die Keure Educatief

Logo Luna - schrijven

Schrift  |  1e – 3e leerjaar

Luna

Luna ziet schrijfonderwijs als bewegingsonderwijs en bouwt dan ook verder op Krullenbol, onze methode voor het kleuteronderwijs.

 • Schrijven vanuit bewegen
 • Voor links- en rechtshandigen
 • Unieke schrijfapp

Bekijk de video's

In deze afspeellijst ontdek je de sterktes van de methode en extra toelichting.

PLAYLIST

Blader door het materiaal

Je bekijkt hier een selectie van het lesmateriaal.

 • Filter verwijderen

Luna 1 - handleiding

Handleiding voor de leerkracht

Luna 1 - posters

Set van twee posters

Luna 1 - scheurblok

Scheurblok voor de leerling

Luna 2 - handleiding

Handleiding voor de leerkracht

Bestel een ontdekpakket

Benieuwd naar een methode? Laat je contactgegevens na en we bezorgen je graag een gratis ontdekpakket op school. Onze adviseurs nemen contact op om een voorstelling vast te leggen.

Ontdek meer over Luna

Motorische oefendidactiek en muzische elementen ter ondersteuning

Een beweging aanleren vraagt inzicht en inoefening. Luna biedt woord, beeld en muziek aan om het inslijpen van de bewegingen te ondersteunen. Bij elke kleine letter en hoofdletter hoort een versje en een animatie in het bordboek. De pengreep, zithouding en bladligging brengt Luna aan in een lied.

Links en rechts

Als leerlingen leren schrijven is het belangrijk dat vooraf vast staat wat hun voorkeurshand is. Schrijven, doe je links of rechts. Kinderen van wie je zeker bent dat ze dominant links zijn, moeten links (leren) schrijven. Dat betekent dat ze: 

•  een linkshellend schrift aanleren. Luna biedt zowel een links- als rechtshellend schrift aan.
•  op de juiste plaats in de klas zitten en hun linkerarm voldoende ruimte krijgt.
•  hun werkboek of werkblad anders leggen op hun schrijftafel.
•  aan het bord of door de leerkracht ook linkse voorbeelden krijgen die hun linkse schrift tonen en
ondersteunen.

Het Encourage Script van Luna

Luna gebruikt een eenvoudige, hellende, kleine letter, met aanloop waar dat motorisch zinvol is. De verticale elementen, zoals lussen en halen, zijn anderhalf maal hoger dan de kleine basisvormen. De lange letters zijn zeer belangrijk voor de leesbaarheid. Luna kiest bij de hoofdletters voor pure eenvoud en leesbaarheid. De hoofdletters verschillen nauwelijks nog van de leesletter. De krullen zijn geschrapt. We staan bewust penopheffing toe. Luna heeft vanzelfsprekend ook linkshellende kleine en hoofdletters voor de linkschrijvers.

We bouwen samen het modelschema op en daarna oefenen we de schrijfbeweging veelvuldig in. Belangrijk: de timing van het oefenmateriaal in Luna zit niet vast in ‘lessen’. Je kunt het flexibel inzetten en aanpassen aan je eigen noden en situatie, in je klas of voor individuele leertrajecten.

1e leerjaar

In het 1e leerjaar nemen we een aanloop met de herhaling van de schrijfpatronen. We leren de kleine letters en oefenen alle verbindingen apart.

In het 1e leerjaar kies je tussen het lees- en speltraject en het schrijftraject. Het grote verschil tussen beide trajecten is de volgorde. Het lees- en speltraject leert letters schrijven in de volgorde van mol en beer (i, k, m, o, l, b …).  Het schrijftraject besteedt eerst meer aandacht aan de schrijfpatronen en oefent daarna pas de letters, gegroepeerd volgens patroon. Dit traject is vlot bruikbaar bij andere methodes en is ideaal voor leerlingen die motorisch nog meer moeite hebben.

2e leerjaar

In het 2e leerjaar herhalen we de kleine letters. We leren de hoofdletters aan en oefenen ook hier de verbindingen apart. Daarna oefenen we verder in leuke, gevarieerde schrijfopdrachten.

3e leerjaar

In het 3e leerjaar herhalen we de kleine letters, de hoofdletters en hun verbindingen. Daarna oefenen we een hele tijd in gevarieerde schrijfopdrachten.   

Scheurblok schrijfpatronen

In het 1e leerjaar is er een scheurblok voorzien met extra oefeningen op schrijfpatronen. Dat bied je bijvoorbeeld aan kinderen die beter nog wat oefenen op schrijven dan op spellen.

Oefenblaadjes

Luna biedt ook extra oefenblaadjes aan. Op Kabas kies je digitaal uit een extra aanbod oefenblaadjes waarmee kinderen opnieuw schrijfpatronen, kleine letters, hoofdletters en hun verbindingen oefenen. Je kiest de gewenste oefenblaadjes en print die zelf uit.

De schrijfapp van Luna

De gratis schrijfapp van Luna tovert het scherm van een tablet of een smartphone om in een digitale ‘schrijflei’. In een intuïtief keuzemenu kiezen kinderen wat ze willen oefenen: schrijfpatronen, kleine letters, hoofdletters of verbindingen. Een demo zet hen op weg en een ‘sterrenspoor met steunpunten’ helpt hen bij het inoefenen. Wanneer het fout loopt, toont Luna opnieuw het juiste spoor.

Evaluatie van het schrijfproces

Luna focust op het schrijfproces, ook in de evaluatie. Wij voorzien dus geen materiaal om het schrijfproduct te toetsen. Die toetstijd zet je beter in om te oefenen. Om de vorderingen van de kinderen te volgen, gebruiken we observatielijsten die je flexibel kunt inzetten. Daarmee volg je onderliggende voorwaarden zoals pengreep, zithouding en bladligging maar ook de evolutie van het schrift zelf.

Zelfevaluatie van de leerling

Luna nodigt in elke activiteit en op elk moment de leerling uit om zichzelf te evalueren en bij te sturen. Nadat het schrift is aangeleerd, is leesbaar en vlot schrijven eerst en vooral een attitude: ik wil leesbaar schrijven. De attitude ‘kweken’ geven we maar beter van bij het begin een plaatsje in het leerproces.

Naast oefenen op papier, kunnen leerlingen ook patronen oefenen via de eigen schrijfapp van Luna:

 • Gratis beschikbaar in de Google Play Store en de App Store.
 • Op tablet oefenen leerlingen de schrijfpatronen, lettervormen en verbindingen met de vinger over het scherm.
 • De app toont voor en laat oefenen.
 • Leerlingen navigeren zelf door het eenvoudige menu.
 • De toffe vormgeving en leuke animaties stimuleren het oefenen in de klas, maar ook thuis.
 • Let op: ontworpen voor grote schermen dus denk eraan de app enkel te downloaden op een tablet of smartphone met groot scherm voor de beste gebruikerservaring. 
 •  

Digitaal op Kabas

 • Gratis schrijfapp ‘Luna’ 
 • Oefenblaadjes
  Op Kabas zet je voor Luna snel en eenvoudig oefeningen en taken klaar, digitaal en ook op papier. Die papieren oefeningen zitten inbegrepen in jouw Kabas-licentie. Op basis van de inhoud en de doelen selecteer je een aanbod op maat van één of meerdere leerlingen, om in te zetten na een toets of als extra inoefening. 
 • Blanco schrijfbladen
  Je beschikt ook over enkele blanco schrijfbladen voor zowel links- als rechtshandigen zodat je leerlingen vrij kunnen oefenen op verschillende sporen.
 • Het Encourage Script van Luna
  Die Keure ontwikkelde zelf het font van de letters van het schrift van Luna. Dit font stellen we ter beschikking aan de leerkracht. Als jij bijvoorbeeld nog andere ideeën hebt om zelf oefenmateriaal te maken, kun je dit Encourage Script gratis downloaden en zelf letters en woorden in het verbonden Luna-schrift typen. Ook handig en leuk om allerlei woordkaarten te maken die je in de klas of aan de klaswand wil gebruiken.

Op papier

 • Set werkboeken
 • Scheurblok
 • Posters
 • Handleiding

Nieuws, acties en inspiratie

Inspiratie

Al lerend de zomer in!

De nieuwe zomervakantieboekjes per leerjaar zijn er: vraag ze snel aan!