x
Praktisch handboek voor gemeenterecht

Boek

De grondig herwerkte dertiende editie van het Praktisch handboek voor gemeenterecht vormt de leidraad voor de diverse wijzigingen in het gemeenterecht die er zijn geweest naar aanleiding van de nieuwe gemeentelijke bestuursperiode, die voor het eerst een aanvang neemt in de eerste week van december na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.

De regelgeving wordt toegelicht zoals ze van kracht zal zijn bij de installatie van de nieuwe gemeenteraden begin december 2024.

Het Praktisch handboek gemeenterecht is een mengvorm van commentaar en praktijkvoorbeelden en is daardoor een onmisbare leidraad voor iedereen die bij de gemeentelijke werking betrokken is.

Bij grotere afnames van dit boek krijgt u volgende korting:

  • 6-10 exemplaren: 10 % korting
  • 11-20 exemplaren: 15 % korting
  • 21-49 exemplaren: 20 % korting
  • Vanaf 50 exemplaren: 25 % korting

Vraag uw offerte aan via professional@diekeure.be.

2024

Somers Wim, Van Summeren Liliane
65
Codex Fiscaal Recht 2024-2025 - Deel 1 en Deel 2

Boek, Codex

Deze codex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, bestaat uit twee delen.

 

Het eerste deel bestaat uit de inkomstenbelastingen, het internationaal belastingrecht en belasting over de toegevoegde waarde. Het tweede deel omvat de indirecte belastingen (registratie-, hypotheek- en griffierechten, successierechten en diverse rechten en taksen), de lokale en regionale fiscaliteit, de met inkomsten gelijkgestelde belastingen en ook het nieuwe wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen. De codex blijft daarmee het ideale instrument om de fiscale praktijkbeoefenaar en de met fiscaal recht geconfronteerde student te begeleiden bij zijn volledige praktijk respectievelijk studie.

 

De samenstellers hebben gestreefd naar een optimale prijs-kwaliteitverhouding door o.a. een passende selectie (gebaseerd op hun praktijk- en doceerervaring) van bijzondere wetgeving en besluiten, precieze kruisverwijzingen, zeer nauwkeurige aanduiding van teksten, tekstonderdelen, zinsgedeelten of zelfs individuele termen die gewijzigd werden t.o.v. vroegere teksten, enz.

 

Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 28 juni 2024. Uitgangspunt voor de samenstelling van het deel I - Inkomstenbelastingen is de wetgeving die geldt voor het aanslagjaar 2025.

 

 

2024

De Jonckheere Miguel, Haelterman Axel, ...
192
Bamacodex 4 - Sociaal recht 2024-2025

Boek, Codex

Deze Bamacodex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, is in eerste instantie bestemd voor studenten. Bij de samenstelling van dit wetboek werd daarom vooral rekening gehouden met de rechtsvakken, gedoceerd in de bacheloropleiding, waarin de voornaamste takken van het recht op een inleidende wijze worden behandeld. Om hierin een goed inzicht te kunnen verwerven, moet de bachelorstudent leren omgaan met de belangrijkste wetteksten. Uiteraard blijft deze wetgevingsbundeling ook een erg handig werkinstrument voor rechtspractici.

 

Deel 4 van deze Bamacodex bevat de belangrijkste basisteksten uit het sociaal recht.

 

Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 20 juni 2024.

 

De Bamacodexen zijn verkrijgbaar als pakket van 3 delen (1, 2A + 2B en 3) of als totaalpakket van 4 delen (1, 2A + 2B, 3 en 4).

 

 

2024

De Becker Alexander, Dufaux Peter, ...
64
Codex Economie - 2024-2025

Boek, Codex

Deze codex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, is in eerste instantie bestemd voor studenten in de economie.

Economisten zoeken het recht niet op, zij pleiten het niet, zij spreken het niet uit. Zij genieten het twijfelachtige voordeel er middenin te zitten.

Deze wettenbundeling wil een aanzet zijn voor de toekomstige economisten om niet te vergeten dat recht bronnen heeft, en dat een belangrijke, zo niet de belangrijkste bron van recht de wet is.
En mochten ze alles willen vergeten, dat ze dan één ding onthouden: het recht mag dan een constante zijn, de wet is dat zeker niet. De wet wordt voortdurend gewijzigd.

Het is vanuit die wetenschap dat een student economie deze Codex moet consulteren: het doel bestaat erin de wetteksten te leren raadplegen en te leren lezen, maar niet om ze met de kwalificatie “onveranderlijk en definitief” in het geheugen op te slaan.

Uiteraard blijft deze wetgevingsbundeling ook een erg handig werkinstrument voor rechtspractici.

 

Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 15 juli 2024.

 

 

2024

Andries Ken, Appermont Niels, ...
144
Kennismaking met recht en rechtspraktijk (ed. 2024)

Boek

Al twintig jaar gebruiken verschillende universiteiten en hogescholen voor cursussen ‘Recht’, ‘Inleiding tot het recht’ of ‘Beginselen van het recht’ het handboek Kennismaking met recht en rechtspraktijk. De grootste troef van dit overzichtswerk is dat het van de student geen enkele voorkennis vereist en stap voor stap het in België geldende recht uitlegt. De tekst van het boek kreeg geregeld een update en is in 2024 aan zijn twaalfde editie toe.

 

Het handboek telt zestien thema’s, waarin telkens een tak van het recht wordt behandeld. De nadruk ligt op de basisbegrippen en belangrijkste beginselen. Elke juridische vakterm wordt zo eenvoudig mogelijk uitgelegd. Praktische voorbeelden maken de tekst heel toegankelijk.

 

Het boek besteedt zowel aandacht aan het Vlaamse, federale als Europese recht. Door de thematische aanpak kan gemakkelijk van het ene hoofdstuk naar het andere worden gegaan. Afhankelijk van de opleiding waarbinnen dit handboek gebruikt wordt, kan de lesgever daardoor vrij de te studeren thema’s kiezen. De expliciete aanduiding van juridische begrippen en de gedetailleerde inhoudsopgave laten de student, maar ook elke gebruiker in de dagelijkse rechtspraktijk, toe om snel een juridisch probleem te kunnen plaatsen, de essentie ervan te begrijpen en zijn weg te vinden voor verdere studie.

 

De thema's zijn geschreven en geüpdatet door vakspecialisten, professoren van de verschillende rechtstakken die in de rechtenopleiding van de Universiteit Gent gedoceerd worden.

2024

66
Beschikbaar
Praktijkboek Rechtsmethodologie (editie 2024, achtste editie)

Boek

Deze praktische inleiding tot het opzoeken en analyseren van de bronnen van nationaal, Europees en internationaal recht biedt een antwoord op de groeiende behoefte van alle rechtspractici om de bronnen van het recht correct, efficiënt en snel te kunnen opzoeken en raadplegen. Dit praktijkboek bevat eveneens een leidraad bij het correct gebruiken en analyseren van de geraadpleegde bronnen. . In deze editie wordt voor het eerst ingegaan op de mogelijkheden en gevaren van het gebruik van generatieve AI voor de beoefenaar van het recht.

2024

Eggermont Frederic, Paepe Pieter, ...
79
Beschikbaar
Monumenten, Landschappen & Archeologie (M&L) - Jaargang 2024 - nummer 4

Tijdschrift

  • Het Raspaillebos en omgeving, een nieuwe kijk op vijfduizend jaar bosgeschiedenis (Eric Cosyns, Louis De Cock en Bart Merckaert)
  • Nieuw leven in de historische interieurs van het kasteel d’Ursel. Reproductie als restauratietechniek voor behangsels en sitsen (Eline Maertens)
  • “Fierens wijst de weg”. Restauratie en renovatie van een sociaal wooncomplex in Antwerpen uit de late jaren dertig (Hanne Vanreusel en Luc Verpoest)
  • Summaries
  • M&L-Krant

2024

25
Beschikbaar
Bamacodex 3 - Strafrecht 2024-2025

Boek, Codex

Deze Bamacodex, ontstaan via interuniversitaire samenwerking, is in eerste instantie bestemd voor studenten. Bij de samenstelling van dit wetboek werd daarom vooral rekening gehouden met de rechtsvakken, gedoceerd in de bacheloropleiding, waarin de voornaamste takken van het recht op een inleidende wijze worden behandeld. Om hierin een goed inzicht te kunnen verwerven, moet de bachelorstudent leren omgaan met de belangrijkste wetteksten. Uiteraard blijft deze wetgevingsbundeling ook een erg handig werkinstrument voor rechtspractici.

 

Deel 3 van deze Bamacodex bevat de belangrijkste basisteksten uit het strafrecht. Ook het nieuwe Strafwetboek van 2024 werd al opgenomen.

 

Thans werden de teksten bijgewerkt tot het Belgisch Staatsblad van 14 juni 2024.

 

De Bamacodexen zijn verkrijgbaar als pakket van 3 delen (1, 2A + 2B en 3) of als totaalpakket van 4 delen (1, 2A + 2B, 3 en 4).

2024

Colette Maarten, Deruyck Filiep, ...
52
Autonome gemeentebedrijven en btw

Boek

Dit boek behandelt de oprichting en werking van het autonoom gemeentebedrijf (AGB) vanuit btw-optiek. De btw-belastingplicht, het winst(verdelings)oogmerk en het recht op aftrek van autonome gemeentebedrijven komen aan bod, evenals de problematiek van subsidies.

 Het btw-statuut van het autonoom gemeentebedrijf heeft als voordeel dat de btw op investeringen en andere kosten in aftrek kan worden gebracht, op voorwaarde dat de activiteit van het autonoom gemeentebedrijf inderdaad op een btw-belaste wijze wordt uitgeoefend. De figuur van het autonoom gemeentebedrijf wordt daarom in de praktijk veelvuldig gebruikt om bepaalde gemeentelijke activiteiten af te zonderen en onder te brengen in een AGB en op die manier een btw-aftrek te creëren voor de daarmee verband houdende kosten en investeringen.

 Het boek bevat talrijke praktijkcasussen die het werken met een AGB illustreren.

2024

Ruysschaert Stefan
98
Beschikbaar
De geschillenregeling in de BV en de NV

Boek

Dit handboek wil een gestructureerd en volledig overzicht geven van de geschillenregeling zoals die sinds de inwerkingtreding van het WVV van toepassing is. De verschillende hoofdstukken van het boek bevatten een uitgebreide en diepgaande analyse van alle aspecten van de geschillenregeling en alles wat daarbij komt kijken. Zo komen ook aspecten van het relatievermogensrecht, erfrecht, waardering, fiscaal recht en procesrecht aan bod. De auteurs geven daarbij een synthese van de overvloedige gepubliceerde rechtspraak en de uitgebreide rechtsleer sinds de invoering van de geschillenregeling in 1995. Ook de wijzigingen van het WVV en de rechtspraak en rechtsleer hierover worden grondig besproken. Het manuscript werd afgesloten op 31 maart 2024.

2024

De Marez Dominique, Vantomme Anouk
95
Beschikbaar
Monumenten, Landschappen & Archeologie (M&L) - Jaargang 2024 - nummer 3

Tijdschrift

In het derde nummer van jaargang 2024 van het tijdschrift M&L kan u deze boeiende artikels vinden:

  • In harmonie met de geschiedenis. Het restauratieverhaal van de muziekkiosk in het Citadelpark van Gent (Sylke Servayge en Maarten Dobbelaere)
  • Tot in de eeuwigheid. Begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog (Margot Melsens, Dominiek Dendooven en Birger Stichelbaut)
  • Teletijdmachine naar de 19de eeuw. Een indrukwekkende totaalrestauratie van Huis Janssens in Sint-Niklaas (Melisa Ventriglia)
  • Summaries
  • M&L-Krant

2024

25
Beschikbaar
De onbeheerde nalatenschap en de curator (on demand)

Webinar on demand

Opgenomen op 13/06/2024

Tijdens dit webinar on demand wordt de focus gericht op de onbeheerde nalatenschap, waarin geen enkel rechtssubject (erfgenamen, legatarissen, de overheid, ...) geïnteresseerd is en onder het bewind komt van een gerechtelijke opdrachthouder: de curator. De stelregel naar Belgisch (erf)recht luidt immers dat een nalatenschap, zelfs indien deze deficitair is, nooit in een juridisch vacuüm mag terechtkomen, zodat de wetgever het beheer noodzakelijk acht van dit specifieke doelvermogen.

De wet verplicht deze bewindvoerder tot een collectieve vereffeningsprocedure, enigszins analoog aan de regels van het insolventierecht (faillissementsrecht). O.a. schuldeisers van de overledene zullen belang hebben bij de aanstelling van een curator, ter gelegenheid waarvan nalatenschapsactiva kunnen worden verzilverd om de openstaande schuldvorderingen te voldoen.

Kortom interessante stof voor al wie professioneel met onbeheerde nalatenschappen in aanraking komt.

2024

Bart Van den Bergh
181,50
Beschikbaar
Arbeidsrecht geannoteerd 2024-2025

Boek, Codex

De nieuwste editie van dit wetboek verschaft een zeer compleet overzicht van de geactualiseerde en geannoteerde wetteksten en relevante collectieve arbeidsovereenkomsten inzake arbeidsrecht. Een overzichtelijk trefwoordenregister vervolledigt dit zeer complete wetboek.   

De wetgeving bevat de wijzigingen die tot 16 april 2024 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werden.

 

2024

Hendrickx Frank
159
De kennisgeving in het contractenrecht (on demand)

Webinar on demand

Een eerste grondige praktijkgerichte analyse

Webinar opgenomen op 05/06/2024

De verzending van een factuur, de ingebrekestelling, de opzegging of de ontbinding van een contract: het zijn slechts enkele voorbeelden waar u, hetzij via een brief, een e-mail of mogelijk zelfs via een WhatsAppberichtje, een kennisgeving naar uw medecontractant verzendt. Kenmerkend voor zo een kennisgeving is dat zij een zekere weg aflegt van de ene contractspartij (‘de kennisgever’) naar de wederpartij (‘de bestemmeling’).

Het is deze figuur van de kennisgeving waar dr. Stefaan Declercq de afgelopen jaren grondig onderzoek naar verricht heeft aan het Instituut voor Verbintenissenrecht van de KU Leuven. Binnenkort verschijnt de lang verwachte commerciële editie van zijn proefschrift ‘De kennisgeving in het contractenrecht’, waarin de auteur op de meest courante problemen rond deze rechtsfiguur juridisch onderbouwde antwoorden formuleert. En dat is voor het eerst: over de kennisgeving bestond tot dusver nauwelijks rechtsleer. En dat is opvallend, vermits de kennisgeving een wijdverspreide figuur is in het contractenrecht en deze rechtsfiguur bovendien vaak belangrijke rechtsgevolgen met zich meebrengt.

Tijdens dit webinar on demandlicht de docent de voornaamste bevindingen uit zijn onderzoek toe. Dat doet hij aan de hand van tien problemen waarmee de kennisgever (of de praktizijn die voor de kennisgever optreedt) regelmatig te maken krijgt:

Volgende 10 knelpunten aan bod:

  1. De enac en de kennisgeving: wanneer is een kennisgeving precies aan de orde?
  2. De functie van de kennisgeving bij een opschortende voorwaarde: wat mag (niet)?
  3. Mag de kennisgever zijn ter kennis gebrachte beslissing nog aanvullen met elementen die niet uit de kennisgeving blijken?
  4. Hoe kan de bewijsrisicodragende partij (het tijdstip van) de verzending van een e-mail aantonen?
  5. De kennisgever en zijn hulppersoon: moet de hulppersoon altijd een lasthebber zijn?
  6. De bestemmeling en zijn hulppersoon: hoe ver reikt passieve vertegenwoordiging precies?
  7. Welke sanctie dreigt wanneer de kennisgever van een foutieve verzendingswijze gebruik maakt?
  8. Hoe kan men (het tijdstip van) de ontvangst van een kennisgeving bewijzen?
  9. Problematiek van de dubbele kennisgeving: welke kennisgeving gaat voor?
  10. Op welk tijdstip sorteert een kennisgeving haar rechtsgevolgen?

2024

dr. Stefaan Declercq
296,45
Beschikbaar
Verzekeringsverplichting en vergoeding van ongevallen met motorrijtuigen anno 2024 (on demand)

Webinar on demand

Op maat van de advocaat en magistraat

Webinar opgenomen op 04/06/2024

  • Kan u er nog aan uit of uw elektrische fiets nu wel of niet verplicht verzekerd moet zijn?
  • Of uw zoon/dochter nu naar school mag met de elektrische step?
  • Behoud ik de vergoedingsmogelijkheden als zwakke weggebruiker en is er vordering mogelijk bij het BGWF?

Ziet u als advocaat, magistraat, verzekeraar, … nog de bomen door het mobiliteitsbos?

Het juridisch kader inzake "nieuwe vormen van mobiliteit" heeft veel onduidelijkheden gekend de afgelopen jaren.

Tijdens dit seminarie komen praktijkgerichte vragen aan bod naar aanleiding van de Wet van 27.03.24 (BS 2.04.24, inwerking sedert 12.04.24) in omzetting van de Europese Richtlijn 2021/2118 (Wijziging van Richtlijn 2009/103/EG betreffende de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid waartoe de deelneming aan het verkeer van motorrijtuigen aanleiding kan geven en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid), waarbij ook het recente ‘precedent-arrest’ van het Hof van Justitie 12.10.23 krijgt bijzondere aandacht.

Hopelijk krijgt onze wetgever het juridisch kader op volle snelheid!

2024

Stéphane Vereecken
181,50
Beschikbaar
Boek 3 Het nieuwe goederenrecht - 3 jaar later (on demand)

Webinar on demand

Een grondige analyse

Webinar opgenomen op 30/05/2024

Anderhalf jaar na de publicatie is Boek 3 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, het gedeelte over het goederenrecht, in werking getreden op 1 september 2021 – ondertussen bijna 3 jaar geleden. Hiermee was dit deel van de modernisering van het burgerlijk recht voltooid.

Over de concrete invulling van een aantal nieuwigheden en de toepassing in de praktijk blijkt er wat discussie te bestaan, zoals over de overgangsbepalingen, de verjaring, ...

De tijd is rijp om even alles duidelijk op een rijtje te zetten op maat van advocaten en magistraten aan de hand van de beschikbare rechtspraak.

Indien u op de hoogte wil zijn én blijven van de laatste stand van zaken inzake de praktische toepassing van het goederenrecht, dan mag u dit webinar on demand niet missen.

2024

Joke Baeck
181,50
Beschikbaar

Blijf op de hoogte van relevante informatie, recente publicaties en opleidingen.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.