Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wat moet er nog gebeuren om volledige gendergelijkheid te realiseren in België?

Liesbet Stevens - Recht en genderWat moet er nog gebeuren om volledige gendergelijkheid te realiseren in België? Dat is één van de vragen die Liesbet Stevens (expert vrouwen- en genderrechten) voor ons beantwoordt in het gratis online magazine 'Recht en gender' dat gepubliceerd is naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Download hier het gratis magazine.

Het antwoord op deze vraag leest u alvast hier:

“Veel. Te veel om hier snel even op te sommen, vrees ik. Dat is ook het gevolg van het feit dat het laaghangend fruit intussen geplukt is: de meest opvallende geslachtsdiscriminaties zijn vandaag de dag wettelijk verboden. Nu gaat het vaak om het uitdenken van manieren om in de praktijk de naleving van die wetgeving te garanderen enerzijds en meer specifieke, vaak heel technische, knelpunten op te lossen anderzijds. Maatschappelijk gezien blijft de belangrijkste uitdaging ongetwijfeld de strijd tegen seksisme en stereotiepe opvattingen over genderrollen. Het is intussen wel duidelijk dat de ideeën over hoe ‘vrouwen’ en ‘mannen’ zich horen te gedragen heel hardnekkig zijn. En wie ervan afwijkt, dreigt daarvoor negatief beoordeeld, gemarginaliseerd, geridiculiseerd of zelfs aangevallen te worden. Het is dit soort sluipend seksisme dat ertoe leidt dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn aan de top van het maatschappelijke leven, of het nu in de politiek is, in de administratie, in de media, in de gerechtelijke of economische wereld.

Het zijn die stereotiepe opvattingen die in heel wat gezinnen nog steeds resulteren in een dubbele dagtaak en minder vrije tijd voor vrouwen. Aan het tempo waarmee we de loonkloof nu aan het dichten zijn, duurt het nog 70 jaar vooraleer vrouwen evenveel verdienen als mannen. Dat wil zeggen dat niet wij, niet onze dochters maar pas onze kleindochters evenveel zullen verdienen als hun mannelijke collega’s. Dat mag best wat sneller gaan. Die stereotiepe opvattingen blijven ook doorleven in maatschappelijke systemen, zoals bv. in het recht. Het blootleggen van die seksistische opvattingen en het hervormen van die systemen zodat ze bijdragen aan gendergelijkheid blijft een grote uitdaging, ook voor juristen.”

Benieuwd naar meer?

Recht en gender in België

In het gratis online magazine over recht en gender leest u interviews met volgende experten:

  • Liesbet Stevens (expert vrouwen- en genderrechten)
  • Liliane Versluys (feministisch advocate)
  • Françoise Tulkens (internationaal rechter)
  • Joz Motmans (klinisch psycholoog en sociaal wetenschapper)

DOWNLOAD HET MAGAZINE

Deze interviews zijn verschenen in het boek 'Recht en gender in België: 10 jaar later' van editors Eva Brems, Pieter Cannoot en Liesbet Stevens.

BESTEL HET BOEK


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief