die Keure Educatief

WOUW

Mee met de actua dankzij Wouw

De methode Wouw voorziet jaarlijks een reeks actuadossiers die inspelen op een actueel thema tijdens het schooljaar. De dossiers zijn digitaal terug te vinden op het platform Kabas. In dit artikel vind je alvast een paar voorbeelden ter inspiratie!

Actuadossiers

Wouw, onze methode wereldoriëntatie wil je leerlingen voorbereiden op de wereld van morgen met actieve en gevarieerde lessen. Een belangrijk aspect daarbij is de actualiteit. Op het digitale platform Kabas vind je een nieuwsrubriek, zo volgen jij en je leerlingen dagelijks de actua. Daarnaast vullen we het lesmateriaal voor het 5e en 6e leerjaar regelmatig aan met actuadossiers over een actueel topic tijdens het schooljaar.

De verkiezingen 2024 🗳️✅

Dit jaar trekken alle stemgerechtigde Belgen naar de stembus. Het nieuwe actuadossier vertelt je wat je daarover moet weten. Op 9 juni vinden de Europese, federale en regionale verkiezingen plaats, op 13 oktober volgen dan opnieuw stemmingen tijdens de lokale verkiezingen. Verschillende soorten verkiezingen dus, maar voor wie, door wie en hoe vaak wordt er dan gestemd? Is stemmen verplicht? En waarom is stemmen belangrijk? Op al die vragen geeft het actuadossier een duidelijk antwoord.

De Olympische Spelen 2024 🏟️🔥

Deze zomer wordt er eentje in de ban van sport! Van 26 juli t.e.m. 11 augustus komen namelijk duizenden atleten
en supporters samen voor de Olympische Spelen in Parijs, om nog maar te zwijgen van de miljoenen kijkers via internet of tv. Dit actuadossier test eerst de parate kennis van je leerlingen over de Olympische Spelen en neemt hen daarna mee naar hun oorsprong. Wie was de oprichter, hoe ziet de geschiedenis van de Spelen eruit en wat zijn de interessantste weetjes over de Olympische Spelen van 1896 tot nu? Vervolgens zoomen we in op de aankomende Spelen van Parijs 2024 en de officiële disciplines. Ook de geografie van gastland Frankrijk en zijn hoofdstad Parijs komen aan bod. Uiteindelijk leren de leerlingen
het Belgische atletenteam kennen en krijgen ze oefeningen en spelletjes voorgeschoteld.

Influencers 📱📹

Influencers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ze vormen de perfecte schakel tussen bedrijven en de consument om hen zo te overtuigen van bepaalde producten of diensten. De ene is al wat geloofwaardiger en authentieker dan de andere, maar toch lijkt het een trend die blijft aanhouden en een marketingstrategie waar steeds meer op wordt ingezet. Het is dan ook dé manier om de doelgroepen op een simpele manier altijd en overal te bereiken. Een belangrijk, actueel onderwerp dus om met jouw leerlingen te bespreken.

Dit actuadossier behandelt het onderwerp ‘influencers’. Het dossier polst naar de kennis van jouw leerlingen over het thema en verruimt hun inzichten rond onderwerpen als social media, verdoken reclame, fake news, bloggers …

Mediawijs en bewust

Het actuadossier vormt een interessante invalshoek om het thema mediawijsheid te introduceren in jouw lessen wereldoriëntatie. Daarnaast wil het jouw leerlingen ook bewuster maken en hen sensibiliseren voor de (sociale) media waar ze dagelijks mee bezig zijn. Een win-win dus voor leerkracht en leerling. 

Meer actuadossiers

Benieuwd naar meer actuadossiers? Je vindt ze op Kabas bij Wouw – WOUW.actua. Wil je graag meer ontdekken over de methode wereldoriëntatie Wouw?

logo Wouw