die Keure Educatief

TALEN

Dag van de Moedertaal

Op 21 februari 2024 vieren we de Internationale Dag van de Moedertaal, een initiatief van UNESCO om de taalkundige en culturele diversiteit te promoten. In Vlaanderen zijn er meer moedertalen dan enkel het Nederlands die onze identiteit, creativiteit en samenleving verrijken.

Spreek jij jouw moedertaal?

Waarom is de moedertaal zo belangrijk? Het is de eerste taal die we leren. De taal waarin we ons het best kunnen uitdrukken en de taal die ons verbindt met onze familie, vrienden en cultuur. De moedertaal is ook een bron van kennis en een instrument voor onderwijs en ontwikkeling. Kinderen die in hun moedertaal leren, behalen betere resultaten én hebben meer zelfvertrouwen.

Maar de moedertaal hoeft niet de enige taal te zijn die we spreken. Meertaligheid is een troef in onze wereld, waar we steeds meer in contact komen met mensen uit verschillende landen en culturen. Het leren van andere talen vergroot onze horizon en stimuleert onze nieuwsgierigheid. Het helpt ons ook om diversiteit te waarderen en dialoog tussen verschillende partijen te bevorderen.

In Vlaanderen hebben we een rijke taaldiversiteit die we moeten koesteren. Ongeveer 18% van de Vlamingen heeft een andere moedertaal dan het Nederlands, of specifieker het Vlaams. Dat zijn meer dan 1 miljoen mensen die thuis een andere taal spreken.

Zingen in alle talen

Hoe kunnen we die taaldiversiteit vieren en benutten? Door onze moedertaal te delen met anderen, door naar elkaars verhalen te luisteren, door nieuwe talen te leren en te gebruiken, door deel te nemen aan culturele activiteiten en evenementen, door respect te tonen voor elkaars taalkeuze en -gebruik, en door samen te werken aan een inclusieve en meertalige samenleving.

Op deze Internationale Dag van de Moedertaal, nodigen we jullie uit om de brede waaier aan talen te vieren. En hoe kan je beter vieren dan met muziek? Blader door onze afspeellijst op Spotify en ontdek liedjes in verschillende talen! Staat jouw moedertaal niet in de lijst? Stuur ons dan een liedje door via educatief@diekeure.be en we voegen graag jouw favoriete nummer toe aan de lijst!

Ontdek onze taalmethodes

Ben jij een leerkracht Frans of Duits in de A-stroom of D- en D&A-finaliteit? Blader dan door het materiaal van Audace en Krass.

Geef je taal in de B-stroom of A-finaliteit? Maak dan kennis met het blended aanbod van Max