die Keure Educatief

PISTACHE

Pistache aux Jeux olympiques

Pistache, de groene muis die je leerlingen op een speelse manier laat kennismaken met de Franse taal,  neemt in 2024 deel aan de Olympische Spelen in Parijs. Welke sport hij daar zal uitoefenen is nog een geheim. Kan jij samen met jouw leerlingen raden  in welke sportcategorie Pistache zal strijden voor een gouden medaille? 

Pistache op weg naar goud

Pistache laat kinderen van in de kleuterklas t.e.m. het 4e leerjaar kennismaken met hun eerste Franse klanken, woorden en zinnen. In de aanloop naar de Olympische Spelen 2024 (26 juli tot 11 augustus) in Parijs, leert Pistache jou en je klas als voorbereiding enkele sporten kennen in het Frans. Pistache gaat daarbij ook zelf voor goud op de Olympische Spelen. Maar in welke sport of discipline hij uiteindelijk die gouden medaille zal proberen te behalen, verklappen we nog niet. 

Volg en raad

Volg onze Instagrampagina (@DieKeureEducatief) en ontdek dit schooljaar elk trimester een sport met Pistache in onze stories. Kunnen jij en je leerlingen raden welke sport hij uitoefent op de foto aan de hand van de tips? Hou alle sporten goed bij, want je ontdekt in welke discipline Pistache uiteindelijk zal deelnemen aan de Olympische Spelen door de verborgen tips in alle stories te combineren. Nadien zal je hier het antwoord terugvinden met enkele weetjes over de sport. Bonne chance!

Sport 1: Le skateboard

Sinds de vorige Olympische spelen in Tokio kunnen skateboarders nu ook indruk maken met hun spectaculairste trucjes in Parijs. Bij deze sport heb je veel creativiteit, skills en lef nodig. De jury geeft punten op moeilijkheidsgraad, originaliteit, snelheid, hoogte en stijl van de skaters hun rit. Net zoals veel jongeren is ook Pistache een echte durfal op zijn skateboard. Wist je trouwens dat bijna alle medaillewinnaars in Tokio tieners waren? De jongste medaillewinnaar was maar liefst 12 jaar! De sport is dan ook vooral populair onder jongeren.

Sport 2: Le plongeon

Schoonspringen is een sport waarbij zo mooi mogelijk van een plank of platform in het water moet worden gesprongen. Het gaat daarbij om een acrobatische reeks van oefeningen met een diverse moeilijkheidsgraad (salto’s, schroeven …) met als resultaat een duik in het water. Het springen gebeurt vanaf een verende springplank (1 m of 3 m) of vanaf een springtoren (torenplatform) met een hoogte van 5 m, 7,5 m en 10 m. Deze sporttak is een van de vijf disciplines binnen de olympische sport zwemmen en staat sinds 1904 op het programma van de Olympische Spelen. Om het nog wat spectaculairder te maken werden ook synchroonspringen (in duo) en “high diving” (20 en 27 m) toegevoegd aan deze discipline. 

Sport 3: Le breakdance

Breakdance bestaat al sinds 1970, toch maakt de sport pas voor het eerst zijn debuut op de Olympische Zomerspelen in 2024 in Parijs. Daar zal de sport worden uitgevoerd onder de naam ‘breaking’. 16 mannen en 16 vrouwen zullen er strijden voor de gouden medaille door in solo breakdancing hun kwaliteiten te laten zien aan een jury. Hoe meer speciale bewegingen ze uitvoeren, en hoe beter die aansluiten bij de muziek van de DJ, hoe meer punten ze verdienen. Had jij al gehoord van de ‘windmolen move’, de ‘freezes’ en de ‘6-steps’? Het zijn de meest populaire uitvoeringen van het breakdancen.

Sport 4: L'escalade sportive

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs zal de klimsport voor de tweede keer onderdeel zijn van het olympische programma. Klimmen kent drie verschillende disciplines: 
– Lead: de atleten krijgen zes minuten de tijd om zo hoog mogelijk te klimmen op een klimmuur van meer dan 15 meter.  
– Speed: de atleten moeten een muur van 15 meter beklimmen in minder dan 7 seconden.
– Boulder: de atleten moeten een muur beklimmen van 4,5 meter hoog zonder veiligheidstouwen en zekeringen.

Wist-je-datje: de klimmers zitten voorafgaand aan hun klimpoging bij boulder en lead in isolatie. Dat is nodig om de wedstrijd eerlijk te houden zodat klimmers niet bij elkaar kunnen afkijken.

Où est Pistache?

Vorig schooljaar reisde Pistache elke maand af naar een Franstalige bestemming: een land of regio. Wie ons volgt op Instagram kon elke maand een story bekijken met één of meer foto’s van de locatie van Pistache. Wie als eerste de locatie raadde, won een set van 10 Pistache-vingerpopjes waarmee je leerlingen zelf een rollenspel kunnen spelen. 

Een leuk extraatje voor de globetrotters onder ons: lees op deze pagina een leuk weetje over de stad, het land of de regio. 

Oktober: Quebec City

Quebec City is de hoofdstad van de provincie Quebec in Canada en werd in 1985 Unesco-werelderfgoed. De vestingwerken van de stad zijn nog volledig intact, wat uniek is in heel Noord-Amerika. Frans is de moedertaal van de meeste inwoners, maar er wordt ook Engels gesproken. De stad telt culturele en historische hotspots in de boven- en benedenstad, maar ook veel mooie natuur zoals kraters, fjorden en watervallen. 

November: Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland in Normandië (Frankrijk) waarop een middeleeuwse abdij ligt. Op de toren van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël.  Het eiland was vroeger enkel over land bereikbaar bij laagwater, maar bij hoogwater omringd door water. Vandaag is het enkel toegankelijk voor voetgangers via een smalle brug met pendeldienst. Het eiland, de baai en de abdij zijn sinds 1979 UNESCO-werelderfgoed. Het is vandaag de derde toeristische trekpleister in Frankrijk na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles.

December: Brussel

Brussel, de hoofdstad van België, gekend voor zijn Brusselse wafels, het Atomium, spruitjes en de grote markt. De stad, die trouwens niet de grootste is van België, wordt vaak ook beschouwd als de hoofdstad van de Europese Unie. Brussel heeft voor elk wat wils, van imposante gebouwen zoals de Munt, het Koninklijk Paleis en de Triomfboog in het Jubelpark tot gezellige cafés en eetgelegenheden. Vergeet ook zeker geen bezoekje te brengen aan Manneken Pis, die aanzien wordt als de mascotte van Brussel. 

Januari: Monaco

Wie houdt van rijkdom, baden en verbluffende jachten zal zijn hart ophalen bij een bezoek aan Monaco. Het op één na kleinste land ter wereld staat dan ook bekend om zijn grote aantal miljonairs, dure woningen en druk bezochte casino’s. Snelheidsfanaten kunnen er jaarlijks terecht voor de Grand Prix in het Formule 1-autoracen. De benaming van de lokale inwoners zou een quizvraag kunnen zijn, al bestaat de bevolking slechts uit 17% Monegasken. 28% van de bevolking heeft de Franse nationaliteit en de overige 55% van de bevolking bestaat voornamelijk uit inwoners met de Italiaanse nationaliteit. 

Februari: Parijs

Du pain, du vin et du fromage. In de Franse hoofdstad Parijs is het niet enkel op gastronomisch vlak fijn vertoeven, maar ook de indrukwekkende bezienswaardigheden laten je bij een bezoek niet onberoerd. In de stad worden gemiddeld 200 films per jaar opgenomen. Wees er dus maar zeker van dat de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en de Notre-Dame als dé trekpleisters van de stad in een groot deel van die films zullen voorkomen. Ook natuurliefhebbers kunnen zich uitleven in de stad dankzij enkele prachtige parken zoals le jardin du Luxembourg en le jardin des Tuileries. Wil je graag aan de drukte van de stad ontsnappen? Vermijd dan zeker Gare du Nord, het drukste treinstation van Europa. 

Maart: Seychellen

De Seychellen is een land dat bestaat uit meer dan 115 eilanden, gelegen in het Afrikaanse continent, ten noorden van Madagaskar. De eilandengroep behoort tot de kleinste landen ter wereld. Het grootste deel van de bevolking (90%) woont op het hoofdeiland Mahé. De Seychellen worden geassocieerd met paradijselijke stranden met helderblauw water, granietformaties en reuzeschildpadden. Zo komt de Geochelone Gigantea (de Seychellenreuzenschildpad) enkel op deze eilandengroep voor, net zoals 81 verschillende plantensoorten. De Seychellen zijn ook terug te vinden in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, met de Vallée de Mai, een indrukwekkend natuurreservaat, en de Aldabra-atol, het grootste opgeheven atol ter wereld. 

 

 

April: Zwitserland

La Suisse, één van de Alpenlanden, geboorteplaats van Roger Federer,  centraal gelegen in Europa, maar toch geen lid van de Europese Unie. Het land kent drie officiële talen: Duits, Frans en Italiaans. Zwitserland is vooral gekend voor zijn prachtige natuurlandschappen met heel wat bekende bergen, waaronder de Matterhorn. Naast veel bergpieken kent Zwitserland nog heel wat andere pieken. Zo drink je in Zürich de duurste koffie ter wereld, rijd je door ‘s werelds langste tunnel in het Gotthardmassief, kan je genieten van een hoog uurloon en het gezelschap van veel oude Zwitsers vanwege de hoge levensverwachtingen. Herkende jij trouwens ook de Rijnwaterval op onze stories? Dat is de grootste waterval van Europa. 

Mei: Madagaskar

Bij Madagaskar denken velen spontaan aan de exotische film met Marty de zebra, Alex de leeuw, Gloria het nijlpaard en Melman de giraf in de hoofdrol. Maar het is wel degelijk ook een bestaand eiland en land, gelegen ten oosten van het continent Afrika. Madagaskar heeft een unieke fauna en flora. Je vindt er onder andere maki’s, een soort halfapen die alleen daar in het wild leven. Het is zelfs zo dat meer dan 90% van de soorten dieren en planten op Madagaskar nergens anders ter wereld voorkomen. Zag jij ook de Baobab passeren op onze stories? Het is één van de nationale boomsoorten op het eiland. Zonder Madagaskar ook geen vanillecakes, rijsttaart of pudding, want 80% van de wereldoogst in vanille wordt daar geproduceerd. 

Juni: Durbuy

Durbuy, één van de kleinste steden ter wereld, waar iedereen zich na een wandeling door de pittoreske straatjes in de middeleeuwen waant.  De stad is gelegen aan de Ourthe, een zijrivier van de Maas, die dan ook volop benut wordt als kajaklocatie. In Durbuy kan je niet enkel genieten van de gezelligheid, maar ook van uitgebreide wandelingen doorheen de prachtige bossen die de stad omringen.  Ook avonturiers zijn in Durbuy op hun plek: met Adventure Valley kunnen ze deelnemen aan tal van activiteiten in de hoogte, op de fiets en in het water. Spotte jij het Labyrint van Barvaux op onze stories? Je kan er verdwalen door 6 km aan gangpaden en 11 ha aan maïs. Ook een bezoekje aan de rotswand van Falize en het Kasteel van Durbuy mogen bij een bezoek aan de stad zeker niet ontbreken.

Gratis inzagepakket

Pistache is de hoofdfiguur in onze methode taalinitiatie Frans en dompelt je leerlingen onder in een Frans taalbad. Wil je Pistache even van dichterbij bekijken? Vraag een gratis inzagepakket aan!