Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Tien weetjes over Lodewijk XIV

5 september is de verjaardag van Lodewijk XIV. In 1638 werd de zoon van Lodewijk XIII en Anna van Oostenrijk geboren: beter bekend als de Zonnekoning. Lodewijk XIV werd door het vroegtijdig overlijden van zijn vader op 5-jarige leeftijd gekroond tot koning van Frankrijk. Dit gaf hem op jonge leeftijd al heel wat macht. In zijn 72 jaar koningschap slaagde hij er dan ook in absolute macht te verkrijgen.

Om zijn verjaardag te vieren, hebben we 10 leuke én interessante weetjes verzameld die meer vertellen over Lodewijk XIV zelf, de opbouw van zijn paleis Versailles en het leven aan het hof. Lees je mee? 

10 leuke weetjes over Lodewijk XIV

  1. Lodewijk XIV noemde zichzelf de Zonnekoning. Hij was immers het middelpunt van Frankrijk, en Frankrijk was het middelpunt van de wereld. 

  2. Onder het gezag van Lodewijk XIV heeft Frankrijk vijf oorlogen meegemaakt. 

  3. Lodewijk kreeg naast zijn zes kinderen bij zijn vrouw Maria Theresia van Oostenrijk, nog vier kinderen bij zijn maîtresse Louise de la Vallière en zeven kinderen bij Madame de Montespan. 

  4. De bekendste zaal in het kasteel van Versailles, de spiegelzaal, bestaat uit 357 spiegelpanelen en kostte 125.664 livres. Vandaag zou dat 1.900.000 euro zou bedragen.

  5. Direct na de dood van Lodewijk XIV werd de vergulde klok die boven zijn vertrek hing, verplaatst naar de voorgevel van Versailles. De klok geeft nog altijd hetzelfde tijdstip weer als toen hij gestorven was. Op die manier maken ze voor iedereen het einde van de Zonnekoning duidelijk.

  6. De tuin in Versailles werd aangelegd door tuinarchitect André Le Nôtre. Dit nam 40 jaar in beslag.

  7. Het is niet 100% zeker dat de zin 'L'état c'est moi' effectief is uitgesproken door Lodewijk XIV. 

  8. Doordat Lodewijk XIV kalend en klein was, introduceerde hij de pruik en schoenen met een hak aan het hof.

  9. Vanaf 1685 beschikte Frankrijk over de grootst uitgebouwde diplomatieke dienst van Europa.

  10. Lodewijk XIV vereerde de Grieks-Romeinse zonnegod Apollo, dit merk je overal in Versailles op.

Meer weten over Lodewijk XIV en de geschiedenis in de Nieuwe Tijd? 

janusHet volledige hoofdstuk over het paleis Versailles vind je terug in het leerwerkboek Janus 4 (TSO/KSO). Ook het hofceremonieel, make-up, kledij, diplomatie... uit de tijd van de Zonnekoning komen aan bod.

De methode Janus is een actieve methode geschiedenis voor het secundair onderwijs. Janus laat je de geschiedenis gaan beleven en koppelt terug naar vandaag.

ONTDEK JANUS »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief