Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wouw

Onderwijs de verandering, verander je onderwijs

vuca 2

De wereld van vandaag is volatiel, onzeker, complex en ambigu. We moeten onze kinderen daarom voorbereiden op beroepen of taken waarvan we nu nog niet weten hoe die er precies zullen uitzien, op technologieën die nog niet of nog maar deels ontwikkeld zijn, en op sociale vraagstukken die nu pas zichtbaar worden of er zelfs nog niet zijn.

Dit schreven we vorig jaar. We kunnen de voorbeeldpagina van de vuca-wereld intussen volledig invullen met een vraagstuk waarmee we nu bruusk worden geconfronteerd: de coronapandemie. 

Onnodig om te benadrukken, deze nieuwe wereld vraagt een ander wereldoriënterend onderwijs dan dat waarmee we tot op heden vertrouwd waren. Wouw onderwijst je leerlingen in klassieke én nieuwe kennisthema’s zoals globale geletterdheid, systemisch denken, digitale en duurzaamheidsgeletterheid. Tegelijk geven we jou ruimte en opties om hen ook weerbaar, creatief en ‘skilled’ te maken. Wouw is multimediaal, dat is evident. De inhoud en opbouw gebeurde op basis van het Diabolo-model. Zo oriënteer je met Wouw je leerlingen op deze verander(en)de wereld.

Nieuwe methode wereldoriëntatie

De wouw is een roofvogel. Het beeld van een vogel is levendig: hij beweegt, is actief, vliegt de wereld mee rond en/of zit mee op de schouder van de kinderen. De vogel moet overzicht op het terrein houden, alert zijn, getuigt van veel kennis en kunde, durf en doorzetting.

Kortom, de wouw bezit de vaardigheden die we van de leerlingen verwachten en waarin we de leerlingen helpen groeien.

In de structuur en opbouw van de methode wereldoriëntatie nemen we ook het Wouw-gevoel mee:

  • Het Wouw-gevoel van verwondering zit in de start van elk thema bij het Wouw-moment;
  • Het Wouw-gevoel van trots op hun eigen prestaties zit in het einde van elk thema bij de Wouw-actie wanneer de leerlingen actief werken naar/aan een eigen creatie. Zo draagt elk thema ook ten volle bij tot de bredere persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen.

Wouw is beschikbaar voor alle leerjaren vanaf volgend schooljaar.

VRAAG EEN VOORSTELLING EN ONTDEKPAKKET AAN »

Nieuws

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief