Pi-dag
Op 14 maart stappen de wiskundeknobbels onder ons nog iets vrolijker uit bed dan anders. Deze datum staat π-dag met stip aangeduid op de kalenders. De notatie van maand/dag, ligt dan namelijk gelijk met de eerste cijfers van de wiskundige constante. Voor de “perfecte pi-dag” moeten we wel eventjes terug in de tijd. Op 14 maart 1592 om 6:53 en 58 seconden om precies te zijn, viel de datum en tijd samen met de eerste 12 cijfers van de wiskundige constante: 3,14159265358.
Vier π-dag
Dit is de perfecte dag om in het klaslokaal even stil te staan bij het getal 3,14. Dit kan door om veertien na drie een kleine pauze te nemen of te trakteren met pi(e) in klas. De echte liefhebbers onder ons kunnen natuurlijk het getal pi tot meerdere getallen na de komma herhalen. Organiseer een wedstrijd in de klas tussen de leerlingen en zie wie de meeste getallen kan opnoemen zonder te spieken!
Meerdere keren feest
Heb je dit jaar π-dag gemist? Geen paniek, op 22 juli staat π-benaderingsdag al voor de deur. Deze datum wordt ook geschreven als 22/7, wat we dus kunnen lezen als de deling van 22 door 7. Deze deling is een benadering voor pi (22 / 7 = 3,1428…). De echte wiskundeliefhebbers zetten dan ook hun wekker om 1u59 om deze speciale datum zo volledig mogelijk te kunnen vieren. Kom hier meer te weten over pi in de modules Nando en VBTL!
Nando
Bekijk hier een voorbeeld van het materiaal van Nando. Module 1 Inzicht in getallen.
VBTL
Bekijk hier een voorbeeld van het materiaal van VBTL. Getallen, algebra, data en onzekerheid.