Allergenen - Opleiding op maat
Voedselallergie is in opmars. Niet alleen omdat er meer slachtoffers vallen, maar ook omdat steeds meer ondernomen wordt binnen de voedingsindustrie om de allergische consument bij te staan. Allergenen vormen het ‘nieuwe’ gevaar in elke HACCP-analyse, waardoor steeds meer maatregelen opduiken ter beheersing van productieprocessen in de voedingsindustrie.
Tijdens deze opleidingsnamiddag zal:
- een stand van zaken meegegeven worden met betrekking tot de prevalentie van voedselallergie. Met de focus op de allergenen die steeds meer slachtoffers maken, wordt er getracht hiervoor een verklaring te geven.
- enerzijds stilgestaan worden bij de wettelijke verplichtingen en anderzijds bij de vereisten vanuit certificatiesystemen. De implementatie van een allergenenmanagement heeft hierdoor de meeste voedingsbedrijven reeds bereikt, maar er wordt nog steeds geworsteld met kruiscontaminatie.
- dieper ingegaan worden op de ‘grijze zone’ en worden drempelwaarden en analysemethodes besproken. Om af te sluiten, wordt het VITAL systeem uitgebreid besproken.
Docent: Eveline Notebaert
Als bio-ingenieur in de scheikunde heeft Eveline Notebaert jarenlange ervaring opgedaan als kwaliteitsmanager in de voedingsindustrie. Sinds de oprichting van Q-Support heeft ze vele voedingsbedrijven bijgestaan in de aanpak van allerhande problematieken met betrekking tot voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit
Op maat van: kwaliteitsverantwoordelijken en bedrijfsleiders in voedingsbedrijven die up-to-date willen zijn en blijven inzake voedselveiligheid