Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Witwas Notariaat - Opleiding op maat

Waarom?

De “preventieve witwaswetgeving” legt aan verschillende beroepsbeoefenaars een brede waaier dwingende verplichtingen op. Het identificeren van cliënten, het overzicht houden over de activiteiten van cliënten en het melden van verdachte “witwashandelingen” zijn maar enkele van deze verplichtingen. Notarissen vallen onverkort onder de wet.

Het belang van het correct naleven van de witwas-verplichtingen kan niet worden overschat. De administratieve boete kan oplopen tot 1.250.000 euro. Het al dan niet respecteren van de formaliteiten en verplichtingen wordt meegenomen wanneer ingevolge ongewenst gedrag van een cliënt uw beroepsaansprakelijkheid of zelfs strafrechtelijke aansprakelijkheid in het gedrang komt. Ten slotte, ook de Nationale Kamer zal controle uitoefenen op de correcte naleving van de wetgeving.

In de uiteenzetting wordt concreet ingegaan op de verschillende verplichtingen (en de wijze waarop dat moet gebeuren) zoals:

 • de identificatie, verificatie en acceptatie van cliënten
 • de identificatie en verificatie van de identiteit van de uiteindelijke begunstigden
 • de tussenkomst van derden bij de identificatie van de cliënten en de uiteindelijke begunstigden
 • de gegevensbewaring
 • het cliëntenacceptatiebeleid
 • de bestendige waakzaamheidsplicht
 • de beperking van betaling in contanten
 • de meldingsplicht
 • de aanwijzing en rol van de verantwoordelijke in toepassing van de preventieve witwaswetgeving
 • de opleiding en sensibilisering van het personeel
 • het toezicht en de controle

Wie geeft deze opleiding?

Docent: Dave van Moppes

Dave van Moppes behaalde een Master in Law (KULeuven, 2005) en vervolgens een Master na Master vennootschapsrecht (KUBrussel, 2006) en het diploma van gegradueerde in de Fiscale Wetenschappen (ESHAL-FHS 2008).

Hij is sinds 2006 lid van de balie te Antwerpen en is van bij aanvang actief in fiscale en vennootschapsrechtelijke aangelegenheden. Dave is stichtend vennoot van Tuerlinckx Fiscale Advocaten.

Hij combineert een fiscale procedure- en adviespraktijk inzake directe belastingen met het fiscaal strafrecht en het vennootschapsrecht. Binnen zijn bijzondere vakbekwaamheid en interesse in het fiscaal strafrecht, heeft hij een bijzondere expertise ontwikkeld inzake witwaswetgeving.

Dave van Moppes is lid van de Association of Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) en behaalde als eerste Belgisch fiscaal advocaat het wereldwijd erkende certificaat van Certified Anti-Money Laundering Specialist (CAMS). Als Data Protection Officer heeft Dave een doorgedreven kennis en kunde op het gebied van data protection met focus op de Belgische en Europese privacywetten, standaarden en praktijken.

Tuerlinckx Fiscale Advocaten en Dave van Moppes verstrekken als eerste en voorlopig enige advocatenkantoor, interne anti-witwasopleidingen en workshops voor cijferberoepen.

Voor wie is deze opleiding?Op maat van: notarissen en notarieel medewerkers

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief