Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Welke meerwaarde heeft een drone voor landmeters?

Landmeten met drone


Wanneer een drone daar een landmeter wordt gebruikt, wordt dit al snel 'aerial mapping' of 'geomapping' genoemd. Dit is interessant als er veel punten moeten worden opgemeten. Indien er slechts enkele punten moeten worden opgemeten is dit vaak sneller gedaan met de bestaande gereedschappen dan met een drone. De drone maakt tijdens het overvliegen een reeks foto’s die aan elkaar worden gezet tot één grote puntenwolk en orthofoto. Op deze 3D-foto kunnen er afstanden, oppervlakten en volumes worden opgemeten met een zeer hoge nauwkeurigheid. Sommige professionele drones halen zelfs een pixelresolutie tot 1 centimeter.

 

Daarnaast biedt de drone voor landmeters nog twee extra voordelen:
1) Op grote werven zullen door de drone geen extra mensen moeten rondlopen. De landmeter blijft ver weg van de risicovolle omgeving op de werf doordat de drone ook aan de randen kan opstijgen. 
2) Punten die moeilijker te bereiken zijn zoals bijvoorbeeld een rivierbedding kan de drone gemakkelijk overvliegen en zo sneller en nauwkeuriger gaan opmeten.

Maar welk soort drone kunnen landmeters nu het best gebruiken?

Er bestaan drie grote dronecategorieën: fixed wing, rotary wing en special. Omdat we als landmeter oppervlakken in kaart willen brengen, is er enige manoeuvreerbaarheid nodig. Daardoor is de derde categorie niet bruikbaar voor de functie van het in kaart brengen. De efficiëntie van een vliegtuig is heel hoog waardoor het lang kan vliegen tegen een hoge snelheid en dus grote gebieden in kaart kan brengen met een enkele vlucht. Het grote nadeel van een vliegtuig is dat het plaats nodig heeft om op te stijgen en te landen. Dit is dan weer hét grote voordeel van multirotors. Door de lage vliegtijd tot maximaal een half uur met een lage vliegsnelheid, zijn de oppervlakten per vlucht veel beperkter. Als vuistregel mag men rekenen op 1 hectare als overgang tussen multirotor en vliegtuig. Grotere oppervlakten met multirotors zijn mogelijk maar dan moeten er meer landingen gemaakt worden en zijn er meer batterijen nodig. De data verzameld door een vliegtuig zal nadien ook sneller verwerkt zijn.

Geïnteresseerd? 

Drones in 101 vragen

 

Voor meer informatie over landmeten aan de hand van drones, neem dan snel een kijkje op de website van die Keure. De praktische pocket (boek drones in 101 vragen) van Rob De Roo, Evelien De Pauw en Wim Hardyns bespreekt handige weetjes voor zowel de professionele als recreatieve drone gebruiker. 

KLIK HIER VOOR MEER INFO »

 


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief