die Keure Educatief

ENTER FOR KIDS

Nieuwjaarsbrieven in een digitaal jasje

De feestdagen komen steeds dichterbij en daar horen natuurlijk jouw beste wensen bij. Traditioneel haal je met de klas leuke nieuwjaarsbrieven en kerstkaarten boven, maar wist je dat een digitale versie ook heel leuk kan zijn? Je leerlingen ontwerpen, typen en versturen hun boodschap digitaal naar familie en vrienden. Volg het handige stappenplan van Enter for kids!

Een digitale nieuwjaarsbrief?

Ja! Door een digitale versie te maken van hun nieuwjaarsbrief oefenen je leerlingen niet alleen hun schrijfvaardigheid, maar ook hun digitale vaardigheden zoals typen, tekstopmaak, afbeeldingen invoegen, een bestand opslaan en afdrukken, een mail versturen enz. Bovendien hoeven ze hun brief maar één keer te schrijven, terwijl ze er net wel meer mensen mee kunnen bereiken. Dat kan via mail of door hun brief meermaals af te drukken. Bovendien zijn foutjes of naamsveranderingen sneller en netter toe te passen. Laat je inspireren door het handige stappenplan van onze methode Enter for kids en ga aan de slag met leuke sjablonen en gifjes.

Stappenplan

1  |  Maak een tekstdocument in Word

Open het programma Word, maak een nieuw bestand of gebruik een van deze drie leuke sjablonen:

Typ daarin jouw nieuwjaarsboodschap of gedicht met dezelfde onderdelen als een traditionele nieuwjaarsbrief: aanspreking (Liefste oma, / Lieve peter, / Beste metie, …), boodschap en slot (Dikke zoen, je kleine kapoen / Warme knuffel, je petekind). Lees de tekst vervolgens na op typfouten en taalfouten en verbeter waar nodig. Maak de brief nog mooier door de lay-out aan te passen en een leuk lettertype te kiezen. 

2  |  Bewerk foto’s in Paint

Om je brief nog leuker te maken, kun je ook afbeeldingen toevoegen in jouw Word-bestand. Ga naar Google Afbeeldingen en zoek daar een of twee mooie foto’s die passen bij de tekst in je nieuwjaarsbrief. Sla de foto op in je bestanden en open de foto met het programma Paint om de afbeelding te bewerken. Sla de bewerkte foto op en ga terug naar het Word-document. Sta met je cursor op de plaats waar je afbeelding moet komen en voeg de bewerkte afbeelding in via Invoegen. 

3  |  Voeg je favoriete gifje toe

Je kunt je brief ook letterlijk meer leven inblazen door een bewegend gifje in te voegen. Download een van de onderstaande gifjes en voeg hem in je Word-document of -sjabloon in. Wijzig daarna de Tekstterugloop van je gif naar Achter tekst om hem makkelijk op de gewenste plaats te zetten in je brief.

4  |  Mail of print jouw nieuwjaarsbrieven

Meer oefenen op digitale vaardigheden

Met Enter for kids behandel je vijf thema’s waarin je leerlingen van de 3e graad de basiscompetenties aanleren om elke digitale opdracht juist en vlot te kunnen maken. Benieuwd hoe de methode dat aanpakt? Blader door een voorbeeld uit het werkboek of vraag een gratis inzage aan.

Enter for kids neemt je leerlingen mee in de digitale wereld om hen digitaal competent te maken.