die Keure Educatief

CRISP

Ready for some quali-tea time?

Weinig activiteiten zo Brits als een good old theekransje. Dankzij onze methode Crisp beleven jij en je leerlingen de Engelse cultuur eens op een andere manier: tijdens een gezellige high tea bij jou op school! Haal alles in huis en organiseer een high tea bij jou in de klas. Zo kan je de klas onderdompelen in de Engelse cultuur en zie je wie van je leerlingen de meeste etiquetteregels volgt…

High e-tea-quette

  1. Men eet als eerste de sandwiches. Met de hand, niet met bestek.
  2. Vervolgens de scones, deze moeten nog warm zijn.
  3. Scones worden met de hand doormidden gebroken, niet met een mes gesneden. De twee helften eet men los. Ze weer samenvoegen tot een scone-sandwich is ‘unthinkable’.
  4. Scones beleggen mag zoals jij dat zelf wilt. De Devon-manier is eerst de room, dan de jam. De Cornwall-manier is eerst de jam, dan de room.
  5. Het is lastig, maar die verleidelijke taartjes dienen echt tot het laatst bewaard te worden.
  6. Eén persoon aan tafel wordt gekozen tot ‘moeder’. De moeder schenkt vervolgens de thee in voor iedereen.
  7. Volgens de klassieke regels gaat eerst de melk in het kopje, dan pas de thee.*
  8. Thee wordt heen en weer geroerd, niet in cirkelvormige bewegingen. Het verdient aanbeveling de randen van het kopje niet aan te raken met de lepel.
  9. Kopjes worden vast gehouden met de duim en wijsvinger, zij ontmoeten elkaar in het midden van het oor. Het oor zelf rust hierbij op de middelvinger. Vingers worden nimmer door het oor gehaakt en de schotel blijft vanzelfsprekend altijd op tafel staan.
  10. Het is toegestaan de high tea een beetje bruisender te maken met een glaasje English Sparkling Wine.

*Een omstreden regel. Sowieso vinden veel liefhebbers melk afbreuk doen aan de theesmaak. Daarbij zou de koude melk het water te veel afkoelen en kan de smaak niet genoeg uit de theebladeren komen (dit geldt natuurlijk alleen als men de thee brouwt in het kopje, bij thee met bladeren in een pot is het geen probleem). De regel is ooit ontstaan juist om te koelen en zo barsten in de gevoelige porseleinen kopjes te voorkomen. Gebruik je een moderne mok of kopje dan is dit geen risico.
Bron: https://www.visitbritain.com/nl/nl/high-tea-etiquette