die Keure Educatief

MOL EN BEER | VERREKIJKER

(Wel)kom bij de Leesclub!

Elk schooljaar kiezen we een belangrijk thema om rond te werken in een club. Vorig jaar leefden we ons uit in de Beweegclub waarin we leerkrachten tips en lesideeën toereikten rond bewegend leren. Nu de actieve lessen verzekerd zijn, brengen we dit schooljaar evenwicht met de nodige portie rust en verbeeldingskracht: lezen!

Wat is de Leesclub?

Een club voor elke leerkracht in het lager onderwijs die zijn of haar leerlingen meer en met volle goesting wil laten lezen. Elke maand krijg je via e-mail een originele, praktische tip of actie om je klas aan het lezen te krijgen. Daarmee willen we bereiken dat leerlingen niet alleen vaker, maar ook liever naar boeken grijpen als tijdverdrijf tussen de games, Youtube- en TikTok-video’s en sociale media door. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is lid worden van onze club!

Lid worden

Klaar om je leerlingen gemotiveerd en zelfs fanatiek aan het lezen te krijgen? Registreer je via het onderstaande formulier om lid te worden.

Tip: ontdek alvast ons aanbod leesboeken uit de Verrekijkerbieb van onze taalmethode Verrekijker voor je klas, of het leuke leesmateriaal voor het 1e leerjaar van de methode mol en beer.

Waarom is lezen goed voor je?

Op die vraag zijn er verschillende goede antwoorden. Twijfel je nog of lezen jouw focus verdient dit schooljaar? De onderstaande voordelen trekken je zonder twijfel over de streep! 🏁

🌐 Lezen zit in elk hoekje

Onze wereld is bezaaid met teksten, op papier en online: kranten, tijdschriften, infoblaadjes, reclame, verkeersborden, verpakkingen, e-mails, Whats-app, ondertitels bij series … Om zelfredzaam mee te draaien in de maatschappij is het dan ook een voorwaarde en basiscompetentie dat je goed en vlot kunt lezen.

🧠 Lezen is kunnen

Een goede leesvaardigheid draagt bij tot meer kansen op de arbeidsmarkt. Lezen verbetert ook andere vaardigheden zoals kritisch en probleemoplossend denken.

🔍 Lezen leert je focussen

Door te lezen, trainen leerlingen hun concentratievermogen. Daardoor zullen ze niet alleen steeds beter hun aandacht bij het verhaal kunnen houden, maar ook andere (school)opdrachten zullen ze met een grotere focus kunnen maken.

🏳️‍🌈 Lezen laat ruimer denken

Wie verhalen leest, verruimt zijn of haar denken en wereldbeeld. Je leeft mee met de personages en leert de wereld van anderen kennen en daar meer begrip voor opbrengen. Daardoor wordt ook je empathie in de echte wereld aangescherpt. Zowel fictie als non-fictie beïnvloedt de sociale vaardigheden op die positieve manier. Bovendien leer je ook jezelf beter kennen omdat je jezelf een spiegel voorhoudt door de personages en hun karakters op jezelf te reflecteren. In sommigen herken je jezelf, van anderen distantieer je je liever. Op die manier helpt lezen in de ontwikkeling van je persoonlijkheid en zelfbewustzijn.

❤️‍🩹 Lezen doet deugd

Een hedendaags kwaaltje waar letterlijk iedereen, ook leerlingen, vandaag mee worstelt? Stress! En laat lezen nu net een ideale manier zijn om die stress tegen te gaan. Bij het lezen ben je gefocust en ontspannen. Je vergeet even al je zorgen en taken. Het is de manier om jouw eeuwige gedachtenmolen even stil te laten staan, want alleen wat je leest, laat je binnen. Een boek kun je dus beschouwen als een gezonde pauzeknop, iets waaraan zowel kinderen als volwassen nood hebben.

Meer redenen om te lezen?

Op de website iedereenleest.be vind je nog veel meer leesvoordelen en inspiratie. Maar ook in onze methodes staat leesplezier centraal! 

mol en beer

In onze methode aanvankelijk lezen voor het 1e leerjaar leren twee schattige, motiverende themafiguren jouw eersteklassers lezen. 
Dat doen mol en beer met ontzettend veel leuk leesmateriaal en ook op een digitale manier in de virtuele oefenwereld met het dorp van mol en beer. Met mol en beer zijn jouw leerlingen sterk voorbereid op het 2e leerjaar!

Verrekijker

Ook onze methode Verrekijker gaat voor leesplezier en schenkt extra aandacht aan begrijpend lezen. Met een uitgebreid leesaanbod met drie niveaus heeft de methode voor elke leerling wat wils, want zoals de legendarische J.K. Rowling het zegt: “Als je niet graag leest, dan heb je gewoon het juiste boek nog niet gevonden.” 😉

Passepartout

Onze methode Frans Passepartout heeft prioritaire aandacht voor spreekdurf, maar moedigt jouw leerlingen naast het durven spreken ook aan om veel te lezen in het Frans!

Wil je de methodes van dichtbij leren kennen? Laat je contactgegevens na en we bezorgen je graag een gratis ontdekpakket op school. Daarin ontdek je veel inkijkmateriaal en alle troeven van de methode. Onze adviseurs nemen contact op om een voorstelling vast te leggen.