Je gebruikt een verouwderde browser. Upgrade je browser voor een betere surfervaring op deze website.

Wat is de waarde van erfgoed?

Zondag is het weer zo ver: Erfgoeddag! Deze jaarlijkse culturele hoogdag zorgt ervoor dat opnieuw duizenden mensen de deur zullen uitgaan om op ontdekkingstocht te gaan.erfgoeddag

Maar wat is ons erfgoed waard?

De waarde die we aan bepaalde stukken toekennen, wisselt van generatie tot generatie. Dat kan zowel een waarde in geld zijn, wetenschappelijk of emotioneel. Wat we bewaren als erfgoed en waar we ons ten aanzien van toekomstige generaties verantwoordelijk voor voelen, zegt evenveel over de huidige generatie als over de voorbije generaties.

De Berlijnse Muur werd enkele decennia nog verguisd en mocht voor veel mensen compleet verdwijnen. Nu zijn er actiegroepen die de restanten willen bewaren. In de negentiende eeuw nam men niet de moeite om alledaagse gebruiksvoorwerpen van de gewone mensen te bewaren, terwijl er nu musea aan worden gewijd. Het Momu in New York heeft recent computerspelletjes als Pac-man en Tetris in haar collectie opgenomen.

Identiteit

erfgoeddagErfgoed heeft veel te maken met de identiteit van personen of gemeenschappen. Met erfgoed brengen we een beeld van onszelf naar buiten. Iedere gemeenschap pronkt graag met haar erfgoed en veel lokaal erfgoed wordt voorgesteld als iets heel unieks of streekeigen.

Met erfgoed onderscheiden we ons van de anderen. Meestal gaan we die onderdelen uit ons erfgoed kiezen die het best beantwoorden aan het zelfbeeld. Omgaan met erfgoed is dus helemaal niet objectief of neutraal.

De vele erfgoedverenigingen zoals heemkringen of verenigingen voor stamboomonderzoek dragen bij aan een hechtere gemeenschap. Zelfs in terreinen als buurtopbouwwerk en integratie van kansengroepen wordt rond erfgoed als verbindende factor gewerkt.

Erfgoed stimuleert kunst en de economie

Hoewel erfgoed in vele gevallen breder is dan kunst, kan het wel impulsen geven aan de kunst. Het respect dat men in de renaissance voor de Grieks-Romeinse oudheid ontwikkelde, werd een fundament van de kunst in deze periode. Bewaren van erfgoed kan dus leiden tot creatie en innovatie.

Ook op economisch vlak is erfgoed een niet te onderschatten factor. Het speelt een rol in stads- en streekontwikkeling als motor van cultuurtoerisme. Zo heeft ook de erfgoeddaghoreca – baat bij een goed bewaard en interessant erfgoed.

Kortom: de erfgoedsector is een van de culturele sectoren met het breedste draagvlak. Er zijn weinig mensen die er niet van overtuigd zijn dat ons erfgoed moet worden in stand gehouden. De erfgoedsector is nog steeds een van de sterkst groeiende onderdelen van het culturele leven. Het is een landschap met vele kleine spelers, ook bij de musea, en waarin talrijke vrijwilligers actief zijn.

Wil je zelf op ontdekkingstocht door ons cultureel erfgoed? Er zijn zeker en vast activiteiten in jouw buurt! Ontdek het programma op www.erfggoeddag.be!

cultuur voor beginners


Meer weten over het belang van erfgoed binnen de culturele sector. Het boek Cultuur voor beginners is een mooi startpunt. Filip Strobbe gidst  u als lezer door het culturele landschap in Vlaanderen.

In 18 hoofdstukken geeft hij de essentie van een kunstvorm weer, gaande van klassieke muziek tot mode, van theater tot beeldende kunst. Per discipline ontdekt u als lezer welke artiesten en gezelschappen spraakmakend zijn, hoe het er achter de schermen aan toegaat en welke thema’s actueel zijn.

Wilt u ook 18 cultuurtakken ontdekken? Bestel hier voor slechts 39 euro uw exemplaar van Cultuur voor Beginners.


Lees ook

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief