Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wat is duurzame impact?

Wat is impact?

Woordenboeken geven meerdere mogelijke definities en/of synoniemen:

  • impact is het gevolg van een actie, een incident, een gebeurtenis, een probleem of een wijziging;
  • impact is invloed uitoefenen op anderen en als autoriteit geaccepteerd worden;
  • impact is een krachtige inwerking;
  • impact is een draagwijdte.

Je wil dat je collega Erwin zich minder dominant opstelt, en je zegt hem daar iets over, in de hoop dat…

Impact begint met een gewaarwording: terwijl je iets over zijn dominant gedrag zegt, wordt hij mogelijk gewaar dat je woorden “binnenkomen”, dat ze iets “teweegbrengen”… Mentaal, emotioneel, fysiek,…

Dat is mooi, maar het is pas als die gewaarwording zorgt voor een bewustwording (dat er echt iets moet veranderen aan zijn dominantie), en voor effectief minder dominant gedrag, dat we spreken over impact.

Maar… dat nieuwe, minder dominante gedrag kan weer snel afglijden naar het oude, meer dominante gedrag. Mogelijk is Erwin wat “geschrokken” van je woorden, en doet hij even zijn “best” om minder dominant te zijn.

Wat kan garanderen dat het nieuwe gedrag van Erwin duurzaam zal zijn?

Wat is m.a.w. duurzame impact?

Een gewaarwording die zorgt voor een bewustwording, die op haar beurt zo krachtig is dat ze zorgt voor blijvende verandering.  Dat is duurzame impact.

Dat proces kunnen we beschrijven a.d.h.v. vier, volgens auteurs Karl Van Hoey en Jean-Claude Lecoyer, logische stappen die moeten plaatsvinden wil impact duurzaam blijven.

Alles begint met gewaarwordingen. Zodra je “iets” gewaarwordt, zijn er vier cruciale vragen.

4 BE's

In welke mate…

  • Ben je je BEWUST geworden van iets dat moet veranderen?
  • Ben je ook echt BEREID dat te veranderen?
  • Heb je echt BESLIST het te veranderen?
  • Ben je er ondertussen al mee BEZIG?

Erwin heeft niet alleen een gesprek gehad met jou, over zijn dominant gedrag. Hij heeft een 3 tal pijnlijke aanvaringen (gewaarwordingen) gehad met andere collega’s die hem ook wezen op hetzelfde gedrag. En ook met jou was er nadien geen ontkomen meer aan een conflict. Door dit alles is Erwin zich zeer bewust geworden van de noodzaak om te veranderen. Hij is sinds kort ook bereid om tijd te investeren in gesprekken en te luisteren naar collega’s en hen te vragen hoe hij overkomt. En of ze hem spontaan feedback willen geven als ze opnieuw dominantie merken. Erwin heeft ook concreet tijd vrijgemaakt in zijn agenda voor zulke gesprekken en hij houdt zich eraan (bezig).

Indien je, n.a.v. een gewaarwording, inderdaad duidelijk kunt observeren en beluisteren hoe jijzelf of iemand anders 4xBE doorloopt, dan is de kans groot dat de impact duurzaam zal worden. In de praktijk zal één enkele gewaarwording zelden voldoende “krachtig” zijn om 4xBE meteen volledig te doorlopen. In voorbeeld van Erwin waren het er vijf.

Meestal zal er inderdaad een “reeks” van meerdere, krachtige gewaarwordingen nodig zijn, om een krachtig bewustwordingsproces te laten ontstaan.

En dat proces kan dan weer zorgen voor de resterende BE’s.

De eerste gewaarwording

Ontdek het boek Impact in actie

impact in actieDit boek geeft antwoord op de vraag hoe je impact duurzaam maakt. Centraal daarbij staat “leiderschap in conversaties” als vereiste competentie. Karl Van Hoey en Jean-Claude Lecoyer reiken in dit boek zeer concrete strategieën, hulpmiddelen en instrumenten aan om dat leiderschap onder de knie te krijgen.

'Impact in actie' is bovendien doorspekt met boeiende en authentieke getuigenissen van (bekende) mensen met wie de auteurs hebben samengewerkt.

 


» MEER INFO


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief