Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Vaker online? Just remember this!

Jongeren brengen vandaag heel wat van hun tijd online door. Dat betekent ondertussen niet alleen ‘achter hun computer’, maar ook achter het scherm van laptops, tablets, smartphones, smartwatches en wie weet welke toestellen nog allemaal. Op heel wat van deze digitale apparaten kun je surfen, sociale media checken, mails versturen, videocalls doen, facetimen met vrienden en in deze periode natuurlijk ook lessen volgen.

Als gevolg van de lockdown en de online lessen en taken via onderwijsplatformen zoals POLPO zijn jongeren meer dan ooit actief op internet. Het world wide web biedt dan ook veel voordelen: snelle en makkelijke communicatie, een oneindige bron aan informatie en een coronaveilige manier om te les te blijven geven en krijgen. Maar met die online activiteiten gaan ook enkele gevaren en verantwoordelijkheden gepaard waarvan leerlingen zich niet altijd bewust zijn. Volgende infographics waarschuwen hen alvast voor enkele fenomenen waar ze rekening mee moeten houden bij online activiteiten:

Gevaren online infographic

DOWNLOAD DE INFOGRAPHIC »

Tip! Geef je op dit moment (gedeeltelijk) fysiek les? Dan is de infographic een toepasselijke en nuttige poster om af te printen en op te hangen in je klas- of ICT-lokaal. Verlopen je lessen voorlopig (gedeeltelijk) online? Dan kun je de infographic ook als bijlage voor je klas uploaden en klaarzetten op POLPO zodat leerlingen even stilstaan bij de gevaren online.

Naast het aanwijzen en verklaren van de gevaren en risico’s, is het natuurlijk even belangrijk om je leerlingen advies te geven over hoe ze die gevaren kunnen vermijden, beperken of aanpakken. Met de download hieronder geef je ze alvast tips over hoe sexting veilig kan, hoe ze cyberpesten vermijden en hoe ze een catfish herkennen om contact met valse profielen te voorkomen.

infographic tips sexting

Tips cyberpesten infographic

Tips catfish infographic

DOWNLOAD DE TIPS »

Tip! Deze infographics zijn ook leuk om af te printen en als boekenlegger aan je leerlingen te geven zodat ze de tips vaak te zien krijgen. Je weet wat ze zeggen: repetition is the mother of learning 😉.

Op zoek naar meer informatie en tips over veilig internetgebruik? Onze methode ICT Enter bestaat uit modules die elk een volledig hoofdstuk wijden aan mediawijsheid. Daarin krijgen leerlingen kennis mee die hen online activiteiten leert te begrijpen en inzicht biedt in wat internet en softwareprogramma's (mis)doen.

MEER OVER ENTER »

Enter logo

POLPO logo

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief