die Keure Educatief

ENTER

Enter the world of digital storytelling!

Daag jouw leerlingen uit om een nieuwe dimensie toe te voegen aan de lessen met digitale storytelling. In zo’n interactieve ICT-les ontdekken jij en je leerlingen hoe jullie een verhaal krachtig en op verschillende digitale manieren kunnen vertellen door de combinatie van afbeeldingen, video en geluid. Bereid je voor om via foto-, audio-, en videobewerking het creatiefste in je leerlingen naar boven te halen. Lights, camera, action!

Verken de wereld van storytelling

Begin deze creatieve les door samen met je leerlingen de wereld van digital storytelling te verkennen. We duiken in het concept en de mogelijkheden ervan. Digitale media zoals afbeeldingen, audio, video en tekst vertellen elk hun verhaal. Toon enkele voorbeelden waar digitale media gecombineerd worden om een duidelijk beeld te scheppen van wat jouw leerling te wachten staat.

Bepaal jouw script

Zonder een verhaal kunnen de leerlingen natuurlijk niet van start. Verzin zelf een verhaal of haal je inspiratie uit andere lessen. Zo kan je vakoverschrijdend lesgeven en verhalen uit de lessen geschiedenis of Nederlands gebruiken om je leerlingen aan hun eigen avontuur te laten beginnen. Dit storyboard zal dienen als blauwdruk van hun verhaal. Maak dus een goeie keuze tussen voldoende inhoud, zonder dat er een te uitgebreide langspeelfilm van moet gemaakt worden. 

TIP: Richt op een eindresultaat dat 2-3 minuten duurt. 

Duik de studio in

Verdeel de klas in verschillende groepen. Laat je hen allemaal aan de slag gaan met hetzelfde verhaal? Verdeel je binnen de groepen de video-, afbeelding- en audiotaken? Hoe je het aanpakt, vul je volledig zelf in. Laat de leerlingen aan de slag gaan met hun eigen camera’s en geluidopnames, of laat ze het internet afzoeken naar bruikbaar materiaal. Daarna duiken ze ‘de studio’ in om hun verhalen te monteren en te editen in de bijhorende bewerkingsprogramma’s. In de modules van Enter kom je heel wat tips en tricks te weten over hoe je nu juist aan de slag kan met de verschillende bewerkingsprogramma’s.

Showtime!

Laat de leerlingen hun verhaal aan de klas presenteren. Zo worden op een interactieve manier ook hun presentatievaardigheden aangescherpt. Laat ze elkaar beoordelen en ontdek zo welke Spielberg in jouw klas met de meeste Oscars naar huis gaat. 

Hoe ga je aan de slag?

In deze losse module van Enter worden de standaardvaardigheden voor het gebruik van beelden, geluid en video uitgebreid aangeleerd. Zo worden er: beelden gemaakt met lagen met aandacht voor het histogram, geluiden samengesteld en aangepast, video’s ontworpen met geluid en ondertitels … Ook nuttige aanpassingen aan de configuratie en het behandelen van mogelijke en vaak voorkomende foutmeldingen, maken deel uit van deze module. Kortom, alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met beeld-, audio- en videobewerking. Hieronder enkele tips uit de module om jouw leerlingen op weg te helpen:

🖼️ Afbeeldingen

Laat afbeeldingen spreken met alle tips die Enter je biedt in de verschillende modules. Zo leren je leerlingen bijvoorbeeld het belang van het juist positioneren van het onderwerp binnen een foto. Ook tal van gratis bewerkingsprogramma’s worden aangereikt. Zo kunnen ze in de lessen spelen met artificiële intelligentie via craiyon.com. Typ wat je wilt zien en de app tovert in een mum van tijd enkele foto’s tevoorschijn op basis van wat jij vraagt. 

🎛️ Audio​

Ook met audio zijn de mogelijkheden oneindig. Hoe wil je jouw digitaal verhaal kracht bijzetten? Met zware slaginstrumenten op de achtergrond? Liever een zacht streepje klassieke muziek? Of pak je het helemaal anders aan en spreek je zelf iets in? De keuze is volledig aan jou! Met Garageband hebben de leerlingen een volledige studio met instrumenten aan hun voeten liggen. Ook via audiomass.co kunnen de leerlingen aan de slag met het opnemen en bewerken van hun audiofragmenten.

🎬 Video

 Om van alles een groot geheel te maken, is natuurlijk ook nog videobewerking nodig. Op veed.io of Canva kunnen leerlingen naar hartenlust bewerken en monteren. Voeg nog tekst toe aan je video om zo bepaalde elementen in de kijker te zetten. Zo kunnen alle elementen geïntegreerd worden tot een sterk en samenhangend verhaal.