die Keure Educatief

BOON | AUDACE | KRASS

Kennismaken in september

In september start je met jouw nieuwe lessen. In elk vak begint die eerste les vaak met een kennismaking waarbij de leerlingen zich even voorstellen. Voor wie een taal geeft, is het dan ook leuk om die voorstelling al meteen in een (anders)talig jasje te steken. Laat onze methodes je inspireren met hun originele vragenfiches!

Download vragenfiches

Sommige leerlingen kennen elkaar misschien al van vorig jaar, anderen ontmoeten elkaar voor het eerst. In beide gevallen is het een leuke en motiverende taalopdracht om elkaar beter te leren kennen via verrassende en interessante vragen. 

We stelden voorbeeldvragen op die je kunt downloaden en uitprinten voor je klas. Verdeel de groep in duo’s of groepjes van drie of vier en geef elk groepje een fiche. Laat de groepsleden elkaar afwisselend vragen stellen en antwoord geven in het Nederlands, Frans of Duits! Zo krijg je een (inter)actieve eerste les waar al meteen spreekvaardigheid en woordenschat aan bod komt.

Nederlands

In de les Nederlands lijkt elkaar vragen stellen misschien niet zo spannend, maar de vragen helpen je leerlingen nadenken over zichzelf, hun dromen en hun mening. Ze leren daardoor niet alleen hun medeleerling beter kennen, maar ook zichzelf. Een ontmoeting, zelfreflectie en spreekoefening in één! 

Frans

Een steeds terugkomend grammaticaal item in de Franse les waar leerlingen vaak blijven mee worstelen? Vraagzinnen! Laat hen die leerstof daarom in september meteen weer inoefenen – zonder dat ze het misschien zelf doorhebben – tijdens leuke interviews met hun klasgenoten.  

Duits

In tegenstelling tot Nederlands en Frans leren leerlingen pas Duits vanaf de 2e graad. De eerste les direct beginnen met een spreekoefening kan pittig zijn, maar door de interactie met elkaar en de boeiende, herkenbare thema’s uit hun eigen leven motiveer je de klas toch om hun beste Duitse beentje voor te zetten.