Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Thuis bezig blijven met talen? Series kijken!

Franse en Duitse series

Leerlingen stimuleren om ook met Frans en Duits bezig te zijn buiten de lessen? Voor een goeie serie zijn ze meestal wel te vinden, zeker nu ze toch vaker thuis zitten door de coronasituatie, de kerstvakantie eraan komt en cinema's dicht zijn. En gelukkig zijn er vandaag veel kwaliteitsvolle series van Franse en Duitse makelij. Hieronder geven we je een selectie van Frans- en Duitstalige series die zullen scoren bij je leerlingen 👇

Een vreemde taal leren is uitdagend: woordenschat leren, grammaticaregels doorgronden, uitspraak onder de knie krijgen … gar nicht einfach. Een vreemde taal onderwijzen is dus evenzeer een uitdaging: je moet je klas veel leerstof, oefeningen en herhaling geven, en dat zowel tijdens de les als online via leerplatformen zoals POLPO. Maar wat ook helpt bij het taalleerproces, is veel input krijgen buiten school. Dagelijks contact met de taal naast de basislessen op school geeft de taalvaardigheid van je leerlingen een grote boost. Ze kunnen bijvoorbeeld naar de Franse radio luisteren, naar Duitse televisiezenders kijken of (online) kranten, tijdschriften of boeken lezen in andere talen.

Die input vinden is niet altijd zo eenvoudig, want niet elke vreemde taal is even verspreid als bijvoorbeeld Engels. Gelukkig bestaat er vandaag zoiets als Netflix en andere streaming-services waar vandaag anderstalige films en series te vinden zijn. En dat geldt zeker voor series in onze tweede talen Frans en Duits: check enkele sterke titels hieronder 📽️

Franse series

1. Dix Pour Cent

comedy - mediacultuur - bedrijfswereld
Frans opkrikken op een luchtige manier? Dat kan met deze grappige serie die zich afspeelt in het Parijse talentenbureau ASK (Agence Samuel Kerr). Volg mee hoe de agenten Andrea, Mathias, Gabriel en Arlette het bureau staande proberen te houden na de dood van de oprichter. Arrogante en moeilijke acteurs, botsende visies over het bedrijf en die nog combineren met hun privéproblemen: un travail fou 😉 Extra leuk: in elke aflevering komen echte Franse sterren voor. Met Dix Pour Cent doe je dus niet alleen talenkennis op, maar ook culturele kennis over de Franse mediabranche.

2. Zone Blanche

misdaad - thriller - fictie
Vandaag zitten jongeren vaak vastgekluisterd aan hun smartphone. Ze zouden dan ook maar moeilijk aarden in het dorpje Villefranche. Het dorp in deze serie ligt namelijk midden in de bergen en is omringd door een groot bos waardoor er nooit bereik is. Nog mysterieuzer: in het dorpje worden meer moorden gepleegd dan in de rest van Frankrijk. Openbaar aanklager Franck Siriani zoekt uit hoe dit komt en ontdekt een duister geheim. Voor wie op zoek is naar spanning, is deze Franse serie dus een aanrader!

3. Osmosis

sciencefiction - technologie - liefde
Sciencefictionfans in de klas? Dan zal Osmosis bij hen in de smaak vallen. Het verhaal speelt zich af in een alternatieve wereld en draait rond een baanbrekende datingapp die mensen helpt hun ultieme soulmate te vinden. De voorwaarde? Je slikt een pil die alle gegevens rechtstreeks vanuit je hersenen downloadt. D’accord, het Matrix-gevoel is niet ver weg en ook aan de Engelse scifi-serie Black Mirror doet de serie af en toe denken. Misschien net daarom een goeie tip!

4. Le Chalet 

misdaad - thriller - drama 
Met vrienden op reis gaan is iets wat door de coronacrisis niet meteen op de planning staat, maar wat iedereen wel graag doet. In Le Chalet loopt een vriendentrip echter helemaal niet volgens plan. Het gelukzalige ‘ver weg van alles en iedereen-gevoel’ verandert al snel in een beangstigend gevecht om te overleven. Zes afleveringen vol geheimen, beschuldigingen en chaos die je aandacht weten vast te houden.

5. La Forêt 

misdaad - Frans-Belgisch 
Eentje uit eigen land, of toch deels. Met deze Frans-Belgische krimiserie volg je het politieonderzoek mee naar een vermist meisje. De zestienjarige Jennifer verdween in de bossen rond het dorp Montfaucon in de Franse Ardennen. Dankzij de komst van een lokale leerkracht met een mysterieus verleden ontrafelt het team zorgwekkende geheimen. Je weet wat ze zeggen: l’influence d’un bon professeur dure toute une vie enquête policière 😊.

6. Les Revenants 

thriller - drama - fantasy
Wie houdt van sterke fictie met een bovennatuurlijk tintje, zit zeker goed bij Les Revenants of de later gemaakte Amerikaanse serie The Returned. Kies daarbij toch maar voor het Franse origineel: je krijgt niet alleen leerrijke Franse input, maar ook een tweede seizoen (wat niet zo is bij de Engelse versie) 😉 In een klein dorpje duiken plots mensen op die ooit gestorven waren, maar nu weer springlevend zijn en geen jaar ouder dan bij hun dood. Très étrange, pour dire le moins… Een verhaal dat leerlingen bingewatch-waardig zullen vinden.

 Duitse_series

1. Türkisch für Anfänger 

comedy - cultuurverschillen - familie 
Ook hier beginnen we met een ontspannende serie en een zalige portie humor. In Berlijn woont de 16-jarige Lena die haar leven moet omgooien omdat haar moeder gaat trouwen met een Turkse politiechef. Na de verhuizing proberen de gezinnen uit twee verschillende werelden elkaar te begrijpen en er het beste van te maken. Een verhaal over aanvaarding en het moderne multiculturele leven. De serie werd in Duitsland zo populair dat er later ook een film uitkwam. Een leuk vervolg voor wie geen genoeg krijgt van Türkisch für Anfänger!

2. Weissensee 

geschiedenis - liefde - politiek - drama
Wil je jouw klas meer bijbrengen over de politieke Duitse geschiedenis? Dan is Weissensee ideaal. De serie doet hen de sfeer opsnuiven van Berlijn in de late jaren 80, een woelige periode waar belangrijke historische gebeurtenissen elkaar opvolgden zoals het einde van het DDR-tijdperk, de val van de Berlijnse Muur en de invoering van de Duitse mark. En dat alles op de achtergrond van een liefdesverhaal waarin twee mensen voor elkaar moeten vechten in een verdeeld Duitsland.

3. Wir sind die Welle 

radicalisering - jongeren - sociaal-psychologisch
De film Die Welle uit 2008 wordt vaak tijdens lessen Duits bekeken en besproken door de waarschuwende boodschap die hij meegeeft: radicalisering vanuit om het even welke vorm van idealisme is gevaarlijk. De serie Wir sind die Welle laat ons hetzelfde inzien met het verhaal van vier idealistische tieners die in opstand komen tegen het establishment en het toenemende nationalisme. Al snel neemt hun beweging een duistere wending… Hoe ver zullen ze gaan voor hun overtuiging? Sterk geacteerd en een les die je leerlingen zeker bijblijft.

4. Ku’dam 56

geschiedenis - danscultuur - opvoeding - emancipatie
Je leerlingen naast taalkennis ook Duitse geschiedenis en popcultuur meegeven? Laat hen kennis maken met Berlijn in het jaar 1956. De directrice van een gerenommeerde dansschool maakt het leven van haar middelste dochter Monika allesbehalve makkelijk: ze kiest haar echtgenoot en verplicht haar traditionele regels te volgen. Monika zelf vecht echter terug en gaat helemaal op in de opkomende rock-‘n-rollcultuur.

5. Charité

geschiedenis - liefde - geneeskunde - Wereldoorlog II 
Van dansen naar medicijnen: deze serie is gebaseerd op het bestaande ziekenhuis Charité in – Überraschung – Berlijn. Doorheen twee seizoenen beleef je de dilemma’s mee van artsen tijdens twee belangrijke historische periodes. Seizoen 1 draait rond de zoektocht naar remedies voor ziektes als tuberculose, difterie en blindedarmontstekingen in 1888. Het tweede seizoen schetst een beeld van het ziekenhuis tijdens de laatste jaren van het Nazi-regime: experimenten op gehandicapte kinderen, de schokkende gevolgen van de rassenleer, de perceptie van homoseksualiteit als echte ziekte etc. Beelden die binnenkomen, maar veel leren over de evolutie van de Duitse geneeskunde.

6. Parfum 

misdaad - thriller - psychologisch
Een klassieker onder de romans en onmisbaar voor wie Duits leert: Das Parfum van Patrick Süskind, natürlich. Het verhaal krijgt nu een modern jasje dankzij deze miniserie die de kern van het oorspronkelijke verhaal behield. Waar het boek start met Jean-Baptiste Grenouille die heel scherp kan ruiken, begint de serie met een vermoorde zangeres zonder geurklieren. Meeslepend, duister en bingewatch-waardig!

7. Dark 

science-fiction - thriller - drama - geschiedenis
Und zu guter Letzt: de eerste Duitse Netflix Originals-serie. Dark is letterlijk en figuurlijk een donkere serie. Door de mysterieuze verdwijning van een tiener worden banden tussen verschillende families over verschillende generaties ontdekt en tegelijk in gevaar gebracht. De bevreemdende sfeer, het complexe plot en de ijzersterke casting zijn de redenen waarom je Dark gezien moet hebben. Bovendien ontdekken leerlingen de controverse invloed van kerncentrales in Duitsland.

 

Met onze nieuwe methode Frans Audace vertrek je elke les vanuit een bepaalde tekstsoort. Narratieve teksten, zoals series en films, zijn ideaal om ook na school Frans in te oefenen. Benieuwd naar de didactiek van Audace?

LEES MEER OVER AUDACE »

logo_audace

In het teken van de hervorming voor de 2e graad werken we ook aan een nieuwe methode Duits die ons vertrouwde Diabolo-model zal volgen en tekstsoorten een centrale rol zal geven. Dürfen wir Ihnen vorstellen: Krass. Meer informatie over deze nieuwe methode volgt nog, also bleiben Sie dran! 😉

MEER OVER DE HERVORMING »

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief