Win een fietstas voor Wereldfietsdag
Een dag in het teken van een wereldwijd geliefd, sportief en duurzaam vervoermiddel? Het bestaat, want op 3 juni vieren we Wereldfietsdag! Waarom verdient de fiets en fietsen in het algemeen zo veel aandacht? Je leest het hieronder én je maakt kans op een originele fietstas dankzij onze methode verkeer Fluo.
Vier mee en win!
In april 2018 riepen de VN 3 juni uit tot Wereldfietsdag omwille van “het unieke karakter, de lange levensduur en de veelzijdigheid van de fiets” en omdat de fiets “een eenvoudig, betaalbaar, betrouwbaar, schoon en milieuvriendelijk duurzaam vervoermiddel is”. Een relatief jonge themadag dus, voor iets wat we ondertussen al twee eeuwen gebruiken om ons te verplaatsen. Ook wij zijn rotsvast overtuigd van de voordelen van een fiets en fietsen als activiteit.
Om jou te motiveren om meer de fiets te nemen naar school, trakteerde onze methode verkeer Fluo op een unieke fietstas, gepersonaliseerd voor leerkrachten. Deze winactie is ondertussen afgelopen. De winnaar is Inge Dedeurwaerder van GO! Basisschool Bellevue in Izegem!
Waarom maakt fietsen jou gelukkig?
Die vraag stelden we jou tijdens onze voorbije actie en wat waren we verrast door de leuke, motiverende antwoorden! Lees hieronder mee waarom enkele leerkrachten zo graag de fiets nemen om naar school te gaan. Kriebelt het ook al bij jou? 🚲
De vele voordelen van fietsen
Laat ook deze voordelen van fietsen jou alvast motiveren om meer de fiets te nemen naar school of in je vrije tijd:
1. Goed voor je lichaam
Fietsen geeft je lichaam de beweging die het nodig heeft en is een niet-gewichtdragende sport die je gewrichten niet belast. Wie soms last heeft van de enkel, knie, heup of ruggengraat kan daardoor met een gerust hart de fiets nemen. Door te fietsen verbeter je ook je aerobe conditie voor langdurig sporten. Dat is goed voor je hart en bloedvaten en vermindert de kans op chronische aandoeningen en schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Tot slot is fietsen de ideale sport voor elke leeftijd!
2. Goed voor je geest
Naast de fysieke voordelen, biedt fietsen ook mentale voordelen. Buiten fietsen helpt je namelijk te ontspannen. Die ontspanning doet endorfines vrijkomen in je lichaam waaronder ook het gelukshormoon. Het stresshormoon dat bepaalt wordt door de dosis cortisol in je bloed, daalt daarentegen. Dus: don’t worry, go biking!
3. Goed voor de wereld
De fiets is een milieuvriendelijke en duurzame manier om je te verplaatsen, zowel in zijn klassieke als elektrische vorm. Je vermijdt brandstof en uitstoot, en spaart zo ook geld uit! Stiekem geeft de wereld je er ook veel voor terug, want tijdens het fietsen geniet je van de mooie natuur en de frisse buitenlucht. Zeker op zonnige dagen waar je er een portie vitamine D bij krijgt!
4. Goed voor elkaar en het verkeer
Fietsen heeft ook een grote sociale rol, want heel vaak fiets je samen met iemand. Naar het werk, naar school, in je vrije tijd … Tijdens het fietsen kun je bijpraten met collega’s, vrienden, leerlingen, maar beweeg en sport je ook samen. Voor veel mensen motiveert die sociale factor om te (blijven) fietsen. Je neemt uiteraard ook deel aan het verkeer waarin verschillende weggebruikers hun rol spelen en veilig moeten opnemen, dat geldt voor jou als fietser ook. Het is dan ook belangrijk om je correct en veilig te gedragen. Als leerkracht is het dan ook jouw taak om je leerlingen op te leiden tot behendige, veilige weggebruikers.
5. Goed voor verrassend veel redenen
Fietsen is dus in veel opzichten een win-winsituatie, maar er zijn nog pluspunten. Zo arriveer je soms sneller op je bestemming met de fiets dan met de auto, want je bent die vervelende lange files te slim af. Daarnaast zou fietsen je ook jonger houden: hersencellen sterven minder snel af door meer bloedtoevoer naar je brein én je geheugen wordt voortdurend getraind door de vele externe prikkels die je tijdens een fietstocht verwerkt. En wie dacht dat je van fietsen in kouder of nat weer verkouden wordt: door regelmatig buiten te fietsen ontwikkel je net een betere weerstand!
Train op veilig fietsen
Verkeersregels en veiligheid zijn twee cruciale thema’s bij het fietsen. Fluo is een methode verkeers- en mobiliteitseducatie die leerlingen van het 1e tot en met het 6e leerjaar alles leert over verkeer en mobiliteit, van hoe je je gedraagt als voetganger tot fietser en passagier. Dat doet de methode o.a. dankzij een uniek adaptief oefenaanbod voor elke leerling op Kabas. Daarin leert co-teacher Kai je leerlingen ervaringsgericht leren, aangepast aan de eigen verkeersomgeving.
Vooraleer je leerlingen klaar zijn om de weg op te gaan, test de methode Fluo hun vaardigheden ook voldoende met simulaties op Kabas, rond bijvoorbeeld de zichtbaarheid op de fiets en de plaats op de weg. In zo’n simulatie past de leerling de geziene leerstof toe in een digitale omgeving die de concrete verkeerssituatie visueel voorstelt. De leerling kan in de simulatie bewegen of zaken aanklikken die een invloed uitoefenen op hoe de situatie verdergaat. Zo fietst hij of zij als het ware zelf de weg op.
Benieuwd naar een simulatie over de zichtbaarheid van fietsers op de weg?