die Keure Educatief

MAX-ENGELS

Zo hou je de klas zot van Engels

Engels is een wereldtaal die jongeren ongetwijfeld uit zichzelf al ‘kennen’ door tv, sociale media en games. De kunst bestaat er dus in hen te blijven motiveren tijdens de Engelse les. Here are some handy hints!

Jongeren en Engels

Leerlingen gebruiken het Engels in hun vrije tijd wel regelmatig, zowel actief als passief. Denk maar aan films, series en muziek waarin ze Engels horen en sociale media en internet waar ze veel Engels lezen. Ook tijdens het online gamen gebruiken jongeren veel Engels in chats en calls.

Leerlingen krijgen zo het gevoel dat ze de taal “al goed kennen” en zien de lessen Engels vaak als easy en minder uitdagend. Hun aandacht en leermotivatie voor Engels kan daardoor lager liggen, en dan is het jouw taak als English teacher om hen toch te blijven motiveren. Maar hoe pak je lesgeven in het Engels nu aantrekkelijk en teen-proof aan?

5 tips om de motivatie te vergroten

De key om leerlingen te motiveren, is de leerstof voor hen herkenbaar en relevant te maken. Dat doe je door de thema’s, inhoud en voorbeelden af te stemmen op hun leefwereld. Maar ook de lay-out moet hen persoonlijk aanspreken. Hieronder geven we enkele concrete tips aan de hand van onze lesmethode Engels voor het secundair onderwijs: Max-Engels.

1. Gebruik humor

Leerstof kan als veel en soms eentonig aanvoelen, maar met een vleugje humor zorg je in de les voor dat nodige luchtige intermezzo om iedereens aandacht erbij te houden. Toon eens een grappige video rond het thema, deel hier en daar een Engels mopje of stop eens wat funny English idioms tussen de woordenschatoefeningen (Get someone’s goat, Have or get your ducks in a row, Go bananas, Pie in the sky, Go belly up, Elvis has left the building).

2. Speel in op de leefwereld

In Max-Engels maken we kennis met Sarah, Angus, Harpai, Marion, Kylie en Pat. Deze diverse bende leidt jouw leerlingen rond in hun eigen Engelstalige wereld. Via herkenbare thema’s worden jouw pupils ondergedompeld in de Engelse taal. De personages tonen allerlei onderwerpen en aspecten van hun eigen leefwereld die aansluiten bij de leefwereld van jouw leerlingen. Zo blijft informatie langer hangen en is de leerstof interessanter voor de leerling zelf. 

3. Verras met illustraties

Het oog wil ook wat, en dat is zeker zo bij jongeren. Kleuren, leuke illustraties die herkenbare situaties voorstellen met een knipoog naar hun eigen leefwereld. Bovendien is deze aanpak ook een leuk lesidee om woordenschat voor te stellen. Max-Engels stelt de vocabulary bijvoorbeeld altijd voor met verrassende tekeningen in de rubriek Word box.

4. Maak lessen en oefeningen persoonlijk

Spreek je leerlingen rechtstreeks en persoonlijk aan tijdens de les, bijvoorbeeld door bij de intro van een nieuw thema te polsen naar hun mening en voorkennis. Dat kan in de vorm van een poll, een quiz (bv. Kahoot!), een klasdebat, een overlegmoment met hun buur and so on. Zo creëer je de nodige mondelinge interactie in het Engels. In Max-Engels zetten de intro Discovery en de outro Action specifiek in op die verwondering en toepassing.

5. Ga voor blended learning in Engels

Ook de afwisseling tussen materiaal op papier en digitaal houdt je klas bij de les. Zowel leren op papier als op het digitale platform Polpo heeft voordelen, dus de combinatie is een golden couple. De blended methode Max-Engels biedt zowel lesmateriaal op papier als digitale oefeningen, audio en (instructie)video’s op Polpo aan.

Kortom: maak Engels de max!

De lesmethode Max-Engels voorziet geen dikke handboeken voor Engels, maar wel compactere losse modules met een leuke, maar rustige lay-out die is afgestemd op aansprekende thema’s voor je leerlingen.

De methode Max-Engels volgt de hervormingen en de eindtermen of minimumdoelen van het secundair onderwijs voor Engels in de A-finaliteit in de derde graad. Later wordt het aanbod van Max-Engels nog uitgebreid met materiaal voor de B-stroom en de 2e graad van de A-finaliteit. Bekijk hier de planning voor Engels.

Max-Engels logo

Beoordelingsexemplaar

Benieuwd naar Max-Engels? Vraag jouw beoordelingsexemplaar aan bij jouw educatief adviseur en bekijk de methode van dichterbij. In afwachting blader je alvast digitaal door enkele voorbeelden van Max-Engels.