die Keure Educatief

HUB

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

De zomervakantie staat voor de deur! Voor velen onder ons is het aftellen naar een deugddoende reis. Maar als we er massaal opuit trekken, heeft dat ook zo zijn gevolgen voor het milieu. Denken we daar wel voldoende aan wanneer we onze reisroutes uitstippelen? Met onze tips geniet je op een duurzame manier van die welverdiende reis. Het spreekt voor zich dat de keuze van je transportmiddel mee je ecologische voetafdruk bepaalt. Kies dus bewust!

🚢 Vrachtschip

✈️ Vliegtuig

Het vliegtuig mag dan wel de snelste optie zijn, het is veruit de meest vervuilende. Als je toch met het vliegtuig reist, dan kan je wel jouw CO2-uitstoot compenseren. GreenSeat compenseert bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2 die jij met je reis uitstoot via klimaatprojecten op een andere plek in de wereld.

🚗 Auto

Een auto is minder vervuilend dan een vliegtuig, maar stoot nog altijd (te) veel CO2 uit. Een stap in de goede richting: een auto delen. Tegenwoordig vind je op internet tal van mogelijkheden om met andere mensen samen te reizen in de wagen. Of voor de echte avonturiers, waarom niet liften tot je bestemming? 😉

🚊 Trein

Reizen met de trein is een ecologisch verantwoorde oplossing. Als meerdere mensen samen reizen in één trein stoten ze namelijk veel minder uit dan wanneer elke passagier afzonderlijk de auto zou nemen. En hoe meer zielen hoe meer vreugd, toch? Je geniet bovendien van alle comfort en beenruimte, maar tegelijk heb je ook tijd om je (nuttig) bezig te houden of voor een schoonheidsslaapje!

Wist je dat je kan meereizen met een vrachtschip? Het vraagt veel meer tijd dan een vliegtuigreis, maar de beleving is uniek, betaalbaar en veel beter voor het milieu. Het overwegen waard!

🚲 Fiets

Oh jawel, bikepacking is helemaal in! Pak je fiets helemaal vol met jouw bagage en trek eropuit. Heb jij ook altijd veel te veel mee op reis? Met een bagagekar achteraan je fiets hoef je je niet druk te maken over een t-shirt dat je thuis moet laten. Het voordeel is ook dat het veel goedkoper is dan alle bovenstaande vervoersmiddelen. Enkel de stukken bergop kunnen je duur komen te staan…

Verplaatsingen ter plekke

Ter plaatse kan je makkelijk een auto huren om van de ene plek naar de andere te gaan of een scootertochtje maken om de buurt te verkennen. Maar er bestaan andere mogelijkheden waarmee je je ecologische voetafdruk beperkt. Spring op de fiets, trek de wandelschoenen aan of maak gebruik van het openbaar vervoer. In vele steden vind je ook segways en elektrische steps, speelse én ecologische alternatieven!

Verblijf

Ook de keuze voor je verblijf is doorslaggevend. Je slaapt bijvoorbeeld beter in een kleine lokale accommodatie dan in een internationale hotelketen. Zo steun je tegelijk ook de lokale economie. Er bestaan daarnaast veel verblijfsmogelijkheden waar je je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Denk aan werken op een ecologische boerderij in ruil voor een slaapplekje of eender welk soort vrijwilligerswerk.

Staycation

Een staycation is hip! Blijf eens lekker in ons gezellige Belgenlandje. Er valt hier ook van alles te beleven. Geniet van de prachtige natuur in de Ardennen, trek op citytrip in eigen land, een weekje aan de kust, ontdek de talrijke fietsroutes … Meer dan genoeg opties, niet?

Meer weten over duurzaam reizen?

Duurzaam reizen en vele andere maatschappelijke thema’s komen aan bod in Hub, onze methode voor het nieuwe vak mens en samenleving.