die Keure Educatief

ISAAC

Samen tegen honger

Zoals ieder jaar staat 16 oktober in het teken van Wereldvoedseldag. Dé ideale gelegenheid om stil te staan bij de wereldwijde voedsel(on)zekerheid en de inspanningen die we allemaal doen om honger uit de wereld te helpen. Dit jaar ligt de focus op de cruciale rol die water speelt in ons leven. 

Water(s)nood

De link tussen water en voedselzekerheid is onmiskenbaar. Water is van essentieel belang in alle stappen van de voedselproductie. Denk bijvoorbeeld maar aan irrigatie, voederen van vee en het gebruik van water in productieprocessen. We staan dit jaar stil bij de dringende behoefte aan duurzaam waterbeheer en de bescherming van de watervoorraden om zo weer een stap te zetten richting een wereld zonder honger.

De druppel die de emmer doet overlopen?

2,4 miljard mensen leven vandaag op plaatsen waar de toegang tot water niet zo vanzelfsprekend is zoals wij dat hier in België gewend zijn. De toegang tot water en de kwaliteit ervan gaat snel achteruit. Wetenschappers waarschuwen dat we onvermijdelijk zullen terechtkomen in een benarde situatie als we niet voorzichtiger en slimmer omspringen met water.

Maar wat is de oorzaak hiervan? Er liggen verschillende factoren aan de basis van het waterschaarsteprobleem. Denk bijvoorbeeld aan de snelle groei van de wereldbevolking en industrie, klimaatverandering, slecht watermanagement, steeds kleiner wordende watervoorraad,…

Waterschaarste tegengaan

Met onze wetenschapsmethodes van Isaac zetten we dit onderwerp nadrukkelijk in de kijker. Blader hieronder door de module Water(s)nood van Isaac-nrt. Je ontdekt de omvang van jouw watervoetafdruk en leert wat jij en jouw leerlingen kunnen doen om zelf ook bij te dragen aan een oplossing voor het probleem.

Duurzaamheid in Isaac

Benieuwd naar de duurzame rode draad doorheen alle methodes van Isaac?
Ontdek alle exacte wetenschappen met Isaac voor de A-stroom, D- en D&A-finaliteit.