die Keure Educatief

PISTACHE

Où est Pistache ?

Pistache, de groene muis die je leerlingen op een speelse manier laat kennismaken met de Franse taal, reist vanaf oktober elke maand af naar een Franstalige bestemming: een land of regio. Raad jij als eerste de locatie, dan win je een set van 10 vingerpopjes!

Volg, raad en win!

Pistache reist dit schooljaar vanaf oktober elke maand naar een Franstalige bestemming (een land of regio). Volg ons op Instagram en bekijk elke maand een story met één of meer foto’s van de locatie van Pistache. Reageer op de story met een vermelding van de locatie. Wie als eerste de locatie raadt, wint een set van 10 Pistache-vingerpopjes waarmee je leerlingen zelf een rollenspel kunnen spelen.

Franse weetjes

Een leuk extraatje voor de globetrotters onder ons: zodra de locatie geraden is, lees je op deze pagina een leuk weetje over de stad, het land of de regio. 🌎

Kom hier meer te weten over alle Franstalige bestemmingen die Pistache al bezocht heeft …

Oktober: Quebec City

Quebec City is de hoofdstad van de provincie Quebec in Canada en werd in 1985 Unesco-werelderfgoed. De vestingwerken van de stad zijn nog volledig intact, wat uniek is in heel Noord-Amerika. Frans is de moedertaal van de meeste inwoners, maar er wordt ook Engels gesproken. De stad telt culturele en historische hotspots in de boven- en benedenstad, maar ook veel mooie natuur zoals kraters, fjorden en watervallen. 

November: Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland in Normandië (Frankrijk) waarop een middeleeuwse abdij ligt. Op de toren van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël.  Het eiland was vroeger enkel over land bereikbaar bij laagwater, maar bij hoogwater omringd door water. Vandaag is het enkel toegankelijk voor voetgangers via een smalle brug met pendeldienst. Het eiland, de baai en de abdij zijn sinds 1979 UNESCO-werelderfgoed. Het is vandaag de derde toeristische trekpleister in Frankrijk na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles.

December: Brussel

Brussel, de hoofdstad van België, gekend voor zijn Brusselse wafels, het Atomium, spruitjes en de grote markt. De stad, die trouwens niet de grootste is van België, wordt vaak ook beschouwd als de hoofdstad van de Europese Unie. Brussel heeft voor elk wat wils, van imposante gebouwen zoals de Munt, het Koninklijk Paleis en de Triomfboog in het Jubelpark tot gezellige cafés en eetgelegenheden. Vergeet ook zeker geen bezoekje te brengen aan Manneken Pis, die aanzien wordt als de mascotte van Brussel. 

Januari: Monaco

Wie houdt van rijkdom, baden en verbluffende jachten zal zijn hart ophalen bij een bezoek aan Monaco. Het op één na kleinste land ter wereld staat dan ook gekend om zijn groot aantal miljonairs, dure woningen en druk bezochte casino’s. Snelheidsfanaten kunnen er jaarlijks terecht voor de Grand Prix in het Formule 1-autoracen. De benaming van de lokale inwoners zou een quizvraag kunnen zijn, al bestaat de bevolking slechts uit 17% Monegasken. 28% van de bevolking heeft de Franse nationaliteit en de overige 55% van de bevolking bestaat voornamelijk uit inwoners met de Italiaanse nationaliteit. 

Februari: Parijs

Du pain, du vin et du fromage. In de Franse hoofdstad Parijs is het niet enkel op gastronomisch vlak fijn vertoeven, maar ook  de indrukwekkende bezienswaardigheden laten je bij een bezoek niet in de kou staan. In de stad worden gemiddeld 200 films per jaar opgenomen. Wees er dus maar zeker van dat de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en de Notre-Dame, dé trekpleisters van de stad in een groot deel van deze films zullen voorkomen. Ook natuurliefhebbers kunnen zich uitleven in de stad dankzij enkele prachtige parken zoals le jardin du Luxembourg en le jardin des Tuileries. Wil je graag aan de drukte van de stad ontsnappen? Vermijd dan zeker Gare du Nord, het drukste treinstation van Europa. 

Maart: Seychellen

De Seychellen is een land bestaande uit meer dan 115 eilanden, gelegen in het Afrikaanse continent, ten noorden van Madagaskar. De eilandengroep behoort tot de kleinste landen ter wereld en het grootste deel van de bevolking (90%) woont op het hoofdeiland Mahé. De Seychellen kunnen geassocieerd worden met paradijselijke stranden met helderblauw water, granietformaties en reuzeschildpadden. Zo komt de Geochelone Gigantea (de Seychellenreuzenschildpad) enkel op deze eilandengroep voor, net zoals 81 verschillende plantensoorten. De Seychellen zijn ook terug te vinden in de lijst van UNESCO werelderfgoed, met de Vallée de Mai, een indrukwekkend natuurreservaat en de Aldabra-atol, het grootste opgeheven atol ter wereld. 

 

 

Gratis inzagepakket

Pistache is de hoofdfiguur in onze methode taalinitiatie Frans en dompelt je leerlingen onder in een Frans taalbad. Wil je Pistache even van dichterbij bekijken? Vraag een gratis inzagepakket aan!