Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Waarom een nieuwe opleiding Dir-CP-Ops?

Uit elk ernstig incident trekken we verschillende belangrijke lessen. Zo worden het meldingssysteem, de communicatie, de operationele en strategische coördinatie en het beheer van de CP-Ops systematisch geëvalueerd en verbeterd. Een goede opleiding speelt een essentiële rol in het welslagen van deze processen, want het begrip ‘competentieverlies’ is de hulpdiensten niet onbekend. Zo’n competentieverlies is des te groter wanneer we geen vat hebben op wat er gebeurt, wat vaak het geval is bij een ernstig incident. De praktijk leert ons dat mensen dankzij de verschillende trainingen en oefeningen efficiënter reageren in de eerste minuten na een voorval. Ook niet onbelangrijk is dat de personen op het terrein op dergelijke incidenten voorbereid zijn. De nieuwe opleiding Dir-CP-Ops past perfect in deze doelstelling, namelijk de toekomstige directeurs van CP-Ops (Dir-CP-Ops) zo goed mogelijk voorbereiden.

Deze nieuwe opleiding (voor alle disciplines) wil zo goed mogelijk inspelen op de vereisten op het terrein. De voornaamste doelstelling is de kandidaat de vereiste competenties aanleren om het beheer van de CP-Ops te verzekeren. Tijdens rollenspelen krijgt de kandidaat bovendien de kans om zowel zijn operationele en technische kennis als zijn leiderscapaciteiten in de praktijk toe te passen. De kandidaat moet zijn monodisciplinaire reflexen aan de kant schuiven en zich als leider opwerpen om de crisis zo goed mogelijk aan te pakken.

Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de kwaliteit van de rollenspelen, met name via de nieuwe methodologieën die hierboven worden voorgesteld, maar ook door de begeleiding van de kandidaten tijdens deze oefeningen.

 

Artikel uit Be Prepared – Tijdschrift voor noodplanning en crisisbeheer

Be PreparedHet volledige artikel is te lezen in het eerste nummer van Be Prepared. > Meer info.

Dit tijdschrift is het eerste multidisciplinaire tweetalige magazine over noodplanning en crisisbeheer in België. Wil jij je 4 maal per jaar laten verrijken met diepgaande en praktische bijdragen?

> Vraag jouw abonnement aan.


Lees ook

Publicaties in de kijker

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief