatie Wouw bieden we over verschillende leerjaren heen allerlei natuurthema’s aan waarin ook de bij aan bod komt. Blader hieronder door het thema De moestuin van Marcel uit het 3e leerjaar en de Wouw-actie waarin je klas een bijvriendelijke tuin maakt.  👇

Wouw 3 - werkboek

Thema 8: De moestuin van Marcel
Op p. 4 vind je een oefening over het belang van bijen voor de moestuin.

Wouw 3 - Wouw-actie

Actie 5: Een bijvriendelijke tuin
De leerlingen passen de leerstof toe en maken een bijvriendelijke tuin.