die Keure Educatief

ISAAC

Wie zijn de vaders van de wetenschap?

De geschiedenis van de wetenschap ligt bezaaid met grote geesten die de basis hebben gelegd voor de moderne wetenschap. De nieuwsgierigheid van deze “Vaders van de wetenschap” zorgde ervoor dat we de wereld vandaag zien zoals we ze zien. Ter ere van alle vaders die ons inspireren en onze nieuwsgierigheid blijven aanwakkeren, nemen we die vaders van de wetenschap vandaag onder de loep.

Galileo Galilei 🔭

Beginnen doen we met Galileo Galilei. Hij wordt beschouwd als de echte vader van de moderne wetenschap. De Italiaan was een van de eerste moderne denkers die experimenten combineerde met wiskunde. Hij was de eerste die ontdekte dat voorwerpen allemaal even snel vallen als je de luchtweerstand uit de vergelijking trekt. Ook was hij de ontdekker van de vier grote manen van Jupiter en bevestigde hij het heliocentrische model van Copernicus. 

Albert Einstein 👨🏼‍🦳

Deze excentrieke bolleboos was misschien wel de populairste wetenschapper ooit. Naast zijn wilde haren, was hij vooral bekend voor zijn relativiteitstheorie. Hoewel die theorie zijn grootste ontdekking was, kreeg hij zijn Nobelprijs voor zijn werk rond het foto-elektrisch effect. Dat kwam omdat de relativiteitstheorie op dat moment nog niet algemeen geaccepteerd werd.  

Wist je dat Einstein ook nog een periode in België heeft gewoond? In 1933 vertoefde de wetenschapper enkele maanden aan onze Belgische kust in De Haan. Vandaag kan je op het einde van de Normandiëlaan in De Haan nog steeds een foto nemen samen met zijn standbeeld. 

Nicolaas Copernicus ☀️

Copernicus bracht mensen de minder geliefde boodschap dat het heelal niet rond hen draait. Vroeger dacht men dat de aarde centraal stond in het heelal en dat alles rondom ons draaide. Door vanuit zijn huis de baan van de planeten bij te houden, merkte Copernicus dat het geocentrische model onmogelijk kon kloppen. Uit angst voor de reactie van de Kerk publiceerde Copernicus zijn boek niet. Toch lekken hier en daar stukken van zijn boek uit in de Europese wetenschappelijke kringen. Pas op het einde van zijn leven publiceert Copernicus zijn werk dan toch, tot tegenzin van de Kerk.

Isaac Newton 🍎

“De appel valt niet ver van de boom”. Kinderen en hun vaders horen het waarschijnlijk honderden keren doorheen hun jeugd. Diezelfde appel deed Isaac Newton ook nadenken. Terwijl hij van onder een appelboom keek naar de maan, dacht hij na over de werking van de wereld rondom hem. Toen een appel uit de boom viel, stelde hij zichzelf de vraag tot welke afstand boven de grond de zwaartekracht een rol speelt, en als dit dus ook een rol speelde op de maan die hij ver boven zich zag. Dit veranderde de duizenden jaar oude visie op zwaartekracht en het effect ervan op andere hemellichamen.

Charles Darwin 🦤

Één van de grondleggers van de biologie zoals we ze vandaag kennen, is ongetwijfeld Charles Darwin. Zijn evolutietheorie was baanbrekend en veranderde de kijk op de wetenschap. Na zijn bezoek aan de Galapagoseilanden, merkte Darwin dat de vinken per eiland een ander soort snavel hadden. Daardoor kwam hij op het idee dat soorten zich doorheen de tijd evolueerden en aanpasten aan hun omgeving. Net zoals bij andere wetenschappelijke bevindingen in die tijd, werd Darwin opzijgezet door de kerk. De evolutietheorie stond namelijk volledig haaks op het idee dat God alle leven heeft gecreëerd. 

Thomas Edison 💡

De uitvinder van de gloeilamp was hij niet. Maar toch heeft Edison een groot aandeel in heel veel wetenschappelijke uitvindingen. Hij maakte er zijn job van om octrooien op te kopen en ze te verbeteren als hij er potentieel in zag. Zo had hij grote werkplaatsen die hij enkel en alleen gebruikte om te experimenteren en uitvindingen te perfectioneren. Dit deed hij bijvoorbeeld met de gloeilamp. Iemand anders kwam met het idee op de proppen, maar hij perfectioneerde het en zorgde ervoor dat de gloeilamp langer bleef branden en een plek kon krijgen in huiskamers.

Natuurlijk zijn er nog veel meer belangrijke personen die onze wetenschap vormgegeven hebben. In de wetenschapsmethodes van Isaac komen nog veel meer “big brains” aan bod. Ook in onze methode geschiedenis Janus komen de meest invloedrijke personen uit onze geschiedenis aan bod.