Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

De evolutie van het woord 'brexit'

Na herhaaldelijke pogingen, talrijke discussies en vooral veel "ORDEEER"-geroep in het Britse parlement*, werd de brexit op 31 januari 2020 officieel werkelijkheid. Een thema dat ongetwijfeld ook bij jou in de les Engels aan bod komt. Het woord ‘brexit’, daar kijken we als Europeaan niet meer vreemd van op. Maar welke weg heeft die term afgelegd tot in ons alledaagse taalgebruik?

Van grexit naar brexit

Al in 2012 gebruikte Peter Wilding, directeur en oprichter van de denktank British Influence, voor het eerst de term ‘brexit’. Hij schreef toen dat hij na een mogelijke grexit (het vertrek van Griekenland uit de eurozone) vreesde voor een gelijkaardig scenario, waarbij Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten. Wilding trok dus de lijn door en paste slechts één lettertje aan: van grexit naar brexit.

Ook de term ‘brixit’ dook op in de media, maar ‘brexit’ nam duidelijk de overhand. Het duurde wel nog meer dan drie jaar voordat de term echt in opmars kwam.

Grote doorbraak in 2016  

In juni 2016 werd het befaamde referendum gehouden, waarbij het volk kon stemmen voor of tegen de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU. In datzelfde jaar werd het woord opgenomen in The Oxford English Dictionary en werd het in Groot-Brittannië zelfs verkozen tot het politieke woord van het jaar.

Meer dan politiek

Sindsdien is de term niet meer uit onze woordenschat weg te denken. Bovendien beperkt de term zich al lang niet meer tot politiek. Er zijn al heel wat producten op de markt gebracht die inspelen op de brexit, denk aan English Brexit Tea en Brexit Blue Cheese.

*We willen je deze geniale remix van John Bercows alom bekende “ordeeer” niet onthouden. Misschien een nieuwe manier om ook in jouw klas de orde te bewaren? 😉

Alles over de Engelse taal en cultuur in Shuffle

Shuffle is een hedendaagse methode Engels voor de 1e graad A-stroom en de 2e en 3e graad ASO. Het lesmateriaal is afgestemd op de nieuwe eindtermen. 

ONTDEK SHUFFLE »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief