die Keure Educatief

ISAAC-NATUURWETENSCHAPPEN

Wereldmilieudag

Op 5 juni staan we ieder jaar stil bij een heel belangrijk thema: de bedreiging van ons dierbare milieu. Van de bossen en droge gebieden tot landbouwgronden en meren: onze ecosystemen die zo essentieel zijn voor het leven op deze planeet, bereiken een kritiek punt. Daarom zetten de Verenigde Naties elk jaar een belangrijk milieuthema in de verf op Wereldmilieudag. Dit jaar in de spotlights: landherstel, woestijnvorming en weerbaarheid tegen droogte.

"Generation Restoration"

De boodschap van de VN is duidelijk: wij zijn de eerste generatie die de klimaatproblematiek volledig begrijpt en misschien tegelijk ook de laatste generatie die er iets aan kan veranderen. Vanaf vandaag moeten we starten met het herstellen van onze ecosystemen, herbebossing, en het verbeteren van zowel de kwaliteit van de grond als het water. Maar wat kunnen wij als individu nu doen aan dit gigantische en grootschalige probleem?

Klein maar schadelijk

In Isaac-natuurwetenschappen zien we wat plastic afval doet met de kwaliteit van onze waterbronnen. Het duurt soms honderden jaren tot plastic ‘afbreekt’ in de natuur. Dat afbreken is ook maar relatief. Volledig verdwijnen doet het afval namelijk niet. Het plastic brokkelt steeds verder af in kleinere stukjes, tot de bijna onzichtbaar kleine microplastics. Die minuscule plastic deeltjes worden overal ter wereld in het water teruggevonden. Van het ijs in de Antarctische Oceaan tot in de maag van vissen uit de diepste plekken van onze oceanen en zelfs in ons eigen drinkwater.  

Om die reden moeten we kritisch leren omgaan met onze kunststoffen door ze hergebruiken en te recycleren. Als we de geproduceerde plastics als “grondstof” hergebruiken, zijn we namelijk in staat om nieuwe materialen te produceren met een veel kleinere negatieve milieu-impact. 

Het thema duurzaamheid en verantwoord omgaan met onze omgeving vormt ook de rode draad doorheen alle de wetenschapsmethodes van Isaac.
Blader door de inkijkexemplaren van de verschillende methodes en ontdek allerlei duurzame tips & tricks die jij kan gebruiken om de natuur een handje te helpen!

Blader door Isaac-natuurwetenschappen

Isaac-natuurwetenschappen 5 D - module

Module 1 Macromoleculen

Jouw adviseur helpt jou graag

Ben je geprikkeld door de wetenschap en wil je een methode van Isaac even van dichterbij bekijken? 
Vraag jouw beoordelingsexemplaar aan.