die Keure Educatief

KRASS

Weetjes over Ostbelgien

Op 15 november vieren we de Dag van de Duitstalige Gemeenschap. Maar wat weet je eigenlijk over het Duitse – en vaak onbekende – stukje van België? Misschien wel meer dan je denkt! We delen alvast enkele verrassende weetjes over het groene hoekje van ons land waar je altijd willkommen bent.

Duits in de wereld

Als je in de les Duits de plaatsen onder de loep neemt waar men Duits spreekt, ontdekken je leerlingen dat de Duitse taal niet alleen in Duitsland wordt gesproken, maar ook in heel wat andere landen en regio’s. Ook in België! In de methode Duits Krass voor de D- en D&A-finaliteit krijgen die Duitstalige gebieden de nodige aandacht in verschillende oefeningen.

Kaartoefening

Wo spricht man Deutsch?

Vlaggen en nummerplaten

Wohin geht die nächste Reise?

Instagram en hashtags

Deutsch nur in Deutschland? Aber nein!

Culturele kenmerken

Die acht Länder, wo man Deutsch spricht

Duits in België

In België zijn er drie officiële talen, want naast het Nederlands en Frans spreekt het oostelijke deel van ons land Duits. Hoe komt dat? Oorspronkelijk was die regio een deel van Duitsland, maar na de Eerste Wereldoorlog bepaalde het Verdrag van Versailles in 1919 dat het deel Eupen-Malmedy als herstelbetaling toegewezen moest worden aan België. Het gebied werd in 1920 officieel Belgisch staatsgebied en werd toen ook soms Neubelgien genoemd. 

De Duitstalige Gemeenschap

Vandaag wordt de Duitstalige regio aangeduid met de naam Oostkantons (Ostkantone). Het gebied bestaat namelijk geografisch uit drie kantons die verwijzen naar een stad: Eupen, Malmedy en Sankt Vith. Daarbinnen ligt ook het kleinere gebied dat door de wet vastgelegd is als de Duitstalige Gemeenschap, dat enkel de kantons Eupen en Sankt Vith omvat. De regio noemt zichzelf sinds 2017 Ostbelgien. De Duitstalige Gemeenschap is een van de drie Gemeenschappen van België (naast de Vlaamse en Franse Gemeenschap) die onze federale staat verdelen o.b.v. taal in plaats van geografie zoals de drie Gewesten (Vlaamse Gewest,  Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals Gewest). 

Enkele weetjes!

1) Klein maar fijn

De Duitstalige Gemeenschap is de kleinste van de drie Gemeenschappen in België. Ze telt ongeveer 80.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 853,643 km².

2) Af en toe Frans

De negen gemeenten van de Duitstalige gemeenschap zijn bijna volledig Duitstalig, maar hebben ook allemaal faciliteiten voor Franstaligen. Het parlement en de regering van de Duitstalige Gemeenschap zijn gevestigd in de hoofdstad Eupen.

3) Ab geht die Party!

Ostbelgien heeft een eigen feestdag op 15 november: de Dag van de Duitstalige Gemeenschap. Op die dag organiseert de regio heel wat culturele en sportieve activiteiten en zijn er prijsuitreikingen voor verdienstelijke personen en organisaties.

4) Puur natuur

Het is zeker de moeite waard om als natuurliefhebber een bezoekje te brengen aan Ostbelgien, want de kleine regio omvat prachtige natuur, het walhalla van mooie wandelingen. Zo ligt het natuurpark Hoge Venen-Eifel in het gebied rondom de vierhoek Eupen-Monschau-Malmedy-Spa, wat één van de meest ongerepte stukjes natuur is van de Ardennen en de Eifel.

5) Culturele mix

Maar ook op cultureel vlak is Ostbelgien een toeristische trekpleister. Als regio tussen zowel Wallonië, Duitsland, Vlaanderen als Nederland kom je er namelijk een mix van culturen tegen. Geschiedenis, taal en cultuurerfgoed maken van het gebied een bewonderenswaardig stukje België. Bezoek er bijvoorbeeld zeker eens de kastelen (zoals het kasteel van Reinharstein), de vele musea en de Stokerij Radermacher in Raeren, die opgericht werd 1836 en daarmee de oudste (!) distilleerderij van België is. 

Benieuwd naar meer typisch Oost-Duitse troeven?
Lees dan zeker verder op ostbelgien.eu en neem je klas eens mee op uitstap naar de Oostkantons! 🎒

Ontdek ons aanbod voor Duits

Krass is onze blended methode Duits voor de D- en D&A-finaliteit. Krass daagt leerlingen uit om volop te spreken, luisteren, schrijven en lezen in het Duits. Deze vernieuwende methode plaatst de tekstsoorten centraal en biedt gevarieerde, actuele en uitnodigende werkvormen en taalmateriaal. Herhalen gebeurt met een unieke digitale escape room op het einde van een module. De modules zijn bovendien flexibel inzetbaar.

Max-Duits is een methode voor de A-finaliteit en voor de richting internationale handel en logistiek in de D&A-finaliteit. De methode maakt jouw leerlingen zelfredzaam in het Duits. Via het blended aanbod leren jouw leerlingen namelijk Duits te gebruiken in realistische situaties aan de hand van concrete woordenschat en taalhandelingen.