die Keure Educatief

MAX-MAVO | HUB

Van fiets naar bewegingsdriehoek

Ben je nog op zoek naar een lesidee over bewegen en de bewegingsdriehoek? Dan vormt Wereldfietsdag het ideale uitgangspunt voor jouw les mavo of mens en samenleving.

Wereldfietsdag

Fietsen is voor velen dagelijkse kost, voor anderen een regelmatige bezighouding. Bijna iedereen heeft het ooit moeten leren en kan een fiets bovenhalen om zich op een actieve manier te verplaatsen. De Verenigde Naties vonden het bestaan van die fiets zo belangrijk dat ze in april 2018 de jaarlijkse Wereldfietsdag op 3 juni 2023 in het leven riepen. Ze erkennen “het unieke karakter, de lange levensduur en de veelzijdigheid van de fiets die al twee eeuwen in gebruik is”. Bovendien zien ze de fiets ook als een “eenvoudig, betaalbaar, betrouwbaar, schoon en milieuvriendelijk duurzaam vervoermiddel”.  Allemaal waar, maar wat wij ook heel belangrijk vinden: de fiets houdt ons fit!

De bewegingsdriehoek

Een gezond leven start bij gezond eten en je goed in je vel voelen, maar zeker ook bij minder lang stilzitten én voldoende bewegen. Naast de voedingsdriehoek en de geluksdriehoek, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven daarom de bewegingsdriehoek die ons helpt bij te houden of we genoeg beweging krijgen. Die driehoek is een boeiend lesonderwerp en komt dan ook uitvoerig aan bod in onze methode Max-mavo en onze methode mens en samenleving Hub. Vragen als “Denk je dat je genoeg beweegt?” of “Welke bewegingen houden ons gezond?” Zijn ideale gespreksopeners om interactie te creëren tijdens een klasgesprek. Blader snel door de les over bewegen van Max-mavo of Hub.  👇

Op zoek naar een nieuwe methode?

Wil je graag kennismaken met ons lesmateriaal voor mens en samenleving of mavo.

Max-mavo (B-stroom)
Module 2 Goesting

In Max-mavo doen je leerlingen een bewegingstest en komen er ook zittips en slaaptips aan bod (p. 16-18).

Hub (A-stroom)
Magazine Vita

Het hippe en motiverende magazine rond gezondheid van Hub biedt zittips en laat je klas mindmappen (p. 20-22).