die Keure Educatief

WOUW

Het Grote Vogelweekend

In de herfst nam Babette jullie al eens mee om vogels te spotten in de natuur, maar ook in de winter is ze met vogels bezig. Eind januari telde ze hen in de tuin voor het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Ze legt jou en je leerlingen graag uit in een video hoe en waarom je vogels moet tellen. Tellen jullie ook ieder jaar mee?

Resultaten 2024

Natuurpunt organiseert elk jaar het Grote Vogelweekend op het einde van januari. De resultaten van die tellingen zijn belangrijk om de vogelsoorten in ons land beter te bestuderen en beschermen. Dit jaar telden 46.164 mensen in Vlaanderen op 27 en 28 januari de verschillende vogels die hun tuin bezochten. De uitslag? 

 • Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen.
 • De vogeltellers zagen gemiddeld 22 vogels van 7 soorten per tuin, wat iets minder is dan vorig jaar.
 • De top 3 is: huismus, koolmees en kauw.

De huismus is bovendien niet alleen de meest getelde vogel van 2024, maar werd eerder ook al tot Vogel van het Jaar 2024 gekroond. De steeds grotere opkomst van huismussen is heel goed nieuws, want hun broedpopulatie in Vlaanderen daalde sinds 2007 met 42%, vooral door de verdwenen nestgelegenheid en voedselplaatsen. De huismus heeft als kwetsbare soort met een beschermd statuut nood aan onze hulp. Daarom organiseert Natuurpunt ook het Huismussentelweekend op 23 en 24 maart. Tel jij ook mee om de huismus en wetenschappelijk onderzoek te steunen? 💚

Video: hoe moet je tellen?

Stoom je klas klaar voor de volgende edities van het Grote Vogelweekend telling en bekijk de video met tips van vogelspotter Babette:

 1. Voeder op voorhand
  Lees hier hoe je het best voedert in de winter.
 2. Zoek het juiste plekje
 3. Hou de tijd bij
 4. Tl en herken op de juist manier
  Download hier het telformulier van Natuurpunt.
 5. Deel jouw resultaten
v

Herken vogels met Wouw

De methode wereldoriëntatie Wouw leert je klas in het 5e leerjaar hoe ze vogels beter kunnen herkennen. Gaan jullie graag nog een stapje verder? Lees dan snel onze tips over vogelspotten en leer meer over de leuke hobby.

Wouw 5 - Sporen in het park

In dit thema ontdek je de kenmerken van de groene specht en de gaai, de verschillende snaveltypes en meer.

Voederen in de winter

Je kunt vogels het hele jaar door voederen, maar vooral in de winter hebben ze nood aan extra voer omdat ze zelf moeilijker eten vinden in het wild. Insecten zijn verdwenen onder de grond, er groeien geen bessen en fruit meer, door regen en sneeuw zijn zaden minder zichtbaar en kortere dagen betekenen minder tijd om voedsel te zoeken. Vogels voederen in je tuin tijdens de winter pak je daarom iets anders aan dan in andere seizoenen:

🥜  Biedt een variatie van granen, noten en appels aan, maar beperk deegwaren zoals brood.
🥜  Zorg elke dag voor proper drinkwater in een schaal of soepbord.
🥜  Hang vetbollen op als het echt koud weer is. Hang ze hoog genoeg zodat ratten en muizen er niet bij kunnen.
🥜  Kies voor een voedertafel met een dakje zodat het voer langer goed blijft.
🥜  Verspreid het voer over je tuin om verschillende soorten aan te trekken, maar blijf uit de buurt van het raam.

Meer tips lees je op op Natuurpunt.be.