Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Logistiek management: wat is het KOOP of Klantenorderontkoppelpunt?

Het KOOP of Klantenorderontkoppelpunt is de plaats waar de invloed van een klantenorder eindigt:

    • Make To Stock (MTS): het KOOP ligt bij de eindproducten, dit betekent dat de bestelling van de klant geen enkele invloed heeft op de productie. De productie is er vooral op gericht om de voorraad op peil te houden. Bovendien heeft de klant geen enkele inspraak op de eindafwerking, hij kan enkel kiezen binnen het productaanbod.
    • Assemble To Order (ATO): het koop ligt bij de onafgewerkte onderdelen. Bij de bestelling van de klant worden de ruwe onderdelen uit de voorraad genomen en wordt de eindafwerking gedaan zoals de klant het gevraagd heeft.
    • Make To Order (MTO): het KOOP ligt bij de standaardonderdelen. Een of meerdere kritische onderdelen moeten echter worden aangemaakt in functie van een lastenboek.
    • Engeneer To Order (ETO): er worden hoogstens een aantal veel gebruikte grondstoffen en standaardonderdelen in voorraad genomen. Aan de bestelling van de klant gaat bijna altijd een lastenboek vooraf. Daarna volgt de volledige ontwikkeling of engeneering.

Nog een korte maar niet onbelangrijke opmerking over het KOOP: dit vertelt niets over het eindproduct, maar alles over je benadering van de markt.

warehouse logistiek

Praktisch voorbeeld

In de jaren ’50 en ’60 was het niet moeilijk om een fiets te kiezen. Je had de keuze tussen een herenfiets en een damesfiets, maar voor de rest waren het bijna allemaal donkergroene of zwarte Raleighs. Zoals Henri Ford ook al zei: “De klant mag de kleur kiezen, als het maar zwart is”. Een duidelijke make to stock.

Toen kwamen de keuzemogelijkheden: een kader in een fris kleurtje, klassiek stuur, racestuur of triatlonstuur, een gewoon of gestroomlijnd zadel,welke trappers, ordinaire banden of racebanden, enz. Dat was nog altijd met standaardonderdelen, dus assemble to order.

Even later had je de Merckx-fiets. Alles werd gemeten: binnenlengte van de benen en positie van de knieën, heuphoogte, dijbeen, scheenbeen, ruggengraat, armlengte en stand van de elleboog, links of rechts dragen, en zo werd de ideale fiets op jouw maat gemaakt: make to order.

En als je er ten slotte van droomde om het werelduurrecord aan te vallen met een ligfiets van Ferrari, dan werd die speciaal voor jou gebouwd: engeneer to order. De leveringstermijn en kostprijs zagen er wel navenant uit. ERP-consultants moeten een heel duidelijk doorzicht hebben, zelfs in een gemengde omgeving. Voor elk type bedrijf zijn specifieke ERP-functies nodig.

Logistiek managementHet boek 'Logistiek management' behandelt op een verhalende manier en in eenvoudige bewoording de vier voornaamste fases in de planning. De randvoorwaarden en mogelijke valkuilen worden beeldend omschreven met talrijke voorbeelden uit de praktijk.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief