
Uitdagend lesmateriaal | 3e kleuter – 6e leerjaar
Krak
Krak is een uitdagend aanbod wiskunde en taal voor hoogbegaafde leerlingen, bruikbaar naast elke methode.
- Thematische bundels
- Zelfstandige verwerking
- Domeinoverschrijdend
Blader door het materiaal
Je bekijkt hier een selectie van het lesmateriaal.
Bestel een ontdekpakket
Benieuwd naar een methode? Laat je contactgegevens na en we bezorgen je graag een gratis ontdekpakket op school.
Ontdek meer over Krak
Wiskunde en taal voor hoogbegaafde leerlingen
Met Krak wordt niet vooruitgelopen op de leerstof van de volgende leerjaren. De thematische context zorgt ervoor dat de leerstof van het leerjaar/de leeftijdsgroep op een complexer verwerkingsniveau ingeoefend wordt en vormt daardoor een grote uitdaging voor de hoogbegaafde leerling.
Leerjaar is relatief
Krak biedt thematische werkboeken aan die gerangschikt zijn per leerjaar. Het leerjaar is echter relatief: een boekje dat de leerstof van het 2e leerjaar oefent, biedt door het hogere verwerkingsniveau nog voldoende uitdaging voor een hoogbegaafde leerling van het 3e leerjaar. Dat zie je op het boekje doordat het cijfer kleiner en in kleur staat.
Bovendien is Krak bruikbaar naast elke methode.
Domeinoverschrijdend
Het pakket oefent taal- en wiskundige vaardigheden, maar zet tegelijk ook in op andere domeinen:
- wereldoriëntatie: thematische werkboeken die gelinkt zijn aan de wereldoriëntatie van de verschillende leeftijden
- leren leren: de leerlingen maken actief gebruik van strategieën om het werkboek op te lossen en ze leren hoe ze een opdracht uitvoeren die niet vanzelfsprekend is
Krak is beschikbaar voor taal en wiskunde.
Thematische werkboeken
Elk werkboek bevat losse oefeningen. Een oefening bestaat uit 1 of 2 bladzijden, soms aangevuld met een knipblad. De verschillende werkboeken hebben onderling geen inhoudelijk of chronologisch verband, met uitzondering van ‘De codekrakers’. De werkboeken kunnen dus los van elkaar en op elk tijdstip in het jaar ingezet worden, naargelang het niveau en de interesses van de leerling.
Correctiesleutel
De correctiesleutel gebruikt de leerkracht om het werk van de leerlingen te corrigeren, of zet de leerling zelf in als zelfcorrectietool.
De pdf-bestanden van de correctiesleutels bij Krak wiskunde zijn ook digitaal beschikbaar op Kabas, bij de wiskundemethode Kadet.
Tipsbundel
De tipsbundel vormt de schakel tussen het werkboekje en de correctiesleutel. We zien die als een Eerste Hulp Bij Oefeningen: de leerling zit vast met een bepaalde opdracht, maar wil die zelf oplossen en niet zomaar kopiëren uit de correctiesleutel. In de tipsbundel krijgt de leerling een tip waarmee we hem of haar een stapje op weg helpen. Dat kleine duwtje kan genoeg zijn om toch zelfstandig de opdracht te maken. De tipsbundel ondersteunt zo de motivatie en het zelfsturend leren van de leerlingen. Je gebruikt de tipsbundels leerling- of leerkrachtgestuurd:
- Leerlinggestuurd: De leerling beslist zelf wanneer, hoeveel, welke … tips hij of zij bekijkt. Zo stuurt de leerling zelf zijn of haar leerproces.
- Leerkrachtgestuurd: De leerkracht heeft de touwtjes in handen en beslist hoe en wanneer de tips worden gegeven aan de leerling.
Als een leerling de tipsbundel gebruikt, duidt hij of zij dat aan op de overzichtspagina van het werkboekje. De leerling kleurt het bolletje ‘ik kan het alleen’. Zo heb je als leerkracht een zicht op het leerproces van de leerling doorheen het werkboekje.
De pdf-bestanden van de tipsbundels bij Krak wiskunde zijn ook digitaal beschikbaar op Kabas, bij de wiskundemethode Kadet.
Krak wiskunde is beschikbaar voor alle leerjaren.
Krak taal:
- 2e leerjaar: beschikbaar
- 3e leerjaar: schooljaar 2024-2025
- 4e leerjaar: schooljaar 2024-2025
- 5e leerjaar: september 2025
- 6e leerjaar: september 2025