die Keure Educatief

ICT | 3e graad lager onderwijs

Enter for kids

Enter for kids neemt je leerlingen mee in de digitale wereld om hen digitaal competent te maken.

  • Blended learning
  • Mediavaardigheid
  • Mediawijsheid

Bekijk de video's

In deze afspeellijst ontdek je de sterktes van de methode en extra toelichting.

PLAYLIST

Blader door het materiaal

Je bekijkt hier een selectie van het lesmateriaal.

  • Filter verwijderen

Enter for kids - werkboek

ICT voor de 3e graad

Bestel een ontdekpakket

Benieuwd naar een methode? Laat je contactgegevens na en we bezorgen je graag een gratis ontdekpakket op school. Onze adviseurs nemen contact op om een voorstelling vast te leggen.

Ontdek meer over Enter for Kids

Kinderen groeien vandaag op in een gedigitaliseerde mediaomgeving. Daarom is het belangrijk om hen op een enthousiaste, zelfredzame en kritische manier met media en mediacontent te laten omgaan. Binnen verschillende leergebieden worden leerlingen al op meerdere manieren gestimuleerd om hun mediavaardigheden in te zetten: ze gebruiken internet om informatie op te zoeken, ze maken een vlog-verslagje van een muzische projectweek, ze presenteren het eindresultaat van een groepswerk met slides …  

Maar we merken dat leerlingen die mediavaardigheden op een enorm diverse manier beheersen. Sommige leerlingen hebben zichzelf namelijk op een intuïtieve manier bepaalde vaardigheden aangeleerd, maar vaak ontbreekt de basis-knowhow: hoe zoek je op een goeie manier informatie op internet? Hoe sla je de foto’s en taken op die je op je tablet gemaakt hebt? Hoe maak je een presentatie? Op dergelijke vragen biedt Enter for kids een antwoord.

Met Enter for kids kun je op verschillende manieren aan de slag in de 3e graad: je neemt de verschillende thema’s door in het begin van het schooljaar, zodat de leerlingen de basis beheersen vooraleer ze in diverse leergebieden digitaal aan de slag gaan.  Ofwel neem je een thema van Enter for kids erbij wanneer er ook een concrete digitale opdracht is, bijvoorbeeld wanneer je leerlingen in taal een spreekoefening met presentatie opstellen. Met Enter for kids werk je ongeveer 20 lesuren. 

💻 Mijn computer 

Dit thema vormt de start. De leerlingen ontdekken hoe een computer in elkaar zit, hoe ze met een mappenstructuur orde houden en hoe ze een bestand opslaan en terugvinden. 

🌐 Op stap in www

Het tweede thema neemt de leerlingen mee op stap in de wereld van het internet. Ze leren hoe je werkt met een browser en hoe je op een gerichte manier zoekt. Zo vinden ze rapper de juiste informatie. Enig besef van de gevaren van het internet wordt ook aangereikt. 

📧 Samen sterk  

In het derde thema verkennen de leerlingen de mogelijkheden om digitaal te communiceren en leren ze hoe ze een e-mail versturen, beantwoorden en terugvinden in de mailapp. 

📸 Mooi in beeld  

In het vierde thema leren de leerlingen hoe ze hun foto’s met enkele kleine bijsturingen kunnen bewerken tot goeie beelden. 

💼 Presenteren  

In het vijfde thema worden de leerlingen op weg geholpen om een presentatie te maken. Ze maken de opbouw van een presentatie en leren hoe ze de presentatie met enkele kleine ingrepen aantrekkelijker maken.  

📄 Aan de slag met je tekst  

In het laatste thema zet Enter for kids de leerlingen op weg met de basisbewerkingen van een tekstverwerkingsprogramma. Ze leren hoe ze een bestand openen, opslaan, afdrukken en ook hier zetten we ze op weg met de basismogelijkheden om een tekst een mooie opmaak te geven.

Digitaal op Kabas

  • Instructiefilmpjes
  • Handleiding

Op papier

  • Een werkboek voor de leerlingen, waarin de zes thema’s aan bod komen. Het werkboekje bevat achteraan een verklarende woordenlijst waarin heel wat moeilijke woorden uitgelegd worden die frequent in de digitale omgeving voorkomen.  
  • Concrete doe-opdrachten om aan de computer of op de tablet uit te voeren. 

Nieuws, acties en inspiratie

Nieuws

Methodevideo’s

Benieuwd naar onze methodes? In een webinar per methode stellen de adviseurs graag ons aanbod aan je voor.