die Keure Educatief

WOUW

Wereldwaterdag

Waar denken je leerlingen aan bij het woord ‘water’? Misschien aan hun zwemclub, een dagje aan zee of de regenbui waar ze door moesten om die morgen naar school te komen. Maar wat ze misschien niet beseffen, is hoe belangrijk water is voor al het leven op aarde. Op 22 maart 2024 vieren we Wereldwaterdag, een dag om samen met je klas stil te staan bij de betekenis, functie en bescherming van water. 

Bewust met water voor later

In de les wereldoriëntatie maken leerlingen voor het eerst kennis met verschillende kennisgebieden zoals natuur, ruimte, historische tijd, techniek en actualiteit. Zo leren ze de wereld waarin we leven beter begrijpen en bereiden ze zich voor op de wereld van morgen. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij een natuurelement dat in elk kennisgebied aan bod komt en waar mensen, dieren en planten niet zonder kunnen: water.

Milieubewust met Wouw

Onze methode wereldoriëntatie Wouw wijdt in het 3e leerjaar een volledig werkboek aan het thema en besteedt daarbij speciaal aandacht aan hoe je milieubewust omgaat met water. Naast water besparen, bestaan er natuurlijk nog heel wat meer manieren om het mileu te beschermen. In het 6e leerjaar voorziet Wouw het thema Mister Greeny waarmee je leerlingen milieubewustzijn bijbrengt. Hieronder neem je een kijkje in beide werkboeken 👇

Water, bron van leven

Blader hier door het werkboek. 

Mister Greeny

Blader hier door het werkboek. 

Water, bron van leven

Wouw 3 – Thema 6

De aarde wordt wel eens de blauwe planeet genoemd. Meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. In dit thema verdiepen de leerlingen zich in verschillende aspecten van water in hun onmiddellijke omgeving. De leerlingen onderzoeken de eigenschappen van water aan de hand van proefjes, staan stil bij hun watergebruik, bij de waterkringloop en drinkwaterproductie. Ze bestuderen het water in een biotoop in de omgeving en bezinnen zich over de zorg voor water.

Mister Greeny

Wouw 6 – Thema 5 – Mister Greeny 

Dit thema laat de leerlingen kennis maken met duurzaamheid en duurzaam handelen. Zo onderzoeken ze onder andere hoe groot hun ecologische voetafdruk is, wat het broeikaseffect is en hoe ze zelf kunnen helpen dankzij de duurzame ontwikkelingsdoelen. Samen met Mister Greeny, een milieubewuste ijsbeer, leren de leerlingen hoe ze duurzaam kunnen leven.

Ben je benieuwd naar meer thema’s van Wouw? Klik hier en bekijk alle thema’s per leerjaar.