Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Loonbeslag - Opleiding op maat 

Waarom?

Door de economische crisis steeg het aantal aanvragen collectieve schuldenregeling de afgelopen jaren op spectaculaire wijze. Tal van gezinnen werden, onder het juk van een grote schuldenlast, gedwongen de procedure van collectieve schuldenregeling op te starten. Loonbeslagen en loonoverdrachten die de situatie bemoeilijkten, werden op die manier stop gezet. Alleenstaanden die geconfronteerd worden met een loonbeslag op verzoek van een onderhoudsschuldeiser, zoeken heil in deze procedure om op een evenwichtige manier hun schulden af te betalen en toch nog in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

De procedure aangaande het loonbeslag en loonoverdracht op zich doet niet veel vragen rijzen. Evenwel dient te worden vastgesteld dat veel derde-beslagenen bij wie het loonbeslag wordt gelegd of aan wie een collectieve schuldenregeling wordt betekend, de risico’s van het alsnog betalen aan de schuldenaar niet voldoende kennen, met alle gevolgen van dien: “celui qui doit de l’argent à Jean et paye à François paiera une deuxième fois”.

Bovendien bestaat er niet altijd voldoende duidelijkheid over wat nu wel en niet mag worden ingehouden. En wat met de berekening? Een probleem waar veel werkgevers en hun sociale secretariaten mee worstelen.

De opleiding biedt u aan de hand van concrete voorbeelden meer duidelijkheid omtrent de onderstaande thema’s:

  • Een korte uiteenzetting over de procedures loonbeslag en loonoverdracht, met bijzondere aandacht voor de verplichtingen van de derde-beslagene
  • Een praktisch luik rond de berekening van het beslagbaar gedeelte
    * Welke uitkeringen en loonbestanddelen zijn al dan niet vatbaar voor beslag?
    * In welke mate zijn ze vatbaar voor beslag?
    * Hoe berekent u dit deel concreet?
  • Een gedetailleerde voorstelling van het zogenaamde ‘supervoorrecht’ van de onderhoudsschuldeiser.
    * Kan deze schuldeiser alles van de schuldenaar opeisen?
    * Staat ze boven andere bevoorrechte schuldeisers?
    * Hoe gebeurt de verdeling van gelden?

 Wie geeft deze opleiding?Docent: Caroline Delepeleire, Advocaat

 

DoelpubliekOp maat van: sociaal secretariaten, HRM, OCMW’s, advocaten, schuldbemiddelaars, curatoren, gerechtsdeurwaarders, …

 

 

Vraag een offerte op maat aan

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief